Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ευγενίδειο Θεραπευτήριο: Περικοπές μισθών και χρόνια κακοδιαχείριση – ο πρόεδρος των εργαζομένων μιλάει στο ert.gr

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Οι έξι μήνες μη καταβολής δεδουλευμένων φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού πολλά πράγματα στο θέμα της διαχείρισης του Ευγενίδειου Θεραπευτήριου, απασχολούν πολλούς και για πολύ καιρό. Επισκευτήκαμε το χώρο και συναντηθήκαμε με τον Αριστείδη Γεωργάλα, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου.
Για όλα όσα μας μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, μας δόθηκαν και τα ανάλογα έγγραφα, πορίσματα, μελέτες, πρακτικά συνεδριάσεων, ερωτήσεις στη Βουλή, κλήσεις για ένορκες εξετάσεις, κλπ.


Φωτογραφία0598Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και διοικείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η πλευρά του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε μονομερώς μειώσεις της τάξης του 25% στους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα αυτές τις ημέρες κατέθεσε τροποποιημένη μισθοδοσία στην επιθεώρηση εργασίας. Οι εργαζόμενοι καλύπτονται από τους εργασιακούς όρους των συμβάσεων της ΟΣΝΙΕ (ομοσπονδία συλλόγων νοσηλευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας).

Το σωματείο εργαζομένων Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου αριθμεί 160 μέλη, όλων των ειδικοτήτων πλην του ιατρικού προσωπικού.

Όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, μεγάλο θέμα αποτελεί το καθεστώς λειτουργίας του Ε.Θ. αν είναι δηλαδή κληροδότημα ή κληρονομιά, γεγονός που επηρεάζει τους όρους λειτουργίας του – και τα εργασιακά κατά συνέπεια – θέμα για το οποίο το ΕΚΠΑ και οι εργαζόμενοι, που έχουν αντίθετες απόψεις, επιστράτευσαν και τους νομικούς τους συμβούλους.


Οι εργαζόμενοι έδωσαν στη δημοσιότητα την ιδιόχειρη διαθήκη του Αριστείδη Ευγενίδη και με βάση αυτή διεκδικούν το χαρακτηρισμό του Ε.Θ. ως κληροδότημα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο βασικοί όροι της διαθήκης του Α. Ευγενίδη δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ. Αυτοί είναι η διάθεση 10 κλινών σε απόρους και η συμμετοχή στο ΔΣ δύο ανωτέρων εν ενεργεία δικαστικών.

Σοβαρό θέμα αποτελεί η διαχείριση χρόνων, αφού εκτός από τα όσα επιβαρυντικά περιγράφει το πόρισμα του 2011 της Deloitte για τις οικονομικές χρήσεις 2009,2009,2010, αποκαλύφθηκαν φαινόμενα υπερκοστολόγησης ιατρικών ειδών και μάλιστα μετά από εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, επιχειρηματίας (St Medical) που είχε τέτοιου τύπου δραστηριότητες, εμπλέκονταν εκτός από δημόσια νοσοκομεία και με το Ε.Θ.

Πλαστά τιμολόγια, διπλά τιμολόγια, υπερκοστολογήσεις, ήταν μερικά από τα «ευρήματα», ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι πολλές από τις καταγγελίες τους όλα αυτά τα χρόνια, προς τους αρμόδιους φορείς, ερευνώνται με καθυστέρηση χρόνων.
somateio

Όπως κατάγγειλε μιλώντας στο ert.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου Αριστείδης Γεωργάλας, γειτονικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο «χρεώνει» εδώ και μερικά χρόνια τους λογαριασμούς ρεύματος που καταναλώνει στο Ε.Θ.!!

Πρόκειται για σοβαρή καταγγελία που πρέπει να ερευνηθεί άμεσα για τη βασιμότητά της και εφόσον προκύψουν τα απαιτούμενα στοιχεία να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Επίσης σε μελέτη του το ΙΟΒΕ το 2012, πρότεινε σειρά μέτρων για τη βιωσιμότητα του Ε.Θ. εκ των οποίων το μοναδικό που υλοποιήθηκε ήταν οι περικοπές σε βάρος των εργαζομένων.
Θεσμικές αλλαγές και θέματα διαχείρισης, έμειναν στα αζήτητα.

«Φυσικό» επακόλουθο να πιέζονται συνεχώς οι εργαζόμενοι με καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που όπως προκύπτει από ανακοίνωση της 9/3/2012 του ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει τον τότε πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα και το βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη, να καταθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή, για τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης του Ε.Θ.

evgen
Άλλη μία κοινοβουλευτική παρέμβαση είχε κάνει ο κ. Κριτσωτάκης με τον κ. Δρίτσα στις 31/1/2011, αλλά και ο τέως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιος Γιαννόπουλος με ερώτησή του στις 17/11/2011 στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση της λειτουργίας της κλινικής, χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας, πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους και ξεκαθάρισμα του καθεστώτος λειτουργίας της κλινικής, από τα αρμόδια υπουργεία, πάντα σε συνεργασία με τον μεγαλομέτοχο το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Φωτο: ert.gr

Κείμενο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις: Στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο για το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων

Aπλήρωτοι για ένα εξάμηνο οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο