Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

«Γαζα»: Από τη θεατρική Ομάδα «Κλεψύδρα» στις 19/8 στο Δίστομο

...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Στα πλαίσια του 8ου Πανελληνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου (17-25 Αυγούστου 2018) η θεατρική Ομάδα «Κλεψύδρα» παρουσιάζει το έργο «Γαζα» βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες.
Το ert.gr για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στηρίζει τη διοργάνωση και παρουσιάζει θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν.


Λίγα λόγια για το έργο: Η “Γάζα” μας, ταξιδεύει στα συντρίμμια του πολέμου προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην ασφάλεια του «καναπέ» και τις ταραγμένες εκείνες γωνιές της γης που βιώνουν τη σκληρή και βίαιη πραγματικότητα του πολέμου.

Η «Γάζα» μας, μιλάει για την αγάπη, για τη ζωή: την υπέροχη ζωή που χάθηκε, τη ζωή γεμάτη φόβο του παρόντος, την αβέβαιη ζωή του μέλλοντος,την διεκδίκηση της χαμένης ελπίδας και της ελευθερίας μέσα από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη.
Τους ακούς να μιλούν και κάτι σου θυμίζουν… Είχαν ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια αυλή, ένα αμάξι, ένα όνειρο, ένα μπλοκ με ζωγραφιές, που δεν υπάρχουν πια. Σήμερα αυτοί, αύριο ποιος. Το έργο , σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα μιας μονίμως επισφαλούς καθημερινότητας.

Η δική μας αποστολή και επιθυμία, ήταν να φέρουμε επί σκηνής τα θύματα του πολέμου ενσαρκώνοντάς τα με απόλυτο σεβασμό στον πολιτισμό τις μνήμες και τα βιώματά τους. Απώτερος σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε ως ο αγωγός εκείνος που θα μεταφέρει στο δυτικό κόσμο τη φωνή αυτών των λαών που φαντάζουν τόσο μακρινοί, την ταύτιση με αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούμε τόσο διαφορετικούς από εμάς, και τη συνειδητοποίηση πως κάθε λαός ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση».

Ερμηνεύουν
Αριστέα Γεροδήμου
Χρύσα Θεοδοσοπούλου
Αλεξάνδρα Καμαρέτσου
Βασιλική Καρίπη
Μαλβίνα Μάρκου
Μιχαέλα Παπακυριακοπούλου
Γιούλη Σταυροπούλου
Απόστολος Τσακαλίκας
Αφροδίτη Φλώρου
Ευαγγελία Χριστάνα
Σκηνοθεσία, Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Μπουζάνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιούλη Σταυροπούλου Αριστέα Γεροδήμου
Χειριστής Ήχου – Βίντεο: Γιάννης Ξαρχάς
Σχεδιασμός ήχου, βίντεο: Γιούλη Σταυροπούλου
Φωτογραφία: Δάφνη Ακοντίδου daphneakontidou.com
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Σαματζής samantzis.com
Σκηνικά: Ομάδα Κλεψύδρα.

 


H θεατρική ομάδα αυτοπαρουσιάζεται: «Η ομάδα “Κλεψύδρα” απαρτίζεται από 10 ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η ομάδα μας μετράει τέσσερα χρόνια ζωής, διαθέτοντας στο ενεργητικό της ήδη ένα βραβείο, αυτό της καλύτερης παράστασης για το 2016. Η παράσταση δόθηκε στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ “Νέων καλλιτεχνών” που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ελιάρτ.
Στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί με Μ.Κ. Οργανώσεις στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με το έργο το “3ο Κύμα” -το βραβείο μας – βασισμένο στην ομώνυμη ταινία “Die Welle”του Denis Ganser.
Οι παραστάσεις μας αποτέλεσαν ουσιαστικά πράξεις αλληλεγγύης, τις οποίες καλέσαμε να στηρίξουν άπαντες με τη συνεισφορά τους σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και ότι άλλο ενδεχομένως χρειάζεται ένας άνθρωπος υπό τέτοιες συνθήκες».

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Σχετική είδηση: Έρχεται το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Δίστομο
Διαβάστε στο ert.gr:
 
19 Aυγούστου 2018: Το θεατρικό εργαστήριο Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου «Εν Δράσει» στο ert.gr

20 Αυγούστου 2018: «Φωνάζει ο κλέφτης» στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δίστομο 2018”