Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

H AΣΠΙ για τις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη


Ανάμεσα στο δημοψήφισμα και τις εκλογές
Δέκα Θέσεις σε ένα θολό τοπίο για τα τοπικά ζητήματα και όχι μόνο.


Συναγωνιστές/ριες, συνοδοιπόροι,

Έχοντας πίσω μας την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές (Μνημόνιο 3) και βλέποντας μπροστά μας την επιβολή των προαπαιτούμενων και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές, μέτρων και νόμων που όπως προβλέπεται θα έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, είναι ανάγκη να θυμηθούμε τις βασικές αρχές του προγράμματός μας, αρχές που ως ΑΣΠΙ πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν καθοριστική σημασία στην κατεύθυνση και στον χαρακτήρα της ψήφου μας.

Τη στιγμή που  λέγονται διάφορα περί "αντίβαρων" και "έξυπνης" και "φιλολαϊκής" εφαρμογής του Μνημονίου, από τα συστημικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ), εκ των προτέρων εμείς σαν αυτόνομη κινηματική παράταξη πρέπει να μένουμε μακριά από λογικές τυφλής πίστης και ανάθεσης της ζωής μας σε σωτήρες που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διαχειριστούν την καταστροφή της χώρας στο όνομα του ευρώ, στο όνομα της διαπραγμάτευσης του χρέους ,στο όνομα της ανάπτυξης, ή στο όνομα οτιδήποτε άλλου σκαρφιστούν στο μέλλον.


Έτσι, ό,τι και αν ψηφίσει ο καθένας από μας, όσον αφορά τα τοπικά ζητήματα τουλάχιστον, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι στα παρακάτω που, νομίζουμε, ότι πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις προεκλογικές ζυμώσεις και τελικά να ορίσουν την ψήφο μας.

Δε θα δεχτούμε:
1) Ξεπούλημα και καταστροφή της κορυφογραμμής του Αθέρα για εγκατάσταση αιολικού πάρκου φαραωνικών διαστάσεων.

2) Ληστρική εξόρυξη του ορυκτού πλούτου του νησιού, ειδικά της πέτρας Ικαρίας, από μεγάλες λατομικές επιχειρήσεις ελληνικών ή ξένων συμφερόντων, που θα εκμεταλλευτούν το ασαφές και διάτρητο νομικό καθεστώς και την παντελή και χρόνια έλλειψη τοπικής πολιτικής σ' αυτό το θέμα, για να υφαρπάξουν εύκολες αδειοδοτήσεις.

3) Κανενός είδους, μερική ή ολική, ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και των δικτύων, ιδιωτικοποίηση του δασικού πλούτου,  ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιωτικοποίηση των παραλιών.

4) Την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την ερημοποίηση του, λόγω της αλόγιστης υπερβόσκησης.


5) Κανένα  φόρο ή τέλος στα λιμάνια ή στο αεροδρόμιο προς όφελος ιδιωτικής εταιρίας, στο όνομα δήθεν "της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών". Πόσο μάλλον την εκποίησή τους.


6)  Διορισμό managers στο Δήμο που θα έχουν το ρόλο "μικρο-τρόικας" και θα σταθμίζουν τα πάντα με βάση το κέρδος και τη λεγόμενη "ανταποδοτικότητα".

7) Τη σχεδιαζόμενη  αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αποκλείσει πολλούς συμπολίτες μας από την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

8) Την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά που θα κάνει ακόμα πιο ακριβά τα είδη βασικής ανάγκης.

9)  Την εξοντωτική φορολόγηση των μικροκαλλιεργητών-αγροτών και των μικροκαταστηματαρχών που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό μέσα στην επόμενη διετία.

10) Τελικά, δε θα δεχτούμε κανενός είδους περαιτέρω εγκατάλειψη και υποβάθμιση των στοιχειωδών υποδομών (οδικών, υγείας, παιδείας κτλ.) που διαθέτει το νησί, στο όνομα του "δε συμφέρει" ή του "εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες θα αρμενίζουν;".


Τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά της στάσης μας απέναντι σε όσους σχεδιάζουν το μέλλον για μας χωρίς εμάς. Σ' αυτούς έχουμε να προτείνουμε, να απαιτήσουμε, μάλιστα, τέτοιες ώρες που όλα είναι θολά και απροσδιόριστα, τη ενεργό συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων. Απέναντι στο μέλλον θα επαγρυπνούμε, θα ζητάμε ενημέρωση, θα απαιτούμε συμμετοχή. 

Με κανόνες και διαδικασίες άμεσο-δημοκρατικές θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να διαδίδουμε την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση των τοπικών κοινοτήτων μέσα από την αυτό-οργάνωση και το συντονισμό τους. Γι' αυτό, στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε εκείνους που αναγνωρίζουν και σέβονται τις παραπάνω θέσεις, αν και γνωρίζουμε ότι οι εκλογές δεν είναι αρκετές για να φέρουν την αλλαγή. 

Γι' αυτό, στους επερχόμενους εφαρμοστικούς νόμους, δε δεχόμαστε ως αντίβαρο μια ελεημοσύνη ή κάποιο μικρο-επίδομα. Δε δεχόμαστε να θεωρούμαστε "αναξιοπαθούντες ιθαγενείς". Είμαστε ενεργοί πολίτες. Το κυριότερο αντίβαρο του Μνημονίου, να ξέρουν, θα είμαστε εμείς που αντιστεκόμαστε σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
                                                                                           Ικαρία,  Σεπτέμβριος 2015