Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Μίμης Δεληγιάννης: Η εγκατάσταση των προγόνων μας Μικρασιατών προσφύγων στο Λαύριο

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής Μίμης Δεληγιάννης


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Τόπος που δέχτηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες το Λαύριο, δεν μπορούσε παρά να επηρεαστεί από την παρουσία τους, τόσο ως εργατικό δυναμικό, ήταν άλλωστε από πριν εργατούπολη, όσο και σε άλλους τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Στις μέρες η ιστορική μνήμη μένει άσβεστη και αυτό προκύπτει και από τα όσα μας είπε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής, Μίμης Δεληγιάννης.

Μία εικόνα μοναδικό ντοκουμέντο... Μία εικόνα από την άφιξη και εγκατάσταση των Μικρασιατών Ελλήνων στο λιμάνι του Λαυρίου (περιοχή σημερινού εργοστασίου Δέδε/λαϊκή αγορά) σε αντίσκηνα... Μία εικόνα που έλειπε από το Λαύριο... Μία εικόνα που έρχεται εκατό χρόνια μετά να "δέσει" την περιγραφή της αγαπητής μας Ευφροσύνης Γκίνη!!!
"30 του Νοέμβρη του 1924.......Αυτή την ημέρα, ήλθαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας, κυνηγημένοι από το χατζάρι των Αγαρινών, στο Λαύριο, και το πρώτο πράγμα που ακούσανε, όπως μου έλεγε η μητέρα μου, ήταν η καμπάνα, του Αγίου Αντρέα, έβγαζαν την εικόνα για λιτανεία..." (αφήγηση Ευφροσύνη Γκίνη).


-Πότε ήρθαν οι πρώτοι Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Λαύριο;

-Από το 1922 μέχρι το 1924 έρχονταν Πρόσφυγες οι οποίοι ένα μεγάλο μέρος περνούσε από την Μακρόνησο για την λεγόμενη “καραντίνα” τότε. Αργότερα έβγαιναν στο Λαύριο και άρχισαν να φεύγουν για διαφορά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο, ακόμα και στο εξωτερικό. Υπήρχαν και από το 1918 εισροές Προσφύγων σε μικρότερη κλίμακα από την Κωνσταντινιύπολη. Το μεγάλο μέρος ήρθε όπως σας είπα το 22-24.

-Ήταν η πρώτη τους εγκατάσταση ή προήλθαν από μετακινήσεις από άλλες περιοχές;

-Ήρθαν απευθείας από τα παραλία της Μικράς Ασίας. Αυτό γνωρίζουμε εμείς από μαρτυρίες.

-Ποιες οι συνθήκες διαβίωσης τους;

-Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και στην κοινωνικής τους ένταξης από τους εδώ κατοίκους. Υπήρχαν και πολλά κρούσματα ενός είδους ρατσισμού με σκληρούς χαρακτηρισμούς για πολλά χρόνια και όπως προείπα υπήρχαν προβλήματα κοινωνικής ένταξης.


Πρόσφυγες στο Λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου 


-Σε ποιες περιοχές εγκαταστάθηκαν;

-Στο Λαύριο το 1924 - κατά τα λεγόμενα ανθρώπων - το 1924 επισκέφτηκε την πόλη μας ο τότε Πρωθυπουργός Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα φτιαχτούν σπίτια για τους πρόσφυγες. Αυτό έγινε πράξη και το 1929 κατασκευάστηκαν τα σπίτια και δημιουργήθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός Αγίου Ανδρέα. Υπήρχαν εύποροι Κωνσταντινουπολίτες που αγόρασαν απευθείας σπίτια σε διάφορες περιοχές του Λαυρίου.

-Σε ποια επαγγέλματα απορροφήθηκαν;

-Αλιείς, οικοδόμοι και από την Κωνσταντινούπολη έμποροι. Οι γυναίκες δούλευαν στη βιομηχανική ζώνη του Λαυρίου στη μεταλλουργικά και σε άλλα εργοστάσια.


                       το καταστατικό της ομάδας του Βυζαντίου

-Πως εκφράστηκαν σε συλλογικό επίπεδο οι πρόσφυγες στην περιοχής

-Δημιουργήθηκε ο σύλλογος Μικραστιατών. Η μετεξέλιξη αυτού του συλλόγου είναι ο σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής που έχει επαναλειτουργήσει και όσον αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα Βυζάντιο (μετά το 1924 δημιουργήθηκε ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία Βυζάντιο) υπήρξε ενεργή για παρά πολλά χρόνια μέχρι που έγινε η συγχώνευση με αλλά αθλητικά σωματεία και έγινε ο ΑΟ Λαυρίου.


Το μνημείο στο Λιμάνι Λαυρίου

Το 2009 είχαμε την επανίδρυση του συλλόγου Μικρασιατών και το 2012 δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών που λειτουργεί μέχρι και σήμερα τηρώντας τις παραδόσεις

Από πέρυσι το καλοκαίρι έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι Λαυρίου το άγαλμα από τον σύλλογο μας που τιμάμε τις ρίζες και τις καταβολές μας με φόντο την Μακρόνησο. Πρόκειται για ένα άγαλμα που έχει από την μια πλευρά την βάρκα που έρχεται γεμάτη πρόσφυγες, από την άλλη την Αγία Σοφία και τον Δικέφαλο του Βυζαντίου.

Έρευνα - συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

Αθλητισμός στο Λαύριο του Μεσοπολέμου (Β’ μέρος)

Λαύριο: Η πόλη που συναντήθηκαν τα σταυροδρόμια της ιστορίας (Β’ μέρος)

Λαύριο: H πόλη που συναντήθηκαν τα σταυροδρόμια της ιστορίας (Α’ μέρος)

Αθλητισμός στο Λαύριο του Μεσοπολέμου (Α’ μέρος)

«Υποχθόνιοι Θησαυροί» στην Καμάριζα

Όταν η R.A.F. βομβάρδιζε το Λαύριο

Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο Λαύριο

Τιμούν και θυμούνται τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Λαύριο

Λαύριο 1929: Η χωροφυλακή παρεμβαίνει σε ποδοσφαιρικό αγώνα εργατικών ομάδων

A.Παμφίλης: Αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας της πόλης ο Ολυμπιακός Λαυρίου

Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου: Το παρελθόν συνάντησε την καινοτομία και τον Πολιτισμό