Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Καταχρηστική η εκ περιτροπής εργασία - απόφαση από τον Άρειο Πάγο

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε καταχρηστική την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας, σε εργαζόμενους του ομίλου επιχειρήσεων, της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, είχε επιβληθεί το Φεβρουάριο του 2011 στις εταιρίες «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ» και «Εκδοτική Θεσσαλονίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» και σε σύνολο 250 εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών υπαλλήλων, των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» και των άλλων εντύπων του συγκροτήματος, με συνέπεια τις μειώσεις μισθών από 20%, έως 60%.
Οι απεργίες που είχαν πραγματοποιηθεί εκείνη την περίοδο, είχαν κριθεί από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παράνομες, με το σκεπτικό ότι ανήκει στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη η ευχέρεια επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας και ότι η απεργία δεν μπορεί να έχει αίτημα της επίλυσης μιας νομικής διαφοράς.
Όμως το Εφετείο Θεσσαλονίκης όμως, ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση- κρίνοντας νόμιμη την απεργία - και το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε. Η εξέλιξη αυτή δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, αναπλήρωση των εισοδημάτων που έχασαν, εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς τους.
Το σκεπτικό της απόφασης, του Β1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (αρ.468/2012), είναι ότι: %. «Με τον τρόπο αυτό μετακυλίστηκε από την εργοδοσία η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας των επιχειρήσεών της για την επέλευση της οποίας ευθύνεται κυρίως, η ίδια και οι επιλογές των οργάνων της και όχι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης της οικογένειάς τους».