Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

H Μάχη της Σκίζας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τις ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
                                       στο ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ



Κ.Ο.Β.  ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ  


   Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο Καραβόσταμο Ικαρίας, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων για τα 100χρονα του Κ.Κ.Ε, το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Ιούλη.

  Την 1η μέρα νέοι του νησιού πραγματοποίησαν ανάβαση στο σημείο που έγινε η Μάχη της Σκίζας, πάνω από το Πελεκητό Καραβοστάμου, υψώνοντας την σημαία του Κ.Κ.Ε. για 4η συνεχόμενη χρονιά. Στη μάχη αυτή που έγινε τον Μάη του ’49 ανάμεσα σε αντάρτικη ομάδα του ΔΣΕ και  απόσπασμα μοναρχοφασιστών, σκοτώθηκε ο Διαμαντής Διαμαντής, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, από την Λίμνη Ευβοίας ο οποίος βρισκόταν στην Ικαρία ως πολιτικός εξόριστος.


   Στον χαιρετισμό της η Ελένη Κούβαρη, γραμματέας της ΚΟΒ Καραβοστάμου, αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης, καθώς και στην αποκατάσταση της μαρμάρινης πλάκας, που είχε τοποθετηθεί πέρσι στο ίδιο σημείο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 70χρονα του Δ.Σ.Ε. Λίγο καιρό μετά θρασύδειλα φασιστοειδή κατέστρεψαν την συγκεκριμένη πλάκα. « 100 φορές να χαλάσουν, να μαγαρίσουν, να βανδαλίσουν τα Μνημεία του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, ε, 101 φορές οι Κομμουνιστές θα τα αποκαταστήσουν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

  
Τα ονόματα των ανταρτών που πήραν μέρος στην συγκεκριμένη μάχη είναι:
Διαμαντής Διαμαντής, Κούβαρης Φάνης, Παναγιωτίδης Πέτρος, Παριανός Αποστόλης, Παριανός Χρήστος, Πορτέλος Ορέστης, Τσούνος Γιάννης, Τσούνος Θεολόγος, Φουντούλης Σταμάτης, Φουντούλης Χρυσόστομος, Φούσκας Βασίλης.


  Στη συνέχεια νεολαίοι από το Καραβόσταμο απάγγειλαν το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Στο Κ.Κ.Ε» καθώς και αποσπάσματα από την «Διακήρυξη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης».

   Ακολούθησε ομιλία από τον Αποστόλη Δημόπουλο, γραμματέα της Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του Κ.Κ.Ε., όπου μεταξύ άλλων είπε:
«  Γιορτάζουμε τον ένα αιώνα αγώνων και θυσιών του Κ.Κ.Ε. καθώς και τα 50 χρόνια της κόκκινης νεολαίας του, της Κ.Ν.Ε, σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας μας. έχοντας βαθιά στο μυαλό και την καρδιά μας, όχι μόνο την ιστορία και το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως την αυριανή Ελλάδα της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας, τη νέα κοινωνία σοσιαλισμού –κομμουνισμού… Σήμερα το 2018 και σε αυτόν εδώ τον τόπο, το σύγχρονο και νέο είναι έχουν όλοι και όλες σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να έχουν αποκλειστικά υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια –και όχι να έχουμε κλειστά ιατρεία όπως αυτό των Ραχών-, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, ασφαλείς και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ώστε με όλα αυτά να μπορούν να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.
  Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν απαντήσεις, που εκτιμούν τη συνέπεια με την οποία στέκεται το Κόμμα απέναντι στο λαό.
  Έχει ρεαλιστική πρόταση οικονομικής διεξόδου υπέρ του λαού: Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με τη δουλειά της δημιουργεί. Για να μπορεί να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η εξουσία της εργατικής τάξης. Γιατί μόνο η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ».

   Ειπώθηκε επίσης ότι πριν από ακριβώς 38 χρόνια δολοφονήθηκε η  21χρονη Κνίτισα φοιτήτρια  Σωτηρία Βασιλακοπούλου από οδηγό-μπράβο της εργοδοσίας έξω από το  γκέτο-κάτεργο της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ. Η εντολή της εργοδοσίας εκείνη τη μέρα ήταν σαφής: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του Κ.Κ.Ε. Για κανένα λόγο...».

   Έγινε αναφορά στην  ανείπωτη τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν πριν λίγες μέρες την Αττική, αφήνοντας πίσω 10αδες νεκρούς και αγνοούμενους,100αδες τραυματίες και ξεσπιτωμένους και ανυπολόγιστης αξίας υλικές ζημιές, καταδεικνύοντας τον πραγματικό ένοχο: Είναι οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, που θυσιάζουν ανάγκες προστασίας του λαού στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών, μέσω της  μείωσης κρατικών δαπανών για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής, και με χωροταξικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

    Επίσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, το κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και η κινητοποίηση και διεκδίκηση για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων, για να μην ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα, από 100αδες εργατικά κέντρα , συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αλληλεγγύη η οποία μεταφράζεται στην επί τόπου παρουσία στους τόπους που επλήγησαν, με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, φαρμάκων, με την  μαζικότατη προσέλευση στα νοσοκομεία για προσφορά αίματος.
    Έτσι και η Ικαρία δε θα μπορούσε να λείπει αυτό: τα ταξικά σωματεία και αθλητικοί σύλλογοι του νησιού συγκέντρωσαν ποσότητες φαρμακευτικού υλικού και τα απέστειλαν στους πληγέντες.

   Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας από τον Ορέστη Πορτέλο, ένας εκ των δυο που είναι ακόμη εν ζωή, που πήραν μέρος στη Μάχη της Σκίζας.
 Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας πολιτικού-ιστορικού περιεχομένου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Καραβοστάμου.

   Ανανεώθηκε το ραντεβού για την Πέμπτη 9 Αυγούστου στο Καραβόσταμο (Ρέμα), στις 9 μμ.  στην κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια Κ.Κ.Ε- 50 χρόνια Κ.Ν.Ε η οποία θα περιλαμβάνει:
•    Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Κ.Κ.Ε., από ομάδα της Κ.Ν.Ε.
•    Έκθεση και προβολή βίντεο για τις ηρωικές μορφές του νησιού και την ιστορία του Κόμματος.
•    Εκθέσεις σχετικά με τον πόλεμο: “Να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το ψωμί” και τον αντικομμουνισμό στα σχολικά βιβλία:  “Γιατί γεμίζουν με αντικομμουνισμό τα βιβλία μας;”
•    Κεντρική ομιλία από τον Σπύρο Χαλβατζή, στέλεχος του Κ.Κ.Ε.
•    Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι με το συγκρότημα του Κυριάκου Σταυριανουδάκη.


ΖΗΤΩ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ,ΑΓΩΝΩΝ & ΘΥΣΙΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.


ΙΚΑΡΙΑ 1.8.18