...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...
Συνεχίζουμε την αναφορά μας στο Γεώργιο Παραδείση (στην κεντρική φωτο), που το 1942 τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη Χίο, επειδή φυγάδευε στρατιωτικούς Έλληνες και συμμάχους προς την Τουρκία, με προορισμό τη Μέση Ανατολή. Τα υλικά μας παραχώρησε ο γιός του Πέτρος Παραδείσης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Βλέπουμε – διαβάζουμε το σκεπτικό και τις αποφάσεις των Γερμανών για τις εκτελέσεις, αλλά και την αποτύπωση του κύματος διαφυγής. Όλα αυτά αναφέρονται στο «Χρονικόν κατοχής της Χίου παρά των Γερμανών 1941-1944», που εκδόθηκε το 1958 και συγγραφέας του είναι ο Λεωνής Καλβοκορέσης.
Σε ένα κρεσέντο βαρβαρότητας, οι κατακτητές τους εκτελεσθέντες τους πέταγαν στη θάλασσα, με βάρη για να πάνε στο βυθό. Ούτε κηδεία και σεβασμό στους νεκρούς γνώριζαν, ούτε τίποτα.
Ακόμα και οι Γερμανοί αρνήθηκαν τις απελάσεις
Επιχείρησαν οι αρχές της Τουρκίας να γυρίσουν πίσω «πεσκέσι» στους Γερμανούς Έλληνες πρόσφυγες και μέχρι και οι Γερμανοί αρνήθηκαν, θεωρώντας τους «φύρα» που θα τους δημιουργούσε προβλήματα. Μέχρι να υποχωρήσουν οι Γερμανοί στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, η Τουρκική κυβέρνηση παζάρευε με τους Γερμανούς (αν κέρδιζαν τον πόλεμο) νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Όταν οι σύμμαχοι άρχισαν να κερδίζουν, τότε γύρισαν προς τους Εγγλέζους.
Διαβάστε και αριθμητικά δεδομένα της Χιώτικης προσφυγιάς, από ένα συγγραφέα που διατέλεσε Δήμαρχος Χίου και βουλευτής, συνεπώς έχει μεγάλη βαρύτητα ο λόγος του. Επίσης διαβάζουμε και ονόματα βαρκάρηδων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διαφυγής.
Ορατές οι συνέπειες της πείνας που οδήγησε στην επιλογή της προσφυγιάς.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Η ΠΡΟΟΔΟΣ η είδηση της εκτέλεσης του Γ. Παραδείση.