Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

κείμενο και φωτο του Νίκου Αξαρλή
ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή το απόγευμα έξω από τη Βουλή απαιτώντας την ανατροπή της μη-εκλεγμένης κυβέρνησης συνασπισμού Παπαδήμου και την εκδίωξη της τρόϊκας. Στη συγκέντρωση είχαν καλέσει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Αυτόνομη Παρέμβαση, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα αριστερά κόμματα. Συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από Λαϊκές Συνελεύσεις / Τοπικές Επιτροπές από αρκετές περιοχές της Αθήνας.
Από τη μικροφωνική ακουγόντουσαν τραγούδια, καλέσματα και συνθήματα για την ανατροπή του Παπαδήμου και για «γενική απεργία» χωρίς να διασαφηνίζεται το είδος, η διάρκεια και η προοπτικής της γενικής απεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν συμμετάσχει σε μονοήμερες και διήμερες γενικές απεργίες. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι η διαμαρτυρία αλλά η νίκη ενάντια στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τα αφεντικά της.
Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν να συντονιστούν με την απογευματινή/βραδινή κινητοποίηση και είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί. Περίπου 1.500 εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το, ουσιαστικά διασπαστικό, κάλεσμα. Η αστυνομία και τα ΜΑΤ οργάνωσαν μια πολύ μεγάλη επιχείρηση καταστολής σ’ όλο το κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια.
Διμοιρίες ΜΑΤ υπήρχαν σ’ όλη την πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. Η συνοικία Εξάρχεια περικυκλώθηκε και αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις σ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και το βράδυ. Οι σταθμοί Μαναστηράκι, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός ήταν κλειστοί. Γύρω στις 8.45 μμ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στη Βουλή. Ακολούθησε προέλαση των ΜΑΤ σ’ όλη την πλατεία και στις λεωφόρους προς την Ομόνοια. Συνεχίστηκε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ, στα Εξάρχεια και αλλού.