Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

«Εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι» - Ο χώρος της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ στα Τουρκοβούνια (φωτο)

...αναδημοσίευση από το ertnews...
 

Κάποτε την ανηφόρα μεταξύ Γαλατσίου και Ψυχικού, έπαιρνε ο κόσμος της δουλείας για να βγάλει το μεροκάματο και η καμινάδα έμοιαζε να «επιβλέπει» από εκεί ψηλά την Αθήνα, που την είχε όπως λέμε «πιάτο» από άποψη θέας.



Τα χρόνια πέρασαν οι επιχειρήσεις έκλεισαν και το τοπίο, στο οποίο έχουν γυριστεί και παλιές ελληνικές ταινίες, παρέμεινε σεληνιακό. Μιλάμε για την ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ πάνω από το συνοικισμό «Ακτημόνων» του Δήμου Γαλατσίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Το 1937 ξεκίνησε η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή από την εταιρεία ΚΕΚΡΩΨ και το 1949 οι εργασίες επεκτάθηκαν και στο Δήμο Γαλατσίου από τη ΛΑΤΟ, με τα λατομεία να σταματούν τις δραστηριότητές τους το 1976.


Το 2019 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για το έργο της ανάπλασης της δημόσιας δασικής έκτασης της ΛΑΤΟ, ένα έργο προϋπολογισμού 347.200,00 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Γαλατσίου.


Όπως ανέφεραν οι όροι της σύμβασης: Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης και η εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση Δημόσιας Δασικής έκτασης στη θέση ΛΑΤΟ στο Δήμο Γαλατσίου» σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αττικής.
Αντικείμενο είναι η εκπόνηση μελέτης και η εκτέλεση έργων κατεδάφισης, περίφραξη του χώρου – φύτευση, που αφορούν την αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής ΛΑΤΟ και αποσκοπούν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, όπως αυτά αναφέρονται στο επόμενο άρθρο.



Όπως ανέφερε ο Δήμος Γαλατσίου: «Τμήμα εμβαδού 24.713,155 τ.μ. στο οποίο αφορά η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, ανήκει στην προαναφερθείσα έκταση η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως δασική – αναδασωτέα, σύμφωνα την με την υπ’ αριθ. 1147/1994 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, επιπλέον και έχει ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων – Αττικό Άλσος, σύμφωνα με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (4277/2014, ΦΕΚ 156/Α/2014)».


Κατά καιρούς εξορμήσεις καθαριότητας και στοιχειώδους συντήρησης που κάνει ο Δήμος Γαλατσίου, μαζεύουν τα ασυμμάζευτα, αλλά λόγω της μη χρήσης του χώρου, σύντομα ξαναδημιουργείται εικόνα απωθητική από τα απορρίμματα, που άλλα τα φέρνει ο αέρας και άλλα τα αφήνει το ανθρώπινο χέρι, συν την παρουσία αδέσποτων ζώων.



Το καλοκαίρι του 2021, με το χώρο να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που ίσχυε και πριν την απόφαση για ανάπλαση, που δεν είχε προχωρήσει, στήθηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα χώρος φιλοξενίας για τα πυρόπληκτα ζώα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, με εντυπωσιακή συμμετοχή εθελοντών και αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της επιστροφής των ζώων στις οικογένειες που ανήκαν, αλλά και σε καινούργιες που προχώρησαν σε υιοθεσίες. Η πρωτοβουλία αξιέπαινη και σίγουρα δημιουργεί το ερώτημα πόσες παραπάνω δυνατότητες θα έδινε ο χώρος αν ήταν οργανωμένος και λειτουργικός και όχι σε κατάσταση εγκατάλειψης.



Σήμερα η εικόνα εγκατάλειψης παραμένει, με αρκετές ακαθαρσίες στην περιοχή να αποτρέπουν την επίσκεψη σε αυτή παρά την εξαιρετική θέα που έχει. Οι δυνατότητες αξιοποίησής της με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στο παρελθόν για αναβάθμιση των πνευμόνων πρασίνου στο λεκανοπέδιο, για χώρο περιπάτου και για το σεβασμό των μνημείων της βιομηχανικής μας ιστορίας, παραμένουν ρεαλιστικοί και αναγκαίοι.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος