Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο


 Κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες το βιβλίο «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και κύκλος εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης στην Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται για μία σημαντική και αναμφίβολα κοπιαστική δουλειά του Χρυσόστομου Φουντούλη, που είναι ο συγγραφέας - ερευνητής. Το διάβασα σχεδόν απνευστί. 

Όσοι/ες δεν γνωρίζουν τα βασικά της ιστορίας της Ικαρίας την περίοδο της επανάστασής της το 1912 αποκτούν μία σαφή εικόνα. 

Όσοι/ες είχαν ήδη τριβή με βασικές συνιστώσες της ιστορίας, το βιβλίο έρχεται όχι μόνο να προσφέρει διασταύρωση στοιχείων, αλλά να φωτίσει και παραμέτρους που δεν ήταν γνωστές. 

Για παράδειγμα, προσωπικά «σκάλωσα» στην αναφορά ότι υπήρχαν Ικαριώτες που όταν η επανάσταση έδιωξε τους Τούρκους, ήθελαν να φέρουν τους Ιταλούς που ήδη κατείχαν τα Δωδεκάνησα, ενώ και μέσα στον ξεσηκωμό δεν έλλειψαν οι διεκδικήσεις προσωπικών συμφερόντων και «πόστων», που έθεσαν σε κίνδυνο την εξέλιξη αρχικά της αυτόνομης πορείας του νησιού σαν ανεξάρτητο κράτος και ακολούθως της ένωσή του με την Ελλάδα.

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αλλά μην το πάρετε στην παραλία όπως έκανα εγώ γιατί θα σας απορροφήσει και χωρίς να το καταλάβετε θα ψηθείτε από τον ήλιο.