Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

To «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» στην Καισαριανή (pic)


 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Τόπος θυσίας στη διάρκεια της κατοχικής περιόδου το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, δίκαια χαρακτηρίστηκε και σαν «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Την Πρωτομαγιά του 1944 η εκτέλεση 200 κομμουνιστών ήταν η κορυφαία πράξη του δράματος στο συγκεκριμένο χώρο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι είχαν φυλακιστεί από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και ακολούθως παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής.

Οι εκτελέσεις ήταν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ, ενώ το μίσος των κατακτητών για τη δράση του αντιστασιακού κινήματος, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ήττα τους τους είχε φέρει παροξυσμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία περίοδο παραμονής τους στη χώρα μας να μεγαλώσει αρκετά ο αριθμός των Μπλόκων και των εκτελέσεων.
Μνημείο στην Ικαρία για τους τρεις Ικαριώτες που εκτελέστηκαν μαζί με τους 200 στην Καισαριανή


Στην πλειοψηφία τους οι εκτελεσθέντες ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ενώ μεταξύ τους υπήρχε και μικρός αριθμός τροτσκιστών και αρχειομαρξιστών.

Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμβάλουν στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, αλλά και αυτή τη χρονιά που η πανδημία δεν βοηθάει στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, δεν μπορεί να επισκιαστεί η συγκεκριμένη ιστορική διάσταση του γεγονότος. Επίσης αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής.

κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα

Το ert.gr στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής (φωτο)

Πρωτομαγιά 1944: Οι 6 Λέσβιοι αγωνιστές-θύματα της ναζιστικής θηριωδίας