Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

To ξεβράκωμα της δημοκρατίας (τους)

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ
ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΤΟΥΣ)
Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου σχετικά με την ανάδειξη κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας για τη «σωτηρία» μας: βουλευτές- κωλοτούμπες, αρχηγοί κομμάτων-μαριονέτες συμφερόντων, εκβιαστικά δημοψηφίσματα που ανακαλούνται επειδή διαφωνεί η μαμά Μέρκελ, ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιωργάκη για να …φύγει, συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που αναιρεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας και άλλα χαριτωμένα. Σύσσωμο το αστικό σύστημα με τα δεκανίκια του (Ντόρα, Κουβέλης, ΜΜΕ) και ακολουθώντας τις επιταγές ΔΝΤ, ΕΕ, Γαλλίας και Γερμανίας, προχωράει στην επιβολή των εκλεκτών της οικονομικής ολιγαρχίας.
Αναμφισβήτητα, όλες οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από τους αγώνες των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις οργής του κόσμου στην φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Αγώνες, που οδήγησαν τους κυβερνώντες μας σε αδυναμία διακυβέρνησης και σε πανικό. Αυτή την ορμή του κόσμου είναι που φοβούνται, αυτό το ξύπνημα του λαϊκού παράγοντα είναι που θέλουν να φρενάρουν. Γιατί πολύ απλά θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αγορών που θέλουν καθεστώς πολιτικής και οικονομικής δουλείας των λαών προκειμένου να ξεπεράσουν τη βαθειά τους κρίση. Αυτή την ανάγκη του κεφαλαίου έρχεται να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ούτε κανέναν ενδοιασμό: αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να υλοποιήσει όσα δρομολόγησαν αλλά δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι. Με το κολπάκι της εθνικής ομοψυχίας και με ωμό τον εκβιασμό «ευρώ ή θάνατος», προσπαθούν να μας σπρώξουν από το πεζοδρόμιο στον καναπέ. Και αφού κάτσουμε, θα μας αποτελειώσουν.
Είναι σκέτη πρόκληση για τη νοημοσύνη μας να μας επιβάλλεται ως λύση ο Παπαδήμος, ένα στέλεχος της ευρωπαϊκής τράπεζας και εξέχων μέλος του τραπεζικού συστήματος. Είναι δηλαδή σαν να βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Και η πρόκληση συνεχίζεται, όταν βλέπεις το Λοβέρδο, την Διαμαντοπούλου, τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο και όλους τους αστέρες της προηγούμενης περιόδου να έρχονται ξανά ως κάτι νέο και ελπιδοφόρο. Όσο για τους φασίστες του ΛΑΟΣ τι να πει κανείς.
Οι νοσταλγοί του Χίτλερ και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι συνεργάτες της αστυνομίας εις βάρος μεταναστών και διαδηλωτών, κατέχουν πλέον υπουργικές θέσεις για να μας «σώσουν» και αυτοί, χωρίς να τους έχει ψηφίσει κανείς… Και όλοι αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν πως η δανειακή σύμβαση, τα απεχθή μέτρα που την συνοδεύουν και το κούρεμα του χρέους είναι κάτι καλό, είναι μια επιτυχία. Μας λένε δηλαδή ότι είναι λύση το κούρεμα του χρέους κατά 100 δις και η λήψη δανείου 130 δις. Μια στοιχειώδη αφαίρεση αν κάνει κανείς, θα διαπιστώσει πως στην ουσία φεσωνόμαστε άλλα 30 δις!!! Όσο για τις απολύσεις και την εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν, αυτό ήταν όνειρο ζωής για όλους μας….
Ας μη γελιόμαστε συνεπώς. Ο στόχος τους είναι η διάσωση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι η δική μας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το ότι στη γειτονική μας Ιταλία, την 3η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, εγκαθίσταται με παρόμοιες διαδικασίες όπως σε εμάς, μία κυβέρνηση τραπεζιτών-καμικάζι των αγορών, σαν τον δικό μας Παπαδή(μ)ιο. Θα συνεχίσουν λοιπόν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την πλήρη διάλυση της εργασίας, στην κατάργηση των δημόσιων αγαθών, στις απολύσεις, στην μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο και στο ξεπούλημα της χώρας σύμφωνα με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους υπαλλήλους των οικονομικών διευθυντηρίων, δεν πρέπει να πιστεύουμε λέξη από τα ξεπουλημένα ΜΜΕ περί μαζικής αποδοχής της νέας κυβέρνησης.
Απέναντί μας έχουμε όχι απλά μια κρίση χρέους, αλλά ένα σύστημα σε κρίση. Πρόκειται για μία συστημική κρίση που αγγίζει πλέον και τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), καταρρίπτοντας κάθε κούφιο επιχείρημα περί «ελληνικής κακοδιαχείρησης», «ελλήνων τεμπέληδων» και πάει λέγοντας. Και όταν ο καπιταλισμός είναι σε κρίση είναι επικίνδυνος και με όλο του το οπλοστάσιο σε ετοιμότητα. Από αυτή τη σκοπιά, κανένα δημοψήφισμα και καμιά εκλογική διαδικασία δεν είναι λύση. Οι εντολοδόχοι που μας κυβερνούν θα προσφύγουν στις κάλπες όταν τα οικονομικά συμφέροντα κρίνουν πως είναι η κατάλληλη ώρα για αυτούς.
Οι κάλπες είναι το γήπεδό τους και ο λαός δε θα έχει τίποτα να κερδίσει από μια ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία των δυνάμεων της αριστεράς, την στιγμή που τα αστικά κόμματα του κοινοβουλίου έχουν συναινέσει στις επιταγές του κεφαλαίου. Ο δικός μας μονόδρομος, το δικό μας χρέος, είναι να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα και με όπλα μας την ενότητα και την αλληλεγγύη τον δρόμο των αγώνων. Των αγώνων που στρίμωξαν και τσαλάκωσαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που θα κάνουν το ίδιο με την προδοτική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Κάθε επίκληση για εκλογές είναι αποπροσανατολιστική και θα οδηγήσει τον κόσμο σπίτι του.
Δεν υπάρχουν ούτε τσελεμεντέδες επιτυχίας, ούτε σωτήρες, ούτε έτοιμες λύσεις. Μπροστά μας ανοίγεται μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος, στην οποία μας περιμένουν τεράστιες μάχες. Η χούντα στην Ελλάδα δεν έπεσε από καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά ούτε μέσω εκλογών. Έπεσε με αγώνες. Αγώνες χρειάζονται και τώρα. Αγώνες για να αποκρούσουμε αρχικά όσα μας ετοιμάζουν. Αγώνες ενωτικούς-ανυποχώρητους για να μην περάσουν οι απολύσεις, τα χαράτσια, το ξεπούλημα της χώρας, η κατάρρευση της εργασίας, της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της ζωής μας ολόκληρης.
Αγώνες μέσα από δυνατούς συλλόγους με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων, ακόμα και για κάθε τι μικρό και καθημερινό που όμως είναι κομμάτι του μεγάλου και του παγκόσμιου. Αυτή είναι η δική μας προοπτική, εκεί πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις, βάζοντας ταυτόχρονα πιέσεις στις ομοσπονδίες μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η στάση της ΠΟΕΔΗΝ συγκεκριμένα στο θέμα της εφεδρείας είναι επιεικώς απαράδεκτη και διαλυτική, καθώς πετάει το μπαλάκι στα πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς η ίδια να παίρνει κεντρικά πρωτοβουλίες συντονισμού και απεργιών. Όλο το καλοκαίρι μάλιστα που παιζόταν το θέμα των συγχωνεύσεων, η ΠΟΕΔΗΝ έβγαλε μόνο μία (!!!) 24ωρη, αφήνοντας μας να παλεύουμε ολομόναχοι.
Μπροστά μας ανοίγει η μάχη για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία σε πρώτη φάση, όσον αφορά το χώρο της υγείας, θα περιλαμβάνει διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων, κατ΄εφαρμογή του νόμου 4024/2011. Κατά τα άλλα, ο Λοβέρδος ωρυόταν ότι η εφεδρεία δεν αφορά τα νοσοκομεία… ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΤΡΙΤΗ 22-11-11, 13:30 μμ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΓΩΝΑΣ!
Από το 8ο τεύχος (Νοέμβρης 2011) της περιοδικής εφημερίδας ¨ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ¨ που εκδίδει η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας