Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ανακοινώσεις εργατικών σωματείων

1)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ & ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr # SITE: www.eksamou.grΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
29 ΜΑΪΟΥ 2020

Η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στα Τουριστικά Γραφεία και τα Επισιτιστικά Επαγγέλματα στη Σάμο, χαιρετίζει τους συναδέλφους που χθες Παρασκευή 29 Μαΐου, μαζικά συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση και την πορεία διαμαρτυρίας στο Βαθύ με κατεύθυνση τον ΟΑΕΔ όπου επιδόθηκε το Ψήφισμα της Γ.Σ. με το σύνολο των αιτημάτων μας.

 Οι αγωνίες των συναδέλφων, έτσι όπως εκφράστηκαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ότι δεν έχουν ενημερωθεί στη συντριπτική πλειοψηφία αν θα ανοίξουν ή όχι οι επιχειρήσεις, αν θα επαναπροσληφθούν και με τι όρους θα εργαστούν (αναστολές, μειώσεις μισθών, διευθέτηση χρόνου εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση δουλειάς, απλήρωτα ρεπό / υπερωρίες κλπ ), με την ανησυχία ότι ακόμη και αυτά που προς το παρόν λέγονται ότι θα δοθούν δεν αρκούν σαν εισόδημα για να ζήσουν το χειμώνα οι ίδιοι και οι οικογένειές μας και να έχουμε ασφαλιστική ικανότητα και εποχικό επίδομα το 2021, σε συνδυασμό με το φόβο για το κατά πόσο όσοι εργαστούν θα έχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία τους, ιδιαίτερα οι καμαριέρες, καταδεικνύουν ακόμη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να διασφαλιστεί τώρα αξιοπρεπές εισόδημα για όλους και να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία τη χασούρα, από τη νέα οικονομική κρίση που επιταχύνει ο κορονοϊός.

Η παραδοχή από όλους ότι οι ξενοδόχοι έχουν κερδίσει τόσα για να ζήσουν 100 ζωές αυτοί και τα εγγόνια τους, ενώ οι εργαζόμενοι δεν ξέρουμε αν θα έχουμε αύριο ψωμί στο τραπέζι, δείχνει ότι η δουλειά μας έχει φτιάξει τη βαριά βιομηχανία της χώρας και βγάζει κέρδη που καρπώνονται οι μεγαλοεργοδότες ενώ  οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πληρώσαμε και χάσαμε ήδη πολλά τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη και ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει!

Η ίδια η πείρα δείχνει τόσο γενικά όσο και ειδικά αυτή την περίοδο πως ότι έχει κερδηθεί, όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι, δεν μας χαρίστηκε. Έχει γίνει κάτω από τις πιέσεις και τους αγώνες των ταξικών σωματείων και των συναδέλφων που βρίσκονται σε έντονη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο νησί μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαφή και συσπείρωση στο σωματείο μας για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση της δράσης μας. Όλοι να γραφτούν και να γίνουν μέλη του, για να μην είναι κανείς μόνος τους και απροστάτευτος απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε Βαθύ, Καρλόβασι και σε όλο το νησί ενημερώνοντας για τα μέτρα και διεκδικώντας τα δικαιώματα μας στη δουλειά και τη ζωή. Ταυτόχρονα κάνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε αυτοαπασχολούμενους του κλάδου και ενώνουμε τη φωνή μας με συναδέλφους από άλλους κλάδους του νησιού.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Είναι αυτά που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση το επόμενο διάστημα και έχουν τη λογική ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι εμείς οι εργαζόμενοι τη νέα οικονομική κρίση που έρχεται.


Πληρώσαμε πολλά – δε θα πληρώσουμε ξανά!


2)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ Αθήνα, 29.5.2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ “NOTOS COM”


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Τις τελευταίες ημέρες μια ομολογουμένως περίεργη «διαπραγμάτευση» εξελίσσεται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα «NOTOS COM», με πρωταγωνιστές και συνδικαλιστές οργανώσεων όλων των συνδικαλιστικών βαθμίδων… Σύμφωνα με τα όσα δεκάδες εργαζόμενοι μας πληροφορούν, η εργοδότρια εταιρεία ζητά από τους συμβούλους αισθητικής να σταματήσουν για διάστημα 4 μηνών να λαμβάνουν τα συμφωνημένα ποσοστά επί των πωλήσεων, ποσοστού έως και 20% επί του συνόλου των αποδοχών, ενώ από τους εμποροϋπαλλήλους ζητείται να μειωθεί το εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησης από 32 ώρες που είναι σήμερα σε 24 ώρες. Κι όλα αυτά η εργοδοσία ευελπιστεί ότι θα περάσουν…δια της «πειθούς» συνδικαλιστικών στελεχών και της συνυπογραφής τους σε ιδιωτικό συμφωνητικό που ήδη προετοιμάζεται στα γραφεία της εταιρείας.

Πρόκειται για μια ντροπιαστική διαπραγμάτευση, καθώς μιλάμε για εταιρεία με υπερκέρδη, ενώ αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο εργοδότης φαίνεται να μην συζητά καν την ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ γιατί δεν επιθυμεί να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εφαρμόζει εδώ και αρκετό καιρό την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού μεθόδευσε την εκπρόθεσμη αποχώρησή της από την εργοδοτική οργάνωση του κλάδου.

Μάλιστα στο παρελθόν οι σύμβουλοι αισθητικής είχαν εξαναγκαστεί και πάλι σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησής τους από 38 σε 35 ώρες. Καλούμε τους συνδικαλιστές που «διαπραγματεύονται» με την επιχείρηση «NOTOS COM» να αρθούν, έστω και τώρα, στο ύψος της ευθύνης του αξιώματος που οι εργαζόμενοι (…) τους έχουν αποδώσει. Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να έρχονται σε επαφή με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, να συνεχίσουν εγγράφονται και στο κλαδικό σωματείο, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είμασταν η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο που αντιμαχόμασταν σθεναρά και αποκαλύπταμε τόσο την εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και τις «συναλλαγές» που γίνονταν πίσω από την πλάτη των εργαζομένων του κλάδου.

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ!!!


Για το Σ.Ε.Ε.Κ