Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Επίσκεψη μνήμης στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (φωτορεπορτάζ)



..αναδημοσίευση από το ert.gr...

Δυσάρεστες ιστορικές μνήμες ξυπνάει ο Απρίλιος, καθώς μας θυμίζει την αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος της 21/4/1967. Για να θυμηθούμε μία από τις παραμέτρους εκείνης της ιστορικής περιόδου, επισκεφτήκαμε το χώρο που στεγάζονταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) όπου ήταν τόπος βασανιστηρίων.



Το σώμα αυτό είχε ιδρυθεί το 1951 και έφτασε να αριθμεί επί δικτατορίας περίπου 20.000 άνδρες. Φυλάκισε, εξόρισε, βασάνισε, πλήθος δημοκρατικών πολιτών.



Σήμερα στο χώρο (βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, κοντά στο σταθμό του μετρό «Μέγαρο Μουσικής») στεγάζονται τα γραφεία του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974), ενώ είναι και χώρος ιστορικής μνήμης τον οποίο επισκέπτονται αρκετοί είτε κατά μόνας, είτε με οργάνωση συλλογικών επισκέψεων.





 Στο χώρο των βασανιστηρίων χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Σπύρου Μουστακλή, αξιωματικού του ελληνικού στρατού με αντιδικτατορική δράση, ο οποίος συνεπεία των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ έμεινε επί δύο χρόνια παράλυτος και δεν κατάφερε ποτέ να ξαναμιλήσει.





Διαβάστε το χρονολόγιο της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, όπως το συνέταξε ο ΣΦΕΑ 1967-1974. 

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος 

Μην χάσετε το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στο ert.gr: Γιατί η δικτατορία ανέβαλε την αθλητική αγωνιστική δραστηριότητα αμέσως μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής 21/4/1967. Ποιος ήταν ο φόβος των δικτατόρων. Σημαντικές μαρτυρίες διωχθέντων αθλητών.