To BDS Greece απέστειλε σήμερα στις λιμενικές αρχές του Πειραιά την παρακάτω επιστολή σχετικά με την προβλεπόμενη άφιξη του πλοίου Ever Golden (IMO: 9811012), που μεταφέρει στρατιωτικό χάλυβα για το Ισραήλ και πρόκειται να το μεταφορτώσει σε άλλο πλοίο στον Πειραιά. Την ίδια επιστολή έχουν αποστείλει στις αρχές και άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη:
08.07.2025
Προς: Λιμενικές Αρχές Πειραιά
Ακτή Βασιλειάδη Πειραιάς ΤΚ 185 10
Ελλάδα
Θέμα: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Διακοπή και Παύση Διευκόλυνσης Στρατιωτικού Φορτίου προς το Ισραήλ
Σας γράφουμε με σοβαρή ανησυχία σχετικά με αναφορές ότι το λιμάνι σας μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά ή την εκφόρτωση ενός πλοίου φορτίου που μεταφέρει στρατιωτικού τύπου χάλυβα με προορισμό το Ισραήλ και αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά στις 12/7/2025 (Ever Golden, IMO: 9811012).
Τέτοιες ενέργειες διακινδυνεύουν να καταστήσουν το λιμάνι σας και τους χειριστές του συνένοχους σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου πιθανής γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Νομικές Υποχρεώσεις σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο
Όπως αναφέρεται στην νομική γνώμη ASCOMARE (Μάρτιος 2025, σύνδεσμος παρακάτω), τα λιμάνια και οι θαλάσσιοι φορείς έχουν υποχρέωση ενδελεχούς ελέγχου σύμφωνα με:
1. Το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο – Συμπεριλαμβανομένης της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και του Καταστατικού της Ρώμης, που απαγορεύουν τη βοήθεια σε ενέργειες που διευκολύνουν εγκλήματα πολέμου.
2. Το Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο – Απαιτώντας από τα κράτη και τις ιδιωτικές οντότητες να απέχουν από ενέργειες που βοηθούν σε παραβιάσεις επιτακτικών κανόνων (jus cogens), όπως η γενοκτονία ή το απαρτχάιντ.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ένα πλοίο που μεταφέρει στρατιωτικά αγαθά για ένα κράτος που διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν έχει de facto το δικαίωμα αθώας διέλευσης σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αρνηθούν τη διέλευση και να ελέγξουν το πλοίο. Περαιτέρω, τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το πλοίο μπορεί να διωχθούν για παραβιάσεις του διεθνούς ποινικού δικαίου υπό καθολική δικαιοδοσία.
Απόδειξη Κινδύνου Συνενοχής
Οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχουν καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), το οποίο έχει βρει πειστικά στοιχεία για το ενδεχόμενο διάπραξης γενοκτονίας (βλ. Νότια Αφρική κατά Ισραήλ, 2024).
Η μεταφορά στρατιωτικού τύπου χάλυβα—υλικού που χρησιμοποιείται σε όπλα, στρατιωτική υποδομή και κατασκευή οικισμών—συμβάλλει άμεσα σε αυτές τις παραβιάσεις.
Αίτημα για Άμεση Δράση
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις υποχρεώσεις, απαιτούμε από τις λιμενικές αρχές Πειραιά:
1. Να διακόψουν και να παύσουν την πρόσδεση, εκφόρτωση ή διέλευση οποιουδήποτε πλοίου που μεταφέρει στρατιωτικά υλικά προς το Ισραήλ.
2. Να διεξάγουν ενδελεχή έλεγχο για να διασφαλίσουν ότι κανένα φορτίο που περνά από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού σας δεν συμβάλλει σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
3. Να δημοσιοποιήσουν οποιαδήποτε υπάρχοντα συμβόλαια ή συμφωνίες με οντότητες που εμπλέκονται σε αποστολές όπλων προς το Ισραήλ.
Η αποτυχία συμμόρφωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:
• Νομικές ενέργειες σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο για βοήθεια και υποστήριξη εγκλημάτων πολέμου.
• Κίνδυνο σπίλωσης της δημόσια εικόνας του λιμένα και οικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών αποεπένδυσης και κυρώσεων.
• Νομική διερεύνηση από διεθνή δικαστήρια για συνέργεια σε παραβιάσεις επιτακτικών κανόνων.
Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε άμεσα για να αποφύγετε νομική και ηθική ευθύνη. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε γραπτώς εντός 3 εργάσιμων ημερών ότι το λιμάνι σας θα συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις.
Με εκτίμηση,
BDS Greece
Ιστοσελίδα: www.bdsgreece.net
Επικοινωνία: bdsgreece@gmail.com - info@bdsgreece.net
Facebook: www.facebook.com/bdsgrc/
Twitter: @BDSGreece
Βασικές Νομικές Αναφορές:
• Νομική Γνώμη ASCOMARE (2025) – Σύνδεσμος
• Προσωρινή Διαταγή του ICJ (2024) – Νότια Αφρική κατά Ισραήλ
• UNCLOS
• Καταστατικό της Ρώμης