Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Θαλασσοδαρμένη από τις κουτοπονηριές

...φωτο από κινητοποιήσεις στη Λήμνο στις αρχές του 2012...
Ακούσιος ωτακουστής σε διάλογο στο μπαρ του πλοίου "Μυτιλήνη", από Πειραιά προς Ικαρία, είχα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να θαυμάσω τα "κατορθώματα" στην ακτοπλοΐα.
"Και τί ώρα θα φτάσουμε στη Μυτιλήνη", ρώτησε μια πελάτισα (το πλοίο έφευγε από τον Πειραιά στις 10μμ της Κυριακής).
"Στις 7.30μμ τη Δευτέρα", απάντησε ο μπάρμαν και την έστειλε στα πρόθυρα του εγκεφαλικού.
Η δύστυχη νόμιζε ότι το πλοίο πήγαινε απευθείας στη Μυτιλήνη και θα έφτανε το πρωί της Δευτέρας. Για να της κόψουν το εισιτήριο δεν της είπαν από το γραφείο της ναυτιλιακής, ότι πριν θα πιάσει Εύδηλο, Σάμο και Χίο.
"Λεπτομέρεια", μια ώρα πριν στις 9μμ έφευγε από τον Πειραιά σχεδόν από το ίδιο σημείο, πλοίο απευθείας για Μυτιλήνη, αλλά ήταν άλλης εταιρίας (ήταν το Blue Star Πάρος, ενώ το πλοίο Μυτιλήνη είναι της NEL).
Ακολούθως έγινα πάλι ακούσιος ωτακουστής των τηλεφωνημάτων προς το συγγενικό της κύκλο, για την απίστευτη ιστορία του σχεδόν 21ωρου ταξιδιού που της προέκυψε. Χρόνια πριν για τον ίδιο προορισμό την είχα πάθει με τον ίδιο τρόπο, όταν μου είχαν κόψει εισιτήριο με το πλοίο "Άγιος Ραφαήλ", το επονομαζόμενο και "γαλατάδικο", με ένα ταξίδι 17ωρών, εκεί δεν έκρυψαν την ενημέρωση για τα λιμάνια (έπιανε μόνο Χίο), αλλά για την ταχύτητα.