Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

"ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση ... για ό,τι έγινε για ό,τι γράφτηκε"

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟ  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ της αρχιτέκτων ΡΕΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
    
    "ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση ...
    για ό,τι έγινε για ό,τι γράφτηκε"


 Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα  Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  (Νίκης 4, Αθήνα στον 1ο όροφο) .

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων ΕξορισθέντωΝ Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ 1967-1974
Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, μέλος συντακτικής επιτροπής του
περιοδικού «Θέματα Παιδείας»
Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Ε.Ι.Ε.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης

   Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗΣ αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης

    Η παρουσία σας αποτελεί μεγάλη τιμή για μας

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΕΝΤΟΣ στο σχετικό δελτίο Τύπου: "Πόσο μαρτύριο, πόσο αίμα, πόσος ηρωισμός μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες;

Το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην “κατάρα των γενεών”. Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.

Κάθε σπαραγμός οδύνης που βγαίνει από τα στήθη και μια θύελλα που σαρώνει τον παλιό κόσμο. Κάθε πληγή, κάθε χαρακιά στο σώμα και στην ψυχή και μια πανάκριβη, αιματοβαμμένη σφραγίδα στα θεμέλια του νέου κόσμου, του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Το αιώνιο στίγμα του Μακρονησιού και η θυσία των κολασμένων τράβηξε τον τροχό μπροστά, ό,τι κι αν ισχυρίζονται από την αναπαυτική πολυθρόνα τους οι παραχαράκτες της Ιστορίας.

Δεν πρόκειται για ένα τιμητικό μνημόσυνο, αλλά για μια σεμνή υπόμνηση και συνάμα υπόκλιση στην Ιστορία. Μια κραυγή από τα βάθη του μέλλοντος.
Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε η χαράκτρια Εύα Μελά.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΩΝ (ανδρών - γυναικών) καθώς και κατάλογος βασανιστών.
Το βιβλίο της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία".