Δείτε στο WEB TV της ΕΡΤ το A' μέρος του ντοκιμαντέρ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Tρεις ανακοινώσεις για Υγεία & Παιδεία


Για την «αριστεία» και τα «κατορθώματά» της.

 1)Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ ΣΕΕΟΔΥ Αθήνα 13/12/22

Ενώ η χώρα “βράζει” από την αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία με γεωμετρική πρόοδο, ενώ κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τους χιλιάδες νεκρούς, και ενώ ουδείς σοβαρός επιστημονικός φορέας προβλέπει ύφεση της πανδημίας, η κυβέρνηση συμπροφέρεται με όρους νεοφιλελεύθερης λαίλαπας συμβάλλοντας στο παραπέρα γκρέμισμα της δημόσιας υγείας με κατάπτυστα ημίμετρα ντροπής την ιδία στιγμή που ο λαός στοιβάζεται σε ουρές έξω από ιδιωτικά κέντρα και φαρμακεία  για να πληρώσει κι αλλά τεστ, αν δεν βρίσκεται στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.Εμείς, οι συμβασιούχοι του προγράμματος Philos2 και οι συμβασιούχοι των ΚΟΜΥ,  στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις σημερινές κινητοποιήσεις. Δεν ξεχνάμε ότι κληθήκαμε και καλούμαστε ακόμα και σήμερα, χωρίς συμβάσεις ειδικά οι του Philos2, με μια δίμηνη παράταση της πλακάς, να στηρίξουμε σε νοσοκομεία και καμπς την υγειονομική κρίση που επιτείνει αυτή η πολιτική.

Καλούμε τις/τους συνεδελφισσες/ους να στηρίξουν την πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία

•    Λέμε όχι στην μετατροπή νοσοκομείων σε νοσοκομεία “μίας νόσου”. Να ανοίξουν και να στελεχωθούν τα κλειστά νοσοκομεία . Επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος.
•    Να ενισχυθεί το ΕΣΥ μεπροσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων, παιδιάτρων, νοσηλευτικού, βοηθητικού υγειονομικού και παραϊατρικού προσωπικού
•    Ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων


2)Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων - Για την απαράδεκτη μετακίνηση εκπαιδευτικού

Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Σάμου μετακινεί εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο προκειμένου να φαίνονται ανοιχτά τα σχολεία. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από συναδέλφισσα νηπιαγωγό να μετακινηθεί σε άλλο νηπιαγωγείο για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από αναρρωτικές των συναδέλφων. Αυτό λοιπόν είναι το πετυχημένο άνοιγμα των σχολείων;

Επικαλούνται τους ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς λόγους για την λειτουργία των σχολείων , ωστόσο η μετακίνηση εκπαιδευτικού και μάλιστα νηπιαγωγού , σε άλλο νηπιαγωγείο για 2 ή και 3 ημέρες εξασφαλίζει την   εύρυθμη λειτουργία  των σχολείων ή απλά αποτελεί ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο για το ΥΠΑΙΘ ότι τα σχολεία είναι ανοιχτά;

Η μη λειτουργία του ολοημέρου ενός νηπιαγωγείο προκειμένου να λειτουργεί το πρωινό τμήμα σε ένα άλλο νηπιαγωγείο μήπως προοικονομεί την κατάργηση των ολοημέρων αφού τα έχουν μετονομάσει σε προαιρετικά; Σίγουρα πάντως απαξιώνει την έννοια του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αποφασίζανε το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας ακόμα και σε μέρη όπως η Ικαρία με μηδενικά κρούσματα και τώρα με έκρηξη κρουσμάτων ενδιαφέρονται να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία έστω και με τον ελάχιστο αριθμό προσέλευσης μαθητών καθώς μόνο το 1/3 των παιδιών της πρωτοβάθμιας παρακολουθούν, όχι επειδή νοσούν όλα , αλλά επειδή οι οικογένειες δεν έδειξαν καμία εμπιστοσύνη στο υπουργικό αφήγημα για το ασφαλές πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

Η μετακίνηση εκπαιδευτικών καταργώντας την λειτουργία ενός τμήματος για να είναι ανοιχτό ένα άλλο σχολείο, καθώς και η πρόταση που έγινε σε συναδέλφους, που έχουν αναρρωτική άδεια να κάνουν τηλεκπαίδευση, καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και υπονομεύει την λειτουργία των σχολείων καθώς πρόκειται για μια άτυπη συγχώνευση τμημάτων.
 

Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και της ΔΙΠΕ Σάμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, που προτείνουν εδώ και δύο χρόνια τα σωματεία των εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι γονέων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ώστε οι γονείς να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς φόβο.

Ικαρία, 12/1/20223)ΕΝΩΣΗ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩN   ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ 

 Ικαρία12/01/22                                                                                                                                                                      
                                                                                                              
      αρ. πρωτοκ.: 10
e-mail:enosigoneonikarias@gmail.com
      
 
Προς:
•    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ και 2η ΥΠΕ
•    ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κοινοπ.:
•    ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡ.ΑΙΓΑΙΟΥ
•    ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
•    ΣΥΛΛΟΓΟΙ / ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
•    ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΜΕ)
•    Σ.Ε.Π.Ε – Ε.Λ.Μ.Ε ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ-
•    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΚΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
•    ΜΜΕ


Περί των τεστ ο λόγος

    H κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία κάνοντας μηδενικές προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.,αποτελειώνοντας την πρωτοβάθμια υγεία, εγκαταλείποντας ασθενείς στη μοίρα τους σε ανύπαρκτες ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ, θέτοντας σε αναστολή εργασίας 7.000 υγειονομικούς, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες όσον αφορά σε κρούσματα και θύματα της πανδημίας και πολλά άλλα επικίνδυνα, τώρα αναγκάζει να πληρώνουμε από την τσέπη μας και το πιστοποιητικό νόσησης.
  Γιατί, τι άλλο συμβαίνει όταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο ένας ασθενής, προκειμένου να λάβει αυτό το έγγραφο, θα πρέπει να έχει θετικό μοριακό τεστ το οποίο όμως δεν υπάρχει σε δημόσια δομή στο νησί ούτε για δείγμα, σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών αλλά και της ίδιας της διοίκησης του Νοσοκομείου μας;
   O ασθενής, επομένως, οδηγείται εμμέσως πλην σαφώς στον ιδιώτη βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει 60 ευρώ και να λάβει την απάντηση έπειτα από τρεις μέρες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία.
   Μόνο ως έμμεσο εκβιασμό μπορούμε να εκλάβουμε την έλλειψη μοριακών τεστ: εμβολιαστείτε για να σας αρκεί το rapid τεστ. Αλλά και ως ακόμα ένα δωράκι στους ιδιώτες γιατρούς. Αλήθεια, τι θα συμβεί με τους χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι από την 1η Φλεβάρη θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου;
   Για μας τους γονείς και μέλη της τοπικής κοινωνίας, οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε νέους και ηλικιωμένους. ΟΛΟΙ έχουμε το δικαίωμα και την ανάγκη της πρόσβασης σε δημόσιες δομές υγείας και το κράτος έχει την υποχρέωση να την παρέχει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς διαχωρισμούς.
   Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, όλους τους φορείς να πάρουν θέση και να απαιτήσουν από το κράτος τα αυτονόητα, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή.   
    Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να συνηθίσουμε την απώλεια των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και θα παλεύουμε πάντα για τα αυτονόητα:
- Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ τώρα με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
- Επιστροφή στην εργασία τους των υγειονομικών σε αναστολή.
- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Αυξημένο testing στο γενικό πληθυσμό χωρίς διαχωρισμούς,με ευθύνη του ΕΟΔΥ
- Να παρθούν πίσω τώρα οι άδικες και αντιεπιστημονικές αποφάσεις για έμμεση ή άμεση υποχρεωτικότητα.Καμία σκέψη για επέκταση της.