Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ανακοινώσεις συνδικάτων

 Ανοίξτε το θέμα και διαβάστε τις ανακοινώσεις των ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ, ΣΥΒΧΨΑ



1) ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Αθήνα, 27/04/2020
                                   
                                    ΠΡΟΣ:
                                    Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ


Η κυβέρνηση προχωρά, με αντιδημοκρατικές ενέργειες, στην ψήφιση
αντιεκπαιδευτικού νόμου εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία

 Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει και προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας απαράδεκτη και  παράλληλα εχθρική πράξη προς τον  κλάδο μας.

Το προηγούμενο διάστημα, με πληθώρα δημοσιευμάτων και  κυβερνητικών  «διαρροών» προαναγγελλόταν  η  επιδίωξη του Υπουργείου να φέρει άμεσα, προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Οι «διαρροές» επιβεβαιώθηκαν και χωρίς κανένα διάλογο φέρνει νομοσχέδιο που αφορά στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, τη δραματική συρρίκνωση των ΕΠΑΛ, τα πρότυπα σχολεία, αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε πολλές άλλες αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Την ώρα που απαγορεύονται οι συναθροίσεις, τα σωματεία δεν μπορούν να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις και η κυβέρνηση επέβαλε ακόμη και την αναστολή της κατάργησης της πολιτικής επιστράτευσης, ώστε να αποδυναμώσει τις πιθανές αντιδράσεις των εργαζομένων, το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζεται να νομοθετήσει για ζητήματα με τα οποία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα διαφωνεί.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο υποκριτικά είναι τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους και ψυχολογικά και μαθησιακά.

Αποδεικνύεται πως η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, να νομοθετήσει όλες εκείνες τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, που είχε εξ αρχής στόχο να επιβάλλει. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Γι΄ αυτό και τρέχουν να προλάβουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού και θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό  πρόσημο που θα καταδεικνύουν για μία ακόμα φορά περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κάνουμε ξεκάθαρο με όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευθεί την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για τη χώρα μας και την ανθρωπότητα για να περάσει αντιεκπαιδευτικές και ακραίες πολιτικές σε βάρος του Δημόσιου σχολείου. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τον τρόπο και τη δυνατότητα να απαντήσει και θα απαντήσει!
ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ
ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Προχωρούμε σε συντονισμένες κι αποφασιστικές δράσεις και διαμαρτυρίες πανελλαδικά τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας την Πανελλαδική Μέρα Δράσης των εργαζομένων την Τρίτη 28/4. Καλούμε να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
Οργανώνουμε την Πέμπτη, 30/4, πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία με πολύμορφες δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο (θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση-κάλεσμα).



2)Ανακοίνωση ΣΥΒΧΨΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά [Συγκέντρωση: Παρ. 1/5, 10.30πμ, Χαυτεία]

Tιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά σημαίνει:

– αντίσταση στην αντεργατική επίθεση, την οποία έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση του κορονοϊού

– αγώνας για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες, ωράρια)

– να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα των απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, των εξευτελιστικών μισθών, της ανατροπής των συμβάσεων, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, της καθιέρωσης Κυριακάτικης εργασίας, της ανεξέλεγκτης τηλεργασίας

– να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συνάδελφους μας, διεκδικώντας μαζί τους να πάρει το κράτος μέτρα για τους ανέργους και όχι να δίνει «δωράκια» στους εργοδότες

– να τηρούνται σε κάθε εργασιακό χώρο απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να διασφαλίζεται η υγεία και το δικαίωμα των εργαζομένων σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας

– αγώνας για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα περίθαλψης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία

– να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες του πολέμου και στους οικονομικούς μετανάστες για την ισότητα εργασιακών δικαιωμάτων ντόπιων και ξένων εργατών

– να μην μείνει κανένας/καμία μόνος/η απέναντι στην πανδημία και στην αντεργατική λαίλαπα, να στηρίξουμε όποιον/α έχει ανάγκη

– να υπερασπίσουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, να μη δεχτούμε αντιδημοκρατικά μέτρα που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ελευθερίες, τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση

– να «κλείσουμε το κουμπί» στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, να προφυλαχτούμε από τον οχετό των χρυσοπληρωμένων καναλιών, εφημερίδων, μεγαλοδημοσιογράφων

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές – εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κορονοϊού

Συσπειρωθείτε στο Σύλλογο

> Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Παρασκευή στις 10.30πμ στα Χαυτεία


Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής


3)ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ


ΠΡΟΣ:
    ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
    ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΠΕ
    ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
    ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ
    ΦΟΡΕΙΣ
    ΜΜΕ


Μετά την εμφάνιση 150 νέων κρουσμάτων COVID-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Πόρτο Χέλι, ο διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ με έγγραφα του στις 22/4 και στις 23/4, εξαιρεί από τις εφημερίες στο Κ.Υ Κρανιδίου τους γιατρούς του Π.Π.Ι. Σπετσών (υπάγεται στο Κ.Υ Κρανιδίου).

Η απόφαση λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Σπετσών στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην διοίκηση της 6ης ΔΥΠΕ και μετά από την παρέμβαση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος,  οι οποίοι ζητούσαν την εξαίρεση από τις εφημερίες των γιατρών του Π.Π.Ι Σπετσών με την επίκληση του κινδύνου μετάδοσης και διασποράς του ιού από το Κρανίδι στις Σπέτσες.
Ταυτόχρονα η υποτιθέμενη ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ Κρανιδίου που εξήγγειλε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με 6 γιατρούς, δεν αφορούσε νέες προσλήψεις αλλά μετακινήσεις γιατρών από ήδη τραγικά υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα μετακινήθηκαν 2 μικροβιολόγοι από το Νοσοκομείο Ναυπλίου και 2 γενικοί γιατροί από το Κ.Υ Λυγουριού, οι οποίοι λόγω παλιότερων παρόμοιων αποφάσεων «κάλυψης κενών διά μετακινήσεων»  καλύπτουν δομές υγείας του Άργους και του Ναυπλίου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι να αποδυναμωθεί αντί να ενισχυθεί το Κ.Υ Κρανιδίου σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. Επίσης να αποδυναμωθεί περαιτέρω το Κ.Υ Λυγουριού.


Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε απαιτεί:
1.    Την ανάκληση της απόφασης του διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ, η οποία όχι μόνο στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής και υγειονομικής λογικής αλλά και «χαϊδεύει» συντηρητικά ξενοφοβικά  αντανακλαστικά.

Ρωτάμε: οι κάτοικοι των Σπετσών κινδυνεύουν σε περίπτωση που οι γιατροί του Π.Π.Ι Σπετσών προσβληθούν από κορονοϊό κατά τη διάρκεια των εφημεριών τους στο Κ.Υ Κρανιδίου και δεν κινδυνεύουν από την καθημερινή αναγκαστική τροφοδοσία του νησιού που αφορά όλα τα αγαθά;
Επιπλέον με αυτή του την απόφαση, ο διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ αφήνει να πλανώνται σκιές σε βάρος συναδέλφων, ότι συναινούν σε ενέργειες που έρχονται σε σύγκρουση με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και την ηθική υποχρέωση που έχουμε σα γιατροί να προσφέρουμε σε όλους τις υπηρεσίες μας χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή κοινωνικής θέσης.
2.    Να σταματήσει άμεσα η “αιμορραγία”  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού προς τα  Νοσοκομεία  Άργους – Ναυπλίου. 
3.    Άμεση κάλυψη των κενών των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού, των Κέντρων Υγείας και  
των Νοσοκομείων Άργους – Ναυπλίου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
4.    Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη δομή 
προσφύγων στο Πόρτο Χέλι:
-Συνεχείς απολυμάνσεις των χώρων, χορήγηση υλικών ατομικής υγιεινής στους φιλοξενούμενους.
-Στελέχωση του ιατρείου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
-Άμεσα να ξεκινήσει η οργανωμένη μεταφορά των υγιών προσφύγων και μεταναστών σε άλλη κατάλληλη δομή, δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.