Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ



1) Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων καταγγέλλει την αυταρχική εκτροπή που εγκαινιάζει η κυβέρνηση με τη τελευταία εγκύκλιο για την αυτοαξιολόγηση, η οποία θέλει «αθόρυβα» να επιβάλλει μια βαθιά αντιδραστική και ακραία αντιδημοκρατική τομή στο πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. Με μία εγκύκλιο λίγων γραμμών  το υπουργείο αναιρεί τα πολυσέλιδα κείμενα που εξέδωσε για την αυτοαξιολόγηση και μαζί με αυτά τον «συλλογικό, συνεργατικό και αυτόβουλο χαρακτήρα» που το ίδιο ήθελε να προσδώσει σε αυτήν. Η εγκύκλιος επιχειρεί να βάλει τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων στο «γύψο» και να την αντικαταστήσει με τη λογική του «εντέλλεσθε». Ο σύλλογος διδασκόντων ως βασικό συστατικό της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, αντικαθίσταται από τον διευθυντή-διοικητή και τους υφιστάμενους που πειθαρχούν στις διαταγές του. Από αυτή την άποψη ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με τη πιο βαθιά τομή που επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου και στρουθοκαμηλίζει όποιος ισχυρίζεται ότι δεν κατανοεί τη βαρύτητα και τις αντιδραστικές στοχεύσεις  της εγκυκλίου.

2) Η εγκύκλιος  και η  εντολή για συγκρότηση ομάδων αυτοαξιολόγησης από τους διευθυντές ανεξάρτητα με τη βούληση των συναδέλφων και τις αποφάσεις των συλλόγων, δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα. Έρχεται να μεταμορφώσει τον διευθυντή-συνάδελφο σε ένα όργανο πιστής εφαρμογής της  κυβερνητικής  πολιτικής και να τον τοποθετήσει ενάντια στον κλάδο. Ακόμα χειρότερα, θέλει να τον μετατρέψει σε φορέα εκβιαστικών διλλημάτων, ώστε οι σύλλογοι και οι συνάδελφοι που έχουν ταχθεί ενάντια στην συγκρότηση ομάδων αυτοαξιολόγησης να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Ο κλάδος, οι σύλλογοι και οι διευθυντές πρέπει να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη που προδικάζει ένα μαύρο μέλλον για τα σχολεία.

3) Απέναντι στη νέα αντιδημοκρατική εκτροπή της τελευταίας εγκυκλίου, η Ομοσπονδία οφείλει να κινηθεί συντεταγμένα σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε το ΔΣ της  ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα (Πέμπτη 3/4) στη σύγκλιση ΓΣ προέδρων, κατευθύνοντας τον κλάδο σε κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή της κατάπτυστης εγκυκλίου. Εκτός από τις αναγκαίες σαφείς κατευθύνσεις που θα πρέπει να δοθούν προς τους διευθυντές και τους συλλόγους, ο κλάδος θα πρέπει να προχωρήσει με ενιαίο τρόπο σε μια απεργιακή μάχη με στόχο την απόρριψη του αυταρχισμού και την αποτροπή των επικίνδυνων κυβερνητικών σχεδιασμών.

4) Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό κλάδο, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων της Ικαρίας και των Φούρνων να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις προηγούμενες αποφάσεις τους. Καλούμε τους διευθυντές, να μην δεχθούν να αναλάβουν το ρόλο που θέλει να τους αναθέσει το υπουργείο και συντασσόμενοι με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και τις θέσεις του κλάδου, να αρνηθούν με κάθε τρόπο να ορίσουν ομάδες εργασίας.

      Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων                                  31/3/2014