Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Aνακοινώσεις συνδικάτων (ΕΙΝΑΠ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ)


1)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΙΝΑΠ

                                Κοινοποίηση         : Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
: Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη
: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.
 : Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά
: ΙΣΑ
: ΙΣΠ
: ΟΕΝΓE
: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 03/06/2020

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΘ Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικών ασθενών στο Νοσοκομείο Αττικόν, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και στηρίζει το σχετικό αίτημα  των αναισθησιολόγων της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της. 

Η συγκεκριμένη μονάδα με την παράτυπη ονομασία  Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική Μονάδα Μετά-Αναισθητικής Φροντίδας (Κ/Θ/Α-ΜΜΑΦ) ανήκει στην Αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου και πραγματοποιεί έργο ΜΕΘ. Σε αυτήν νοσηλεύονται  βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι συχνά για πολλές μέρες, οι οποίοι πολλές φορές εμφανίζουν ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και χρήζουν πολλαπλής υποστήριξης. Η λειτουργία της μονάδας αυτής από αναισθησιολόγους και όχι από εξειδικευμένους ενταντικολόγους δεν  πληροί τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις (ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ: αριθμός απόφασης 2 της 256 ολομέλειας 24/6/2016 ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας μονάδων εντατικής θεραπείας ).

Είναι απαραίτητο από τη νομοθεσία και επιβάλλεται από τους κανόνες ορθής και ασφαλούς νοσηλείας  των παραπάνω ασθενών  η λειτουργία της συγκεκριμένου τμήματος ΜΕΘ να πραγματοποιείται από Εξειδικευμένους εντατικολόγους και όχι από αναισθησιολόγους  που έχουν προσληφθεί από το Ελληνικό Κράτος για να παρέχουν υπηρεσίες Αναισθησιολογίας και δεν είναι ασφαλές να παρέχουν υπηρεσίες Εντατικής Θεραπείας.
Απαιτούμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την λειτουργία του τμήματος αυτού με τον τρόπο που προβλέπεται από τη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών.



2) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΑΔΕΔΥ

Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών για λήψη σύνταξης με ανήλικο παιδί (25ετία/2010)

Απόφαση 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου



Από την Ολομέλεια του Εκλεκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφαση, η οποία απορρίπτει την αναίρεση που είχε ασκήσει το Δημόσιο κατά της απόφασης του Β΄ Τμήματος, το οποίο δικαίωνε άνδρα υπάλληλο που είχε προσφύγει για τα όρια συνταξιοδότησης με ανήλικο παιδί (25ετία/2010).

Το δικαίωμα λήψης σύνταξης με ανήλικο παιδί δόθηκε στους άνδρες, με τη συμπλήρωση 25ετίας από τα έτη 2011, 2012 στο πλαίσιο της ίσης ασφαλιστικής μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Εντελώς αυθαίρετα, όμως, δεν είχε δοθεί για το έτος 2010.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης, με την εν λόγω απόφαση, αφορά τους άνδρες που συμπληρώνουν 25 ασφαλιστικά έτη το έτος 2010 και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 50 ετών έως 18 Αυγούστου 2015. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά αυξάνουν σταδιακά τα όρια ηλικίας και το έτος 2022 διαμορφώνεται στα 67 έτη).

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, υλοποιώντας την 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Εκλεκτικού Συνεδρίου.


3)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΑΔΕΔΥ

Στήριξη των συλλαλητηρίων ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

Τρίτη 9 Ιουνίου, ώρα 13:00, στα Προπύλαια

Τετάρτη 10 Ιουνίου, ώρα 19:00, στα Προπύλαια



Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, στηρίζει τα νέα συλλαλητήρια που διοργανώνονται τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή:

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020, ώρα 13:00 στα Προπύλαια και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών»
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020, ώρα 19:00, στην Αθήνα, στα Προπύλαια και καλεί τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση.
Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.
Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


4)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΟΕ
Αρ. Πρωτ. 613 Αθήνα 3/6/2020
Προς
1. την Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκη Κεραμέως
2.την Υφυπουργό Παιδείας
κ. Σοφία Ζαχαράκη
3. τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Έλεγχοι της αστυνομίας σε σχολεία της Χίου
Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια αστυνομικών ελέγχων σε Δημοτικά Σχολεία της Χίου, δήθεν, για να εξεταστεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, αφού δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιου είδους αρμοδιότητα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1/6/2020 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξανάνοιξαν ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ οι διευθυντές των σχολείων, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., αστυνομικοί εκτελώντας κατά τα λεγόμενά τους, πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες,  πραγματοποίησαν  ελέγχους στο 4ο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν στοιχεία από τους διευθυντές των σχολείων, δημιουργώντας την αίσθηση αστυνόμευσης των σχολικών μονάδων. Πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές.
Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη. Με την ανοχή της ευνοεί την καλλιέργεια της αντίληψης πως υπήρχε περίπτωση οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί να αυθαιρετούν σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών.

Αυτό που οφείλει να πράξει, είναι να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, να τις στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας και να δώσει γενναίο κονδύλι για την αγορά απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
Η αστυνομική διεύθυνση Χίου πρέπει άμεσα να ζητήσει συγγνώμη για τις απαράδεκτες πρακτικές της.  Δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα διενέργειας εφόδων και ελέγχων στις σχολικές μονάδες διαταράσσοντας το παιδαγωγικό κλίμα και το ομαλό μαθησιακό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν τους θυμίζουμε πως όπως στην περίοδο των περιορισμών οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειές τους, έτσι και τώρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία τη στιγμή που η κυβέρνηση ως μοναδικό της μέλημα έχει τo να ψηφίσει το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή. 

Η κυβέρνηση, εδώ και τώρα οφείλει να εγγυηθεί, ότι δεν θα ξανασυμβεί αντίστοιχο περιστατικό αυθαιρεσίας που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα σχολεία!
Δε θα επιτρέψουμε καμία αυθαιρεσία,  καμία αυταρχική συμπεριφορά!