Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση


...αναδημοσίευση από το ertnews.gr και το sports.ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της. Αυτό δεν εμπόδισε, αντιθέτως αποτελούσε και κοινωνική ανάγκη, ώστε μία παρέα φίλων στην Καλλίπολη του Πειραιά να θελήσει στις 15 Σεπτεμβρίου το 1949 να ιδρύσει έναν αθλητικό σύλλογο, που στη συνέχεια ανέπτυξε μαζί με τον αθλητισμό, κοινωνικές, μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.


λαϊκό πανεπιστήμιο στη λέσχη του Φοίνικα το 1965

Το όνομά του «Φοίνικας Πειραιά» και εδώ και χρόνια οι αθλητικές του εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ακτή Θεμιστοκλέους 236-244 στον Πειραιά, πολλοί και πολλές άλλωστε θα τις έχετε δει αν έστω και για βόλτα περάσατε κάποια στιγμή από την Πειραϊκή, αφού βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.


Όπως αναφέρει η ιστορία του συλλόγου: “Στο σπίτι του Δαμιανού Στρουμπούλη οδός Σημίτου αριθ. 23 μαζεύτηκαν οι φιλόδοξοι νέοι, χωρίς μέσα αλλά με οράματα να φτιάξουν ένα σύλλογο καμάρι της περιοχής.

Μετά από συζητήσεις κατέληξαν στην Ιδρυτική Διακήρυξη, στην οποία ορίστηκε πενταμελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή από τους Διαμανό Στρουμπούλη, Νικόλαο Δρίβα, Βασίλη Ισόπουλο, Κωνσταντίνο Ζώη και Δημήτριο Παπαδόπουλο που ανέλαβε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση του Συνδέσμου και να συγκαλέσει την 1η Γενική Συνέλευση μέσα στον Ιανουάριο του 1950.

Συγκέντρωσαν και άλλους για να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός μελών που χρειαζόταν για την Ίδρυση Σωματείου. Έτσι συγκεντρώθηκαν συνολικά 19 μέλη που αποτέλεσαν τα Ιδρυτικά Μέλη του “ΦΟΙΝΙΚΑ”.

Αφού πέρασε ένα τετράμηνο αναμονής μέχρι την αναγνώριση του Σωματείου από το Πρωτοδικείο, τα Ιδρυτικά Μέλη συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση στις 29/01/1950 στο σπίτι του Δαμιανού Στρουμπούλη”.


η μασκότ του Φοίνικα

Συλλογική εργασία

Το πάθος και το μεράκι ξεπέρασαν τις δυσκολίες και ο Φοίνικας αποκτάει τη δικιά του στέγη. Πάλι από την ιστορία του συλλόγου, αναφέρουμε ότι: “Στις 26/06/1950 συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση και όπως αναφέρεται στα θέματα της Ημερησίας Διάταξης εκτός από τις ανακοινώσεις συζητούνται τρόποι εξεύρεσης πόρων για τη διαρρύθμιση και κατασκευή του γηπέδου στον παραχωρηθέντα χώρο. Προτάθηκε να κυκλοφορήσει λαχείο ή να καταφύγουν σε δανεισμό. Όπως προκύπτει από τις αφηγήσεις μελών και παραγόντων της εποχής εκείνης, Διοίκηση και μέλη του Συλλόγου εργάστηκαν και κοπίασαν μεταφέροντας χώματα για να μπαζωθεί το γήπεδο δίπλα στο σημερινό που υπάρχει στην Πειραϊκή.

Μέχρι τις 31/01/1960 σύμφωνα με το καταστατικό ο Πρόεδρος εκλέγονταν απευθείας από τη Γενική Συνέλευση και έκτοτε από τα μέλη που είχαν πλειοψηφίσει κατά τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης”.


Από τότε μέχρι σήμερα, ο “ΦΟΙΝΙΚΑΣ” έγραψε ιστορία στο χώρο του αθλητισμού με πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Πολλά μέλη του Συλλόγου προσέφεραν εργασία και οικονομική υποστήριξη για να γίνει πράξη η ιδέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς παρακινεί τους νέους αθλητές προς τον επαγγελματισμό και το κέρδος, ο “ΦΟΙΝΙΚΑΣ” αγωνίζεται για να διατηρήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό μακριά από τις οικονομικές σκοπιμότητες, όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες και οι πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν των ερασιτεχνικών σωματείων”.

Ο Φοίνικας σήμερα

Ο Φοίνικας δραστηριοποιείται στα αθλήματα μπάσκετ ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και στο βόλεϊ γυναικών, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα όλων των ηλικιών (ΕΣΚΑΝΑ εφήβων-παίδων-παμπαίδων-μίνι –προμίνι & ακαδημίες) και στην ΕΣΠΕΔΑ κορασίδες & ακαδημίες).
Τα τελευταία χρόνια ο απολογισμός από τη γενικότερη παρουσία του ιστορικού Φοίνικα Πειραιά, έχει θετικό πρόσημο. Το γυναικείο τμήνα μπάσκετ αγωνίζεται στην Α2 εθνική κατηγορία γυναικών με αρκετά καλή παρουσία (ενεργά δελτία 20).

Το ανδρικό τμήμα μπάσκετ αγωνίστηκε την περίοδο 2018-19 στην Γ’ κατηγορία ανδρών ΕΣΚΑΝΑ, από την οποία ανέβηκε σαν πρωταθλητής στη Β’ κατηγορία ανδρών ΕΣΚΑΝΑ, στην οποία αγωνίστηκε την περίοδο 2019-20 έως τον Μάρτιο 2020 λόγω διακοπής από τον κορονοϊό, έχοντας σαν στόχο την άνοδο στην Α’ κατηγορία ανδρών ΕΣΚΑΝΑ (ενεργά δελτία 30 ).
Το γυναικείο τμήμα βόλεϊ αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία ΕΣΠΕΔΑ με αξιοπρεπή παρουσία (ενεργά δελτία γυναίκες 25 και κορασίδες & ακαδημίες 50).

Έφηβοι (ενεργά δελτία 20)
Παίδες( ενεργά δελτία 25 )
Παμπαίδες (ενεργά δελτία 30)
Μίνι (ενεργά δελτία 20)
Προμίνι & ακαδημίες (αθλητές 30)

Ο πρόεδρος του Φοίνικα Πειραιά Ανδρέας Κιοσές, έκανε αναφορά στο καυτό θέμα της έλλειψης γηπέδων στον Πειραιά, και γενικότερα και όπως δήλωσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η διάθεση από τη σημερινή δημοτική αρχή με τη συνεργασία πολιτείας, Περιφέρειας και Δήμου, το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα με τη δημιουργία κλειστών γηπέδων και στις πέντε δημοτικές κοινότητες του Πειραιά. Με πρώτο βήμα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ξαναλειτουργήσει το κλειστό “Πέτρος Καπαγέρωφ”, όσο το δυνατόν συντομότερα”.




ο Ντέιβιντ Ρίβερς μαθαίνει τα μυστικά του μπάσκετ στις υποδομές του Φοίνικα

Η αθλητική κυψέλη του Φοίνικα συνεχίζει τις δραστηριότητές της και δίκαια μπορεί να καμαρώνει, καθώς η μαζική συμμετοχή νέων παιδιών και η εμπιστοσύνη των γονέων τους στο σωματείο, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι κόποι τόσων δεκαετιών και τόσων γενεών αθλητών και παραγόντων, ρίζωσαν και κάρπισαν στα βράχια της Πειραϊκής.