Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Απόλλων Πατρών: Επίσκεψη στο Πειραματικό Γυμνάσιο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά Ρατσισμού και Φυλετικών Διακρίσεων

...αναδημοσίευση από το ertopen...


Δεν είναι η πρώτη φορά (και το ertopen έχει παρουσιάσει τις δράσεις του) που το συγκεκριμένο σωματείο αναλαμβάνει δράσεις επί του κοινωνικού πεδίου, οπότε δεν υπάρχει έκπληξη, αλλά επιβεβαίωση της σταθερής του πορείας και των επιλογών του, να αντιλαμβάνεται τη σημασία και την προσφορά του αθλητισμού στα κοινωνικά ζητήματα.
Αναδημοσιεύουμε λοιπόν από την ιστοσελίδα του:




Στο  Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 μια πρωτότυπη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ στις 21 Μαρτίου. Η Διευθύντρια κ. Αθανασία Μπαλωμένου και ο Σύλλογος Διδασκόντων προσκάλεσαν τους καλαθοσφαιριστές της ανδρικής ομάδας του ΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Πατρών για να συζητήσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες  των Β και Γ τάξεων σχετικά με το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα μέσα από τον αθλητισμό και την παιδεία.

 Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε ως ιδέα και οργανώθηκε από τον καθηγητή Αγγλικών του σχολείου κ. Βασίλη Σχοινά, μετά από μια σειρά δραστηριοτήτων στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών σχετικά με την ιστορία των κινημάτων για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα  στις Η.Π.Α. και στη Νότιο Αφρική καθώς και με μεγάλες μορφές  του αγώνα κατά του ρατσισμού όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα.

Συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Αντιγόνη Χαλκιοπούλου και η φιλόλογος κ. Αγγελική Αργυρίου στα πλαίσια διαθεματικών δράσεων σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού μέσα από τον αθλητισμό και την κατανόησή του ως φαινομένου στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

 Στο φιλόξενο χώρο του σχολείου παρευρέθησαν οι παίκτες του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Νίκος Αργυρόπουλος, Vladimir Petrovic, Jeremiah Wilson, Lenny Daniel και Ronald Ross, καθώς και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Νιάρου.

Οι παίκτες έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και συζήτησαν μαζί τους απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά και με τις προσωπικές τους εμπειρίες για το ρατσισμό στις διάφορες ομάδες και τόπους που έχουν εργασθεί, και για τον τρόπο που μπορούμε να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο μέσα από τον αθλητισμό και την εκπαίδευση.
Οι παίκτες εξεπλάγησαν ευχάριστα από το υψηλό επίπεδο σκέψης και έκφρασης των παιδιών, την ωριμότητά τους καθώς και από το γεγονός ότι μπορούσαν να εκφράζονται με την ίδια άνεση και ευκολία και στη αγγλική γλώσσα.


..από το αρχείο του Blog, Α.Ε. Νέας Κηφισιάς - Απόλλων Πατρών, Δεκέμβριος 2013...
Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, οι παίκτες του ΑΠΟΛΛΩΝΑ υπέγραψαν αυτόγραφα  και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με μαθητές και εκπαιδευτικούς και βέβαια δεν αρνήθηκαν τη χάρη που τους ζήτησαν τα παιδιά να κάνουν μερικά σουτ και να επιδείξουν το ταλέντο τους στο γήπεδο μπάσκετ του σχολείου.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

·         ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ; ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΟΥΝ;
 ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ;
ΠΟΣΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1960-70 ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ;


21 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

·         ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ Η΄ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ  ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ, ΑΓΩΝΕΣ Η΄ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ;
·         ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΦΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΛΕΚΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ;
·         ΕΧΕΤΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΠΟΤΕ ΟΜΑΔΑ Η΄ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΛΟΓΩ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ;
·         ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΝΑΘΛΗΤΩΝ ΣΑΣ,ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ;
·         ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ, Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ;


 Στις  παραπάνω ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών, οι παίκτες του ΑΠΟΛΛΩΝA ΠΑΤΡΩΝ απάντησαν με χιούμορ και παρρησία, παρουσιάζοντας τα προσωπικά τους βιώματα και εμπειρίες από διάφορες ομάδες που έχουν συνεργαστεί, από χώρες στις οποίες έχουν ζήσει, και, ιδιαίτερα οι Wilson, Rossκαι Daniel, μίλησαν για την πατρίδα τους, τις Η.Π.Α. και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών από το 1950 έως τις μέρες μας.

Ο JeremiahWilsonείπε ότι δεν απαντά σε ρατσιστικά σχόλια γιατί τα θεωρεί ανόητα και πως για να είναι κανείς ρατσιστής στις μέρες μας μάλλον έχει προσωπικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και επειδή δεν μπορεί βγάζει θυμό και μίσος σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί.

Ο LennyDanielείπε ότι η εκπαίδευση και το σχολείο είναι οι χώροι όπου κυρίως καταπολεμάται ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, ενώ τόνισε ότι αγαπά πολύ την Ελλάδα και ότι είναι ένας τόπος όπου θα επιστρέφει ξανά και ξανά.
 Ο VladimirPetrovic είπε πως μέσα από τον αθλητισμό γνωρίζεις τους ανθρώπους και τον εαυτό σου και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, ενώ ο Νίκος Αργυρόπουλος τόνισε πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό οπαδών κάνουν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και γιαυτό δεν πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψιν.
 Συμβούλευσε τα παιδιά να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ό,τι κάνουν και να προσπαθούν να είναι καλοί μαθητές, καλοί αθλητές και καλοί φίλαθλοι, ενώ ο RonaldRoss όχι μόνο μίλησε από την καρδιά του για το τι σημαίνει να γίνεσαι στόχος ρατσιστικών σχολίων και πως πρέπει να τα αντιμετωπίζει ένας νοήμων και μορφωμένος άνθρωπος αλλά επιπλέον τραγούδησε στα παιδιά σε ρυθμούς χιπ χοπ για την  αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους και την ειρήνη στον κόσμο και πως ο κάθε ένας από μας μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

 Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο οργανωτής της εκδήλωσης Βασίλης Σχοινάς, καθηγητής Αγγλικών του σχολείου, με όσα είπαν οι παίκτες του ΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, ήταν σαν να δίδαξαν 100 ώρες μαθήματος στα παιδιά σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.