Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το ert.gr παρουσιάζει τη «Φροντίδα» – Συνέντευξη του Δ. Βασιλόπουλου

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το κοινωνικό έργο του Πανελληνίου Συλλόγου πρόληψης, ενημέρωσης και συμπαράστασης ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, υδροκεφαλία και μικροκεφαλία, η «Φροντίδα». Στο ert.gr μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Διονύσιος Βασιλόπουλος.


-Πότε ιδρύθηκε η Φροντίδα, για ποιους λόγους και ποιο είναι το αντικείμενό της;

-«Η «Φροντίδα» είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος πρόληψης, ενημέρωσης και συμπαράστασης ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, υδροκεφαλία και μικροκεφαλία. Είναι αναγνωρισμένος ως φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιημένος από το Υπουργείο Υγείας (αρ ΦΕΚ 1997/8/2013) και από το Πρωτοδικείο (αρ 7483/2008). Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Διονύσιος Βασιλόπουλος. Οι πόροι της «Φροντίδας» αντλούνται αποκλειστικά από τις συνδρομές των µελών της, από δωρεές, χορηγίες και τις εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο με αναπηρία.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2008 με έδρα τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Αττικής από την ανάγκη και την επιθυμία των ίδιων των μελών του αλλά και γονέων των «παιδιών» για ισοτιμία στην κοινωνική αντιμετώπιση, την εργασία, την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες και την στήριξη της αξιοπρέπειάς τους, για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, που τους αξίζει να απολαμβάνουν συνεχώς

375342_340649299296624_160790512_n 

Είμαστε περήφανοι που στους εθελοντές μας συγκαταλέγονται τόσο απλοί άνθρωποι, που προσφέρουν ανιδιοτελώς τον χρόνο την ευαισθησία τους, όσο εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι συμβάλλουν με τις γνώσεις τους τα μέγιστα. Η «Φροντίδα» υπερηφανεύεται ότι οι άνθρωποί της ενεργούν μέσα από την ψυχή τους, στηρίζοντας την αδιαμφισβήτητη αξία των παιδιών που φροντίζει».

34 

-Με ποιο τρόπο λειτουργεί o σύλλογος;

-«Η «Φροντίδα» έως και σήμερα έχει «υιοθετήσει» αρκετές οικογένειες και ενισχύει τα μέλη τους με αναπηρία ποικιλοτρόπως. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που έχει δημιουργήσει, προσφέρει δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης –τρόφιμα, βρεφικά είδη, είδη ατομικής υγιεινής… Διαθέτει ειδικούς επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και διαμεσολαβεί, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

15338606_1507200352641507_8566588990759777246_n 

Τα μέλη, οι εθελοντές και οι φίλοι της «Φροντίδας» πιστεύουμε, ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα στην μόρφωση, την δημιουργία, την υγεία, την εργασία, την χαρά, την ζωή, εν τέλει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ειδικών αναγκών φροντίδας για λόγους υγείας… Συμβάλλουμε, λοιπόν, με τις δράσεις μας για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ενδυνάμωση της προσωπική ελευθερίας, την αξιοπρέπειας και για το ισάξιο δικαίωμά των ανθρώπων με αναπηρία με το δικό μας στη ζωή. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε τις καθημερινές ευκαιρίες για περισσότερη δράση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας».
ποδοσφαιρικός αγώνας για ενίσχυση της "Φροντίδας"
ποδοσφαιρικός αγώνας για ενίσχυση της «Φροντίδας»
-Ποιοι είναι οι στόχοι των δράσεων της «Φροντίδας»;

 
-«Η «Φροντίδα» με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της, πέρα από την ενημέρωση για το έργο και τους σκοπούς της, ευαισθητοποιεί με κάθε ευκαιρία τον κοινωνικό μας ιστό τονίζοντας ορισμένες απλές αλήθειες, που όμως ξεχνάμε: ότι η ζωή είναι «εύθραυστη»! Ότι τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο. Οι άνθρωποι που έχουν άλλο τρόπο ζωής για λόγους υγείας –για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι – είναι καθ΄όλα σεβαστές προσωπικότητες, αλλά και έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα για εργασία, μόρφωση, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για αθλητισμό, για χαρά. Έχουν και όνειρα και ελπίδες και πάνω από όλα έχουν τον ίδιο στόχο: να ζήσουν γεμάτα και ολοκληρωμένα. Η δική τους προσπάθεια είναι γενναία και αυτό εμείς το αναγνωρίζουμε.

15443027_10211216930088717_6469661340013392807_o 

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει «άνθρωπος» με αναπηρία.  Οφείλουμε να ενισχύσουμε τέτοιες αξίες στην κοινωνία μας, της αποδοχής, να είμαστε ενεργοί και ευαίσθητοι και να καταβάλουμε προσπάθειες για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Δεν αρκεί η λύπη, ούτε η λύπηση. Οφείλουμε στην αλληλεγγύη και στο ότι στις αξίες δεν υπάρχει η έννοια της «διαφορετικότητας». Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα θα σταματήσουν να είναι εμπόδια, είτε στην εργασία τους, είτε στην προσβασιμότητά τους στο φυσικό, το ηλεκτρονικό ή άλλο περιβάλλον τους…».

201966_205655196129369_1708506_o– 

Ποιό μήνυμα θέλει να περάσει στον κόσμο η Φροντίδα;

-«Έχει μεγάλη σημασία για την «Φροντίδα» κάθε πρωτιά, διάκριση και πρωτοβουλία που λαμβάνει να μετατρέπεται σε μήνυμα ανθρωπιάς και προσφοράς με χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας, όλων μας. Είναι σημαντικό, βλέποντας όλοι γύρω μας την τυφλή παρέλαση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να θέλουμε να προσφέρουμε και να στηρίζουμε έστω και ένα μικρό κομμάτι του κοινωνικού ιστού. Οι άνθρωποι με αναπηρία θεωρούνται γενικά ως μία από τις πιο περιθωριοποιημένες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, πριν ακόμα ξεκινήσει η οικονομική κρίση, σκεφτείτε το!

15540932_1507202005974675_246687450729622630_o 

Η «Φροντίδα» μας υπενθυμίζει απλά, ότι, αν υποκύψουμε στον φόβο που καλλιεργείται συστηματικά στην εποχή μας, θα χάσουμε όλοι μας τους χυμούς της ζωής, που μπορεί να είναι οι καθημερινές της χαρές. Το κέρδος είναι να μην μείνουμε οι σιωπηλοί θεατές της τραγωδίας και να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που αγγίζουν κάποιους άλλους και όχι εμάς. Είναι κέρδος το να στηρίζεις, να συμπαραστέκεσαι, να προσφέρεις. Για άλλους η ευτυχία είναι ένα μακρινό ταξίδι και για άλλους μία βόλτα στο πάρκο ή μια μερίδα φαγητό, ή ένα ζεστό ρούχο ή η βεβαιότητα ότι κάποιοι νοιάζονται για τις ανάγκες τους, αψηφώντας τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία».

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος