Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Στον απόηχο της βιβλιοπαρουσίασης στην Πάτρα

 













Λίγες μέρες μετά τη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» στην Πάτρα, ο απόηχος δείχνει τη στήριξη και την αγάπη που εισπράξαμε και είμαστε ευγνώμονες. Είναι το καλύτερο «καύσιμο» για να συνεχίσουμε την έρευνα στο δυστοπικό περιβάλλον των ΜΜΕ που εργαζόμαστε. Φωτο από FB  συμμετεχόντων στην εκδήλωση.

 Πολλά - πολλά ευχαριστώ






«Σαπωνοποιείο Ζερβού»: «Ο ξεχασμένος γείτονας» του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Χαλανδρίου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Κοντά στη λεωφόρο Κηφισίας και το ΟΑΚΑ, λίγα μέτρα από τη Ριζάρειο, δίπλα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Χαλανδρίου, βρίσκεται ένα αποτύπωμα μίας άλλης εποχής, τότε που τα εργοστάσια έδιναν μεροκάματα και παρήγαγαν προϊόντα, πριν τα καταπιεί η εξέλιξη των συγχωνεύσεων, των οικονομικών προβλημάτων, της κυριαρχίας κολοσσών, συνήθως πολυεθνικών και πριν αλλάξει ο χάρτης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας στη χώρα μας.

Πολλά τα ανάλογα παραδείγματα στη χώρα μας και βεβαίως και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Παννεμεατικός 1928: Βαδίζει ολοταχώς για τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορίας του

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Σύλλογος με πλούσια ιστορία και μεγάλη κοινωνική προσφορά στην περιοχή της Νεμέας και της Κορινθίας ευρύτερα, είναι ο Παννεμεατικός που ιδρύθηκε το 1928, χρονική περίοδο που οι περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κέντρα, είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών σε μία χώρα γονατισμένη από τους πολέμους (Βαλκανικοί, Α' Παγκόσμιος, Μικρασιατική εκστρατεία) και την οικονομία της σε δύσκολη θέση. Περίσσευε όμως το μεράκι και η δίψα για αθλητισμό, με τη Νεμέα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Για την ιστορία του συλλόγου μας μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Βασίλειος Μανωλάκος.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή η παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» (ΦΩΤΟ)


Στο «φως» άγνωστες πτυχές του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικών αντιστάσεων

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και με αναφορές σε πολλές, άγνωστες πτυχές για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, του κινήματος του εργατικού αθλητισμού, όπως και σε άλλες ιστορικές αθλητικές αντιστάσεις, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέα, Νάσου Μπράτσου, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής στην  Πάτρα.

Παρουσία αρκετών εμπλεκόμενων με τον αθλητισμό, αλλά και νεολαίας, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ το έργο προλόγισε ο  Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.




Στην παρέμβασή του για το βιβλίο, ο Τάκης Πετρόπουλος, στάθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα, να αναδείξει το ταξικό υπόβαθρο που επικράτησε πριν από έναν αιώνα, με τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν στο σήμερα. Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι όπως και η περίοδος μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι το ξέσπασμα του Β' Π.Π., έτσι και στις μέρες μας, το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανέδειξε πτυχές της ταξικής πάλης και μέσα από αυτό.

Έκανε αναφορά στις προσπάθειες έκφρασης εργατικών διεκδικήσεων, αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων και μέσα από τον αθλητισμό, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, να υπάρξουν δράσεις για την ανάπτυξη και του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που ακολούθησαν γι' αυτό το σκοπό μετά το 1974, από την ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Αθλητών, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από την πλευρά του, ο Νάσος Μπράτσος, αναφέρθηκε εισαγωγικά στη σχέση του με την Πάτρα, αλλά και την αθλητική ιστορία της, υπογραμμίζοντας ότι από την πόλη  « πέρασαν γενιές αθλητών που άφησαν το αποτύπωμα τους αθλητικούς και κοινωνικούς, τόσο γηγενείς, όσο και μετέπειτα εγκαταστάθηκαν. Μικρασιάτες πρόσφυγες, ιδιαίτερα δημιουργικοί στον αθλητικό τομέα από τις πατρίδες που άφησαν».

Εξήγησε, ότι αυτό σημαίνει πως  «μέσα σε δεκαετίες δύσκολες κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, ένα δυναμικό πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κράτησε ζωντανό το κύτταρο του αθλητισμού μέσα στον κοινωνικό ιστό»  αναφερόμενο ταυτόχρονα, στο έργο διοικητικών στελεχών σωματείων που κράτησαν τη συνέχισή τους στην πόλη. με μεγάλες θυσίες, καθώς και ότι αυτή η ιστορία «κρατήθηκε» μέσα από όλους όσοι της έδωσαν χώρο για να φανεί.

Στάθηκε στον διπλό στόχο του βιβλίου, αρχικά να ξεπεραστεί με νέα πιο πλούσια  και εμπεριστατωμένη δουλειά ώστε να βοηθήσει στο προχώρημα της έρευνας αλλά και να δώσει, γνώση και απαντήσεις στις εκδοχές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού της εποχής, των πολιτικών-οικονομικών επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβονται μέσα του.



Επίσης, μίλησε για επίκαιρα γεγονότα και ειδικά για το βιβλίο, στάθηκε σε μια αναδρομή πριν από τον Β' Π.Π. στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με την προσπάθεια των αρχουσών τάξεων, τα αθλητικά σωματεία να έχουν «κέντρα νεοσυλλέκτων» μπροστά στον νέο πόλεμο που ερχόταν, αλλά και με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές να υπάρξει σημαντική παρέμβαση στο χώρο.

Εξήγησε την έχθρα και τη φοβία όλων των αστικών κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΣΣΔ, που έφτασαν στο σημείο να εκτιμήσουν τον Χίτλερ ως ανάχωμα απέναντί ​​της, αλλά και στη μη δικαίωση των προσδοκιών τους.

Μέσα από τις αναφορές του ανέδειξε πως συνδέθηκε η παρέμβαση της άρχουσας τάξης χωρών με τον αθλητισμό με σειρά γεγονότα, όπως στο Μουντιάλ του 1934, στην Ολυμπιάδα του 1936, αλλά και τη δράση που αναπτύχθηκε από τον εργατικό – λαϊκό παράγοντα, με μπροστάρη το ΚΚΕ την ΟΚΝΕ, και στην Ελλάδα, πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκειά του στην περίοδο της κατοχής.




Ανέδειξε το πως οργανώθηκε ένα μεγάλο κίνημα μέσα στα γήπεδα, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του, στις πρώτες ελληνοτουρκικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, το ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους αθλητές και στα λαϊκά στρώματα, εκεί που διεξάγονταν αγώνες. Επίσης, αναφορές έγιναν και στην ιδιαιτερότητα των Δωδεκανήσων, μέσα σε όλη αυτή την περίοδο (όπου είχαν ιταλική κατοχή), μέχρι και με την ενσωμάτωση τους με την Ελλάδα το 1947.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν πλούσιος διάλογος και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, τέλος ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Κώστας Πετρόπουλος, οι αθλητικοί παράγοντες Τάκης Θανόπουλος (Θύελλα Πατρών), Κώστας Καλπουζάνης (Ολυμπιακός Πατρών), Παναγιώτης Σεμιτέκολος (Ερ. Παναχαϊκή), Γιάννης Παυλάκης (Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία), Νίκος Μπαλάσης (ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ), καθώς και άλλοι αθλητές και προπονητές. 

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Δεν έτυχε πέτυχε

 


Περισσότερα τις επόμενες μέρες για τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα, όπου έδωσαν το παρόν πρόεδροι αθλητικών σωματείων, αθλητές, δημοσιογράφοι και πολλοί φίλοι και έγινε πλούσια συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις.  Στα πρόχειρα αναφέρουμε, Κώστας Πετρόπουλος ο "Νουρέγιεφ" του μπάσκετ, Κώστας Καλπουζανης του Ολυμπιακού Πατρών, Τάκης Θανόπουλος πρόεδρος Θύελλας Πατρών, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Βασιλάκης, Χρυσή Κοσμάτου, Κώστας Θεοδωροπουλος, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, o προπονητής Γιάννης Παυλάκης που ήταν ο τελευταίος που ανέβασε την Παναχαϊκή στην Α' Εθνική και ο Δημήτρης Σουγλέρης προπονητής με ιδιαίτερη προσφορά στο γυναικείο ποδόσφαιρο,επίσης ο Σωτήρης Λεγκας φαρμακοποιός στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" και πολλοί άλλοι που θα αναφερθούν αναλυτικά σε δελτίο τύπου.




ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗN ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

... συνεχίζουμε το ταξίδι του βιβλίου...




                                        Νίκος Μπαλάσης (ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ)

                                        Κώστας Καλπουζάνης (Ολυμπιακός Πατρών)

                                                    Κώστας Πετρόπουλος

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Εντός έδρας στην Πάτρα παίζουν ο Εργατικός Αστέρας και η Πανεργατική

 




To ραντεβού μας είναι την Πέμπτη 27 Ιουνίου στην Πάτρα στις 7.30μμ στο αίθριο της Σύγχρονης Εποχής, οδός Κανακάρη 159.




Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας για το βιβλίο “Από τον Εργατικό Αστέρα εως την Πανεργατική”

 


Aκούστε την εκπομπή του Νίκου Αγγελίδη «Ώρα Ελλάδος» από τη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΑ. όπου μας φιλοξένησε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου για το νέο μας βιβλίο.



Kινητοποιήσεις Υγειονομικών σε Θριάσιο νοσοκομείο και Παμμακάριστο


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με αίτημα την άρση της υποστελέχωσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο. Όπως επισημαίνουν: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων με Στάση Εργασίας των τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου (από 7 π.μ. εως 3 μ.μ.) και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 9 π.μ.».



Επίσης τονίζουν πως: «αναδείξαμε ότι:

● παραμένουν κενές το 70% των οργανικών θέσεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου (62 κενές οργανικές θέσεις) και καλυμμένες είναι μόνο 24 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου

● σε εργασιακή ομηρία παραμένουν περισσότεροι από συμβασιούχοι εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων (ανάμσεα τους 29 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου

● δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου, ενώ δεν έχουν εγκριθεί ούτε τα αλλεπάλληλα αιτήματα του νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και μαιών.

● αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων είναι να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις εισαγωγές των ασθενών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και στη μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις και ταυτόχρονα η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

● πρόσθετα σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι ελλείψεις και η παλαιότητα του εξοπλισμού (καροτσάκια και φορεία) που είναι αναγκαίος για τη μεταφορά των ασθενών καθώς και η ανεπαρκής στελέχωση των βαρδιών (πριωνή – απογευματινή – νυχτερινή) με τραυματιοφορείς.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 124 κενές θέσεις νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και μαιών.. Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς (στην Ορθοπαιδική για 45 ασθενείς), με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων, ενώ στη Μαιευτική κλινική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες.

Παρόμοια είναι τα παραδείγματα στα Χειρουργεία – Αναισθησιολογικό και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων όπου σε πολλούς εργαζόμενους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες ανάπαυσης. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ενώ στις ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του νοσοκομείου παραβιάζεται συστηματικά ακόμα και η υπουργική απόφαση για τη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Παμμακάριστος

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ήδη απέστειλαν έγγραφο προς την Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας «με το οποίο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους ζητάμε την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ καρδιολόγου του ΓΝΑ Παμμακάριστος στο Νοσοκομείο Παίδων Α. Κυριάκου. Η μετακίνηση θα έχει ισχύ από Τρίτη 25/6, οπότε και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του ΓΝΑ Παμμακάριστος στις 10:30πμ.».




Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Περνάμε το αυλάκι - Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα Πέμπτη 27 Ιουνίου


Οδός Κανακάρη 159 στο δροσερό αίθριο της Σύγχρονης Εποχής στην Πάτρα και θα γίνει ακόμα πιο δροσερό καθώς η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο και θα είναι η κατάλληλη για μία υπαίθρια εκδήλωση.

Στις επάλξεις συνεχώς...


  Ροκανίσαμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού μας έμεινε ένα Σαββατοκύριακο, αλλά η συνήθεια είναι μία χειμώνα -καλοκαίρι. Ο πρωινός σας καφές θα συνδυαστεί με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για εσάς. Βεβαίως εκτός διαδικτύου συνιστούμε τα δύο τελευταία μας βιβλία.

Τις "Εργατικές Ιστορίες Β' μέρος" και το "Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική".

Συντονιστείτε.....


ΥΓ.την Πέμπτη 27/6 στις 7.30μμ σας περιμένουμε στην Πάτρα στο αίθριο της Σύγχρονης εποχής (Κανακάρη 159) όπου θα παρουσιάσουμε το βιβλίο "Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική".


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΥΔΡΕΞ: Η απεργία στην Αθήνα του 1961 για τη λιποθυμία από την πείνα απλήρωτου εργαζόμενου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μία λιποθυμία απλήρωτου για καιρό εργάτη λόγω ασιτίας, ξεδίπλωσε μία αλληλουχία γεγονότων στην Αθήνα του 1961 και εστιάσαμε στο συγκεκριμένο γεγονός.

Οι στατιστικές συχνά αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας στην περίοδο όπου αναφέρονται, αλλά οι «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες δείχνουν τη δυναμική των φαινομένων, γιατί από την ανάλυση των αριθμών περνάμε στις ζωές των ανθρώπων.

Θυμίζουμε τι είχαμε γράψει σε προηγούμενο αφιέρωμά μας για την κατάσταση της συγκεκριμένης δεκαετίας: «Η δεκαετία του 1960 είχε “μπει” με το ζήτημα της εργατικής μετανάστευσης από την ελληνική επαρχία προς τη Γερμανία κυρίως, να είναι από τα πλέον σοβαρά, καθώς δεν υπήρχαν άλλες διέξοδοι. Σε ένα μεγάλο οδοιπορικό 1.500 χιλιομέτρων του Δ. Ραυτόπουλου τη Βόρεια Ελλάδα για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή, αναφέρεται πως Η βόρειος Ελλάδα ερημώνεται από τα νιάτα. Σαν να έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευσις. Καραβάνια νέων προς την Κοζάνη, Γρεβενά, Λάρισα. Κανείς δεν θέλει να μείνει στο χωριό του. Ο πατέρας του πέθανε εργάτης στη Γερμανία. Τώρα πάει και αυτός. Το παζάρι της σάρκας. Τους κοιτάζουν ακόμα και στα δόντια οι Γερμανοί”.

Τη συγκεκριμένη δεκαετία είχαν καταγραφεί περιστατικά σε διάφορους εργατικούς χώρους, όπως λιποθυμίες εργατών από ασιτία. Εργάτης της ΥΔΡΕΞ λιποθύμησε από την πείνα πάνω στον κασμά, ενώ δούλευε σε βάθος πολλών μέτρων. Την Πέμπτη το μεσημέρι έφαγε μία μακαρονάδα, το βράδυ σκέτο τσάι και χθες απολύτως τίποτε. Δεν είχε δραχμή γιατί παρ΄ ότι δούλευε δεν πληρώνονταν”, γράφει στις 24 Ιουνίου 1961 η Αυγή. Την επόμενη μέρα 2.000 εργάτες της Αποχετευτικής Εταιρίας Αθηνών "ΥΔΡΕΞ Α.Ε." έκαναν απεργία ενάντια στην πείνα, λέγοντας “Ζούμε στο 1941”. Θυμίζουμε ότι ήταν η χρονιά του κατοχικού λιμού που αντιμετωπίστηκε μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην πείνα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Στην Πάτρα στις 27 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»

 


Πηγή φωτο ΓΑΚ νομού Άρτας: Κώστας Τομπουλίδης μαζί με πιτσιρικάδες (περίοδος 1917-1920) αρχηγός και των τριών προπολεμικών ομάδων της Άρτας, Παναμβρακικού, Πανεργατικής και Κεραυνού. Αρχηγός και της Μικτής Ηπείρου. Φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου και πρωταθλητής στίβου. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.



H εκδοτική «σέντρα» έγινε στην Αθήνα στη βιβλιοπαρουσίαση της 19ης Ιουνίου και το παιχνίδι συνεχίζεται στην Πάτρα την Πέμπτη 27 Ιουνίου, σε έναν αγώνα χωρίς λήξη, αυτόν της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στο χώρο του αθλητισμού από το Μεσοπόλεμο έως την Κατοχή, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».


Έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, που ο αθλητισμός αποτέλεσε πεδίο αντίστασης. Τίτλος του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική» , υπότιτλος «Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αντίστασης» και συγγραφέας ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, με το βιβλίο να είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας.

Το βιβλίο προλογίζουν οι: Σάββας Παπάζογλου παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Απόλλωνα, του Αιγάλεω και του Παναιγιάλειου, Φανούρης Καρούτσος (δήμαρχος Ικαρίας), Νίκος Σοφιανός (ΠΓ ΚΚΕ), Κώστας Λεβέντης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ, Παναχαϊκής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ), Τάκης Πετρόπουλος (παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής, του Απόλλωνα Πάτρας, της Παναχαϊκής και της ΕΑΠ, προπονητής και αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Πατρέων).



Με το Euro να έχει ξεκινήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έρχονται, το βιβλίο παρουσιάζει αρκετές άγνωστες πτυχές του μη εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Μερικά από τα ερωτήματα που απαντάει το βιβλίο με την παροχή πλούσιων στοιχείων και αρχειακού υλικού:

-Τι ήταν το κίνημα του εργατικού αθλητισμού στη χώρα μας;

-Πόσες ομάδες είχαν το όνομα Εργατικός Αστέρας και σε ποιες περιοχές είχαν έδρα;

-Πόσες ομάδες είχαν το όνομα Πανεργατική;

-Πως περιέγραφε ο Τύπος της εποχής τους αγώνες (εντός και εκτός γηπέδων) του κινήματος του εργατικού αθλητισμού;

-Με ποιους τρόπους οι μεσοπολεμικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπιζαν το κίνημα του εργατικού αθλητισμού;

-Ποια ήταν η οργανωτική του συγκρότηση;

-Τι συνέβη όταν αυτό καταστάλθηκε;

-Πως επιχειρήθηκε ο αθλητισμός να γίνει εργαλείο φασιστικής προπαγάνδας;

-Γιατί θαύμαζαν τα αθλητικά πεπραγμένα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, οι κυβερνώντες τη χώρα μας την περίοδο του Μεσοπολέμου;

-Πότε και γιατί τους «λάδωσε» δημοσίως η φασιστική Ιταλία για αθλητικό θέμα;

-Πως παρενέβη η φασιστική Ιταλία στον αθλητισμό των υπό την κατοχή της, Δωδεκανήσων, πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

-Πως ξεπήδησαν νέες αντιστάσεις τόσο στο Μεσοπόλεμο, όσο και στα χρόνια της κατοχής με τον αθλητισμό μέσα στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης;


Σχετικά θέματα – Πάτρα και αθλητισμός

ΕΑΠ -1927: Η ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Πάτρα και ο Γάλλος μοναχός

Η διαχρονική προσφορά της Πάτρας στον αθλητισμό

Απόλλων Πατρών: Από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα

Θύελλα Πατρών: Η παρέα των Μικρασιατών προσφύγων του 1930

Ένα πρότυπο Μητροπολιτικό Κέντρο Αθλητισμού στη Δυτική Ελλάδα και τη χώρα

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Το γήπεδο «Προσφυγικών» στην Πάτρα – Το έφτιαξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

ΑΣΟ και Λαδόπουλος: Τα παρατημένα εργοστάσια γίνονται χώροι αθλητισμού & Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

«Χάσουμε κερδίσουμε, εμείς θα το γλεντήσουμε…»

Ο «ποδοσφαιρικός παππούς» της Αχαΐας – Ολυμπιακός Πατρών η ψυχή των Μικρασιατών προσφύγων

Γρηγόρης Πλιάτσικας: Ο αίλουρος «ήρωας του Γκρατς»

130 χρόνια Παναχαϊκή – Αφιέρωμα στο ιστορικό σωματείο

90 χρόνια Ατρόμητος Πατρών – Αθλητική δράση με κέντρο τα Ζαρουχλέικα

Ο ποδοσφαιρικός “γύψος” 1967 – 1974 στην Πάτρα

Γλαύκος Πατρών: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμένη Πειραϊκή – Πατραϊκή

Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

Άρης Πατρών: Η διπλή προσφυγιά ενός ποδοσφαιρικού σωματείου

Θύελλα Πατρών: Από το 1930 προσφέρει στον αθλητισμό της Αχαΐας

A.Σ. Ρομαϊκός Κάτω Αχαγιάς: Νέος σύλλογος με βαριά αθλητική κληρονομιά

O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ertnews.gr (pic)

Δήμος Πατρέων: Παράδοση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου

Το ertnews.gr στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου Πατρέων

Το έργο του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας “Ιάσων” και οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλαζ – Το ert.gr στην Αχαΐα

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr

H “άγνωστη” ιστορία του νέου προπονητήριου της Παναχαϊκής (pic)

Φωστήρας Οβρυάς: Με συλλογική δράση έφτιαξαν το γήπεδό τους

Ο “Καπετάν Νικήτας” θα “ξαναπατήσει” στο χόρτο

Η Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π) – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος στο ert.gr

Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων

«Εκτοπισμένοι, μικρές πράξεις επιβίωσης»: Ντοκιμαντέρ των Α. Μπάρλου – Α. Ribagorda -C. Burck

Στα βήματα του Φάνη Τσιμιγκάτου – Η Αχαϊκή πρωτεύουσα θυμάται και τιμά

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων

Παγκόσμιoι Παιδικοί Αγώνες με αντιπολεμικό χαρακτήρα

Αφετηρία το 1929 για το αθλητικό ταξίδι της AEΚ Πατρών μέχρι σήμερα

Ναυτικός Όμιλος Πατρών: Aπό το 1929 πρωταγωνιστεί στον υγρό στίβο

Ολυμπιάδα Πατρών – Η δημιουργική της πορεία που ξεκίνησε από το 1961 και την αχαϊκή πρωτεύουσα (A’ Μέρος)

Ολυμπιάδα Πατρών – Η δημιουργική της πορεία που ξεκίνησε από το 1961 και την αχαϊκή πρωτεύουσα (Β’ Μέρος)

Οι ερυθρόλευκοι Μικρασιάτες της Πάτρας και τα 98α γενέθλιά τους