Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η κυβέρνηση θέλει να εισπράττει τους φόρους αλλά τον αθλητισμό να τον πληρώνει ο Δήμος!

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡ/ΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ                                                     Πάτρα 23/1/2022

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                                                        

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ταχ. Διεύθυνση: Μαιζώνος 108

Τηλ.: 2613 610210

E-mail: dimospatras@gmail.com

 

 

 

ΑΡΘΡΟ

 

Η κυβέρνηση θέλει να εισπράττει τους φόρους αλλά τον αθλητισμό να τον πληρώνει ο Δήμος!

 

 

Του Γιάννη Παυλάκη

καθηγητή Φ.Α. – Προπονητή ποδοσφαίρου

Προέδρου της Δ.Ε. Δημοτικών Γηπέδων Ποδοσφαίρου Πάτρας

 

Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου το κράτος μειώνει σταδιακά την ετήσια τακτική χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών με αποτέλεσμα σήμερα, καθώς η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων των Ομοσπονδιών (προσωπικό, γραφεία, αναλώσιμα, εθνικές ομάδες, αναπτυξιακό πρόγραμμα), η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων από αυτές να είναι σχεδόν μηδενική και απαγορευτική.

Επιπρόσθετα η απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχει ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς η κυβέρνηση περιστασιακά και για επικοινωνιακούς λόγους τους μοιράζει «αντίδωρα», όπως ανακοίνωσε τελευταία ότι θα κάνει με τα έσοδα από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος, από τα οποία μεσοσταθμικά στα ταμεία των ερασιτεχνικών συλλόγων θα φτάσει ένα ποσό που δεν θα ξεπερνάει τα 2 χιλ. ευρώ.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για να εισπράξουν αυτό το ποσό θα πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά και να έχουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παράγοντες των κοινωνικά και αθλητικά πολύ σημαντικών μικρών αθλητικών κυψελών που δραστηριοποιούντα στις γειτονιές και τα χωριά θα υποχρεωθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, γιατί μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί η εκδοχή και δυνατότητα εσόδων τους από τις παραπάνω πηγές, με αυτή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να προκαλεί γέλια.

Από αυτή την μηδαμινή χρηματοδότηση τα ερασιτεχνικά σωματεία θα καταβάλουν και χαράτσι 7% στη διοργανώτρια αρχή των πρωταθλημάτων που θα συμμετέχουν. Αν δηλ. ένα αθλητικό σωματείο έχει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και στίβο θα καταβάλει 4 φορές το 7% σε κάθε μία από τις διοργανώτριες αρχές. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μάλιστα δεν διευκρινίζει αν η καταβολή του 7% θα είναι άπαξ για όλα τα πρωταθλήματα (ανδρικό, γυναικείο, αναπτυξιακά)  του ίδιου αθλήματος ή 7% για το καθένα.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη  «Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν».

Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς εύκολα ότι η κυβέρνηση μας δουλεύει ψιλό γαζί!.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η ετήσια τακτική χρηματοδότηση των δήμων μειώνεται  δραστικά κι έχει γκρεμιστεί στο 38% της χρηματοδότησης του 2010. Ειδικότερα ο Δήμος Πατρέων ενώ θα έπρεπε με βάση τους νόμους του ίδιου του κράτους και τα πληθυσμιακά κριτήρια, να χρηματοδοτείται ετησίως συνολικά με περίπου 91 εκ ευρώ, τα τελευταία χρόνια δεν φτάνουν στο ταμείο του πάνω από  23 εκ. ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Στον αντίποδα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής που δεν λογαριάζει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες η δημοτική αρχή της Πάτρας μείωσε τα δημοτικά τέλη, που είναι τα φτηνότερα στη χώρα, για να μην επιβαρύνει παραπέρα τα λαϊκά νοικοκυριά.

 Ειδικότερα στον αθλητισμό η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί ως οφείλει ούτε με ένα ευρώ τους δήμους για τη λειτουργία τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και στο Δήμο Πατρέων οφείλει κι από πάνω  4 εκατ. ευρώ για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο βάσει της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης του.

Αντί για μια δίκαιη σταθερή και δυναμική αναπτυξιακή κατασκευαστική πολιτική νέων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, εφαρμόζει μια αποσπασματική κατασκευαστική πολιτική ελαχιστοποίησης νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων στον αθλητισμό, αντικαθιστώντας εξοργιστικά τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των αναγκών με όρους πελατειακής εκλογικής σχέσης.

Η κυβέρνηση δεν δίστασε με πρόσχημα την πανδημία να αναστείλει ακόμη και τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), που αποτελούν διέξοδο αθλητικής ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία και υποκρινόμενη ζητάει με πρόσφατο έγγραφο της Γ.Γ.Α. από τους δήμους να της αναφέρουν τα αίτια της αναστολής τους, σαν να μην είναι προφανή.

Έχει στήσει ένα γαϊτανάκι μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους αναγκαίους πόρους, με τον πονηρό σκοπό να εκτρέψει τη δίκαιη λαϊκή οργή και αγανάκτηση κατά των δήμων, ποντάροντας στη σύγχυση που προσπαθεί να σπείρει.

Από αυτή την κυβερνητική στρεψοδικία δεν ξέφυγε ούτε ο αθλητισμός, που με τη διεύρυνση των επιλέξιμων δαπανών για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων (π.χ. οι μετακινήσεις εκτός πόλης για αγώνες) δίνει τη νομική δυνατότητα, αλλά δεν εξασφαλίζει την οικονομική δυνατότητα για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων από τους δήμους.

Κοντολογίς η κυβέρνηση ενώ εισπράττει με αυξανόμενους ρυθμούς τους φόρους, για να μας ανταποδίδει υπηρεσίες και μειώνει δραστικά τη χρηματοδότηση των δήμων, πέρα απ’ ότι ορίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι, πέρα από οποιαδήποτε λογική, ζητάει από τους Δήμους να καλύψουν τις οικονομικές τρύπες που προκαλεί η ίδια. 

Με αυτή τη γενικευμένη τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ουσιαστικά ασκεί αφόρητες κι εκβιαστικές πιέσεις στους δήμους α) να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη επιβάλλοντας δεύτερη φορολογία για το ίδιο πράγμα (και στον αθλητισμό) και β) να θεσπίσουν την ανταποδοτική λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, για να επεκταθεί η ανταποδοτικότητα και να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τρίτη φορά για  να αθλούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στον αθλητισμό και  στην  κοινωνία  θα είναι ολέθριες και μακροπρόθεσμα θα επιβαρυνθεί και η εθνική οικονομία της χώρας με την αύξηση των δαπανών υγείας που αναπόδραστα θα προκληθεί. Τελευταία Ευρωπαϊκή οικονομική έρευνα κατέδειξε ότι κάθε ένα ευρώ που επενδύει το κράτος στον αθλητισμό, του αποδίδει 8-9 ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας αντιστέκεται σθεναρά σε αυτή τη λαίλαπα. Προσφέρει δωρεάν αθλητικές υπηρεσίες στους δημότες και δείχνει το δρόμο του αγώνα για δίκαιες λύσεις στα προβλήματα της πόλης, στο πλαίσιο των οποίων απαιτεί για τον αθλητισμό πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας των δημοτικών γηπέδων, ετήσια κρατική χρηματοδότηση της λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού τους, αποπληρωμή του χρέους για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, σταθερή κρατική χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε επίπεδα βιωσιμότητας του κ.ο.κ. και καλεί την αθλητική κοινότητα της πόλης να δώσει βροντερό παρόν στη μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.