Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δελτίο τύπου
13/02/2020
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο μας, παρουσία αρκετών συναδέλφων, ανοιχτή  συνάντηση του συλλόγου μας με τον νέο αναπληρωτή διοικητή. Στη συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε μια πρώτη γνωριμία μας  με την καινούργια διοίκηση και τις προτεραιότητες που αυτή θέτει για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο μας ενώ δόθηκε η δυνατότητα από την πλευρά μας ως σύλλογος να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και να διατυπώσουμε τις θέσεις και διεκδικήσεις μας.


Χωρίς να παραγνωρίζουμε το όποιο ελαφρυντικό της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων από την μεριά του αναπλ. Διοικητή, εντούτοις καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε όσον αφορά τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Προβλήματα, τα οποία έχουν άμεση αντανάκλαση στο επίπεδο των δημόσιων παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους κατοίκους των νησιών μας.

Σε μια εποχή μάλιστα όπου οι μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της υγείας συνεχίζονται και εντείνονται με την κυβέρνηση της ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ (μειωμένοι προϋπολογισμοί, αναιμικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού, περεταίρω είσοδος των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ, μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου). Υπό τις συνθήκες αυτές, το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στην απαξίωση, στην υποβάθμιση και την κατάρρευση, με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να επωφελούνται εξόφθαλμα από την κατάσταση αυτή.

Έτσι, πέρα από την αναγνώριση των προβλημάτων αυτών που μας απασχολούν αλλά και τις προφορικές του διαβεβαιώσεις πως θα πράξει ότι καλύτερο μπορεί, δεσμευόμενος μάλιστα να μας δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις μέσα στον επόμενο μήνα,  ο αναπλ. Διοικητής δεν ήταν σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα εξής:
  • Σε τι ύψος θα κυμανθεί ο φετινός προϋπολογισμός
  • Τι γίνεται με το ζήτημα της πλήρους αυτονομίας του νοσοκομείου μας
  • Τι θα γίνει με τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα για την άμεση αναγκαιότητα για προσλήψεις μόνιμου 2ου παθολόγου – καρδιολόγου – παιδίατρου-ΩΡΛ, την στελέχωση του ακτινολογικού εργαστηρίου (από τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει η λειτουργία του αξονικού τομογράφου), την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, φύλακα και φαρμακοποιού.
  • Πότε θα μονιμοποιηθεί η γυναικολόγος του νοσ/μείου
  • Ποιο θα είναι το μέλλον των συμβασιούχων συναδέλφων μας (ιατρικό προσωπικό, ΟΑΕΔ, καθαριότητα) των οποίων η παρουσία έχει αποδειχτεί σωτήρια για την καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου μας. Από τη στιγμή μάλιστα που έχει δρομολογηθεί η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού-ΜΤΝ (βρισκόμαστε στο στάδιο του διαγωνισμού για την παροχή νερού), οι ανάγκες για εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, νεφρολόγους και για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας κρίνονται κάτι παραπάνω από αυτονόητες και απαραίτητες.
  • Τι προβλέπεται για την αναβάθμιση του Μικροβιολογικού εργαστηρίου (μελέτη για ανάπτυξη αιμοδοσίας, αύξηση της γκάμας των εξετάσεων που μπορούν να γίνουν π.χ. καρκινικοί δείκτες, πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος κ.α.)
  • Ποια είναι η μέριμνα για τους Ψυχιατρικούς ασθενείς των νησιών μας, οι οποίοι λόγω έλλειψης ψυχιάτρου, παραμένουν αποκλεισμένοι από την αναγκαία για αυτούς ιατρική παρακολούθηση
  • Γιατί οι αγροτικοί γιατροί στο ΚΥ Ευδήλου εφημερεύουν χωρίς παρουσία επιμελητή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία
  • Γιατί συνεχίζονται οι μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία στο ΚΥ Ευδήλου για εφημερίες, αφήνοντας για μέρες χωρίς γιατρό τα χωριά ευθύνης τους
  • Πότε θα λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα στο ΚΥ Ευδήλου
  • Ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του ΓΝ ΚΥ Ικαρίας
  • Ποιες οι δυνατότητες και προοπτικές για επισκευή/συντήρηση/επέκταση του νοσοκομείου
  • Γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα κονσόλα διευθέτησης τηλεφωνικών κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου και γιατί το ΕΚΑΒ δεν έχει αποκτήσει ακόμα αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο και δικό του προσωπικό. Τονίζουμε εδώ για άλλη μια φορά πως από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ είναι πλέον άλλη υπηρεσία, η οποία δεν υπόκειται διοικητικά στο Νοσοκομείο ή το ΚΥ Ευδήλου, το προσωπικό του νοσοκομείου και του ΚΥ δεν έχουν καμία υποχρέωση/αρμοδιότητα να εμπλέκονται στις κλήσεις που γίνονται για ασθενοφόρο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν δεν υπάρχει βάρδια τηλεφωνητή στο νοσοκομείο από το μεσημέρι και μετά, οι επείγουσες κλήσεις για ασθενοφόρο λαμβάνονται από το νοσηλευτικό προσωπικό της βάρδιας, με τον κίνδυνο να χαθεί κάποια κλήση όταν το προσωπικό είναι απασχολημένο με τα καθήκοντά του. Από την άλλη, όποιος κάτοικος των νησιών μας καλέσει το 166, θα λάβει απάντηση από την … Χίο!

Στα πλαίσια της συνάντησης ενημερωθήκαμε επίσης πως αναμένουμε την άφιξη 3ου ακτινολόγου (χωρίς όμως να προβλέπεται για το άμεσο μέλλον η άφιξη χειριστών) και 3ου χειρουργού γιατρού ενώ θα ζητηθεί η προκήρυξη 4 νοσηλευτριών, 2 τραυματιοφορέων και 1 χειριστή ακτινολογικών μηχανημάτων χωρίς όμως να είναι γνωστά τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών αυτών.

Κάνουμε επίσης γνωστό πως αν δεν υπάρξει άμεση διευθέτηση, μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, των ζητημάτων που αφορούν τις ελλείψεις προσωπικού, τότε ως εργαζόμενοι επιφυλασσόμαστε για την λειτουργία τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου μας (π.χ. λειτουργία παθολογικής κλινικής, τακτικών παθολογικών εξωτερικών ιατρείων, συνταγογράφισης).
Σε επόμενη γενική συνέλευση θα αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου μας γνωρίζοντας πως ο αγώνας για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και στον τόπο μας πρέπει να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα των υγειονομικών σε όλη τη χώρα.
Καλούμε την τοπική κοινωνία σε επαγρύπνιση καθώς μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί αποδεδειγμένα να οδηγήσει σε ουσιαστικές νίκες απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η τοπική εμπειρία με τους αγώνες μας ενάντια στις συγχωνεύσεις τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί μια πλούσια εμπειρία που οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε.

Τίποτα δε θα μας χαριστεί, με αγώνες ζητάμε-διεκδικούμε:
  1. Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού
  2. Ανάπτυξη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
  3. Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης
  4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  5. Όχι στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κάλυψη των αναγκών των Δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές
  6. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους