Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Διατηρούμε την ιστορική μνήμη - Οδηγός για το σήμερα

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση του βιβλίου "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις", την Πέμπτη 25 Ιουνίου στην εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας "Υδραγωγείο".

Μετά την παρουσίαση από το συγγραφέα, πήρε το λόγο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης και ακολούθως άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, που κράτησαν για πολύ ώρα.


Ενδιαμέσως έγινε προβολή αρχειακού υλικού (έγγραφα και φωτο) καθώς και προβολή ενός μικρού βίντεο από προπαγανδιστικό υλικό των ναζί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ στην Τσεχοσλοβακία, όπου οι Εβραίοι αιχμάλωτοι των ναζί έπαιξαν ποδόσφαιρο και κινηματογραφήθηκαν σε μία σκηνοθετημένη προπαγανδιστική προσπάθεια των χιτλερικών, να "διαψευστούν" τα εγκλήματα που συνέβαιναν στα γκέτο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρακολουθήστε ένα μικρό τμήμα της ταινίας που διασώθηκε και προβλήθηκε στα πλαίσια της βιβλιοπαρουσίασης. Κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν επέζησε από τη δολοφονική μανία των ναζί. Παρατηρείστε τα σκυθρωπά πρόσωπα των θεατών που έγιναν δια της βίας κομπάρσοι στο διαστροφικό σενάριο.