Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Απέναντι στην πολιτική των κλειστών κέντρων απαντάμε: Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά!

ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Με αφορμή τα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν στη Λέσβο και στη Χίο με τα ΜΑΤ να καταστέλλουν βίαια τον κόσμο που αντιδρά στα κλειστά κέντρα προσφύγων, ως πολίτες που συναισθανόμαστε την κρισιμότητα της περιόδου, δηλώνουμε τον αποτροπιασμό αλλά και την ανησυχία μας.

Οι κάτοικοι των νησιών δεν αντέχουν τα νησιά τους να μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών, ιδιαίτερα αφού η συνέχιση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, ξεριζώνουν ολοένα και περισσότερους.


Η χώρα μας λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι πέρασμα για τους πρόσφυγες. Είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να επιβάλλει τον εγκλωβισμό τους στα νησιά του Αιγαίου και είναι ακόμη πιο απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να επιβάλλει τον εγκλεισμό τους σε κλειστά κέντρα. Οι συνθήκες που προκαλούνται είναι απάνθρωπες και ανασφαλείς.

Σε αυτό το έδαφος καλλιεργούνται η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να απαντήσουμε με αλληλεγγύη απέναντι σε πολιτικές που από τη μια δημιουργούν το πρόβλημα και από την άλλη το εκμεταλλεύονται. Διεκδικούμε τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας.

Για όσους φτάνουν στη χώρα μας, ζητάμε να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που απορρέουν από την συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ και να επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους.

Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή τους και για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους με αναλογική φιλοξενία τους στην ενδοχώρα. Ως πρώτη επιλογή ζητάμε τη στέγαση σε σπίτια, που όπως έχει δείξει η εμπειρία από την πόλη μας, εξασφαλίζουν την συμβίωση. Ζητάμε μέτρα για την ομαλή ένταξη όσων τελικά παραμείνουν στην χώρα.

Ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών εκπαίδευσης, αντί για δυσβάσταχτες αναθέσεις εκατομμυρίων σε μεγαλοεργολάβους για να χτίσουν στρατόπεδα που μας γυρνάνε στις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας.

Απέναντι στην πολιτική των κλειστών κέντρων απαντάμε: Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά!

Όλοι μαζί να απαντήσουμε με λογική και αλληλεγγύη απέναντι στο φόβο και την καταστολή.

Ομάδα Πολιτών Λιβαδειάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα