Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΚΚΕ Χίου: 74 Χρόνια από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

 ...αναδημοσίευση από την ΕΡΤ Β. Αιγαίου...

Αφιερωμένη στα 74 χρόνια από τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, όταν Έλληνες πατριώτες βρέθηκαν στα «σύρματα» παρά την εποποιία που είχαν γράψει στην Εθνική Αντίσταση της Μέσης Ανατολής και τη συμμετοχή τους στις πολεμικές συγκρούσεις της Αφρικής, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μαστιχοχώρι Πατρικά την Παρασκευή 17 Αυγούστου , για να τιμηθεί η μνήμη του «συρματένιου» Αργύρη Ζερβούδη «οπλίτη άνευ ειδικότητας» όπως σημειώνει στο βιβλίο του «Η ταξιαρχία του Ελ Αλαμέιν» (Χίος 1985) και ομιλητής θα είναι το στέλεχος του ΚΚΕ τέως Πρόεδρος του νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χίου Γιώργος Αμπαζής..
Στην πρόσκληση που απευθύνει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προσπάθειά μας σήμερα αντανακλά την ανάγκη μας ως ΚΚΕ να προσεγγίσουμε μια απ’ τις πλευρές της μεγάλης εποποιίας του ελληνικού λαού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ οργανώθηκε και πολέμησε το φασίστα εισβολέα στην πατρίδα.
Οι δε Έλληνες ναυτεργάτες αψηφώντας τα γερμανικά υποβρύχια και αεροπλάνα και ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα των καιρών έκαναν πράξη το κάλεσμα της ΟΕΝΟ: «Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει», που συνέβαλε στη μεταφορά πολεμοφοδίων και ανθρώπινου δυναμικού στα πεδία των μαχών.

Δείχνοντας τη βαθιά εργατική συνείδηση των πρωτεργατών του Ε.Ν. που θαλασσοδέρνονται και αντιμετωπίζουν κάθε στιγμή το θάνατο με τη μεγάλη πίστη ότι οι θυσίες τους είχαν έναν και μόνο σκοπό: τη συμμετοχή στον αντιφασιστικό αγώνα και τη γρήγορη απελευθέρωση της πατρίδας.
Η προσφορά θυσίας του νησιού μας ήταν περίπου 500 νεκροί ναυτεργάτες καταγεγραμμένοι ονομαστικά στον «Πρωτοπόρο» όργανο του ΕΑΜ Χίου της εποχής, αλλά και στο Ναυτικό Μουσείο Χίου.

Με την εκδήλωση αυτή, θέλουμε να τιμήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις Μ. Ανατολής ’41-45. που ο αφοπλισμός τους από τους Εγγλέζους και η φυλάκιση τους στα «ΣΥΡΜΑΤΑ» , αποτέλεσε την πρώτη φάση ανοιχτής επέμβασης του ιμπεριαλισμού, στο εσωτερικό της χώρας μας και που όπως γράφει ο Γ. Αθανασιάδης αποτελεί την πρώτη πράξη της Ελληνικής τραγωδίας που συνεχίζεται ως σήμερα.

Παράλληλα να τιμήσουμε τον συναγωνιστή «συρματένιο» ΑΡΓΥΡΗ ΖΕΡΒΟΥΔΗ», αλλά και όλους του Χιώτες «Συρματένιους» Αγωνιστές» που πέραν από τους αγώνες του στην Μ.Α. , μας έδωκαν την ευκαιρία, να οπλιστούμε με συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ.