Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Κοινοποίηση διαμαρτυρίας υπαλλήλων Κ.Υ . Ευδηλου Ικαρίας για την μη τήρηση πρωτοκόλλου covid-19


ΑΘΗΝΑ 17/8/2020

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3292 

ΠΡΟΣ: 1. ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2ης ΥΠΕ
κο ΡΟΪΛΟ ΧΡΗΣΤΟ


ΚΟΙΝ.:ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Κ.Υ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ


Κύριε Διοικητά,
Σας κοινοποιούμε έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων των Κ.Υ. Βορείου Αιγαίου που αναφέρεται σε διαμαρτυρία των υπαλλήλων του Κ.Υ. Ευδήλου Ικαρίας όπου καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο του covid–19 στους ασθενείς που προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα. 



Επίσης καταγγέλλουν την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε ασθενείς και προσωπικό. 


Συγκεκριμένα το Σωματείο καταγγέλλει 3/8/2020 προσήλθε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού και με απαίτηση της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. 7/8 απεδείχθη ότι ήταν θετικό, ζητήθηκε να γίνει απολύμανση στο Κέντρο Υγείας και η Διευθύντρια το αρνήθηκε. 


Ζήτησε ο υπάλληλος που ήρθε σε άμεση επαφή με το κρούσμα να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού και η Διευθύντρια του ζήτησε για να υποβληθεί σε τεστ θα πρέπει να υπογράψει χαρτί ότι ήρθε σε επαφή με το κρούσμα με δική του υπαιτιότητα. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους ασθενείς που επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Διοίκηση της ΥΠΕ πρέπει να παρέμβει άμεσα τόσο για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους όσο και προς την επιστημονικά υπεύθυνη για την εριστική συμπεριφορά που επιδεικνύει.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                    ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ευδήλου Ικαρίας στην συντριπτική πλειοψηφία του βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσει τα εξής συμβάντα, τα οποία λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στην υπηρεσία μας: 
Στις 03-08-20 και ώρα 14.00 μ.μ.(σύμφωνα με το βιβλίο επειγόντων του Κ.Υ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία προαναφέρθηκαν ανησυχητικά συμπτώματα,προσήλθε για εξέταση ασθενής, η οποία παρουσίασε δύσπνοια, δέκατα και πονόλαιμο

Η υπεύθυνη επιστημονικής λειτουργίας του Κ. Υ. επέτρεψε την είσοδο της ασθενούς μέσα στο χώρο του Κ.Υ. και όχι στον ειδικό χώρο (isobox), ο οποίος έχει ορισθεί ως σημείο εξέτασης ατόμων που φέρουν ύποπτα συμπτώματα covid19. Η ασθενής αφού ήρθε σε επαφή με το τμήμα υποδοχής,παρέμεινε στο χώρο αναμονής για λίγη ώρα,στη συνέχεια εξετάστηκε από ομάδα δύο ιατρών και μίας νοσηλεύτριας, ενώ λίγο αργότερα παραπέμφθηκε στο μικροβιολογικό τμήμα για περαιτέρω έλεγχο. 

Η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει χρήση του ειδικού εξοπλισμού. 

Στις 07-08-20 ανακοινώθηκε επίσημα πως το αναφερόμενο περιστατικό ήταν θετικό στο covid19, πληροφορία που αναστάτωσε τόσο τους κατοίκους του νησιού όσο και το προσωπικό του Κ. Υ. 

Μπορεί να γίνει αντιληπτό με σαφήνεια, πως δεν τηρήθηκε με κανένα τρόπο το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, καθώς το ύποπτο περιστατικό δεν εξετάστηκε στο ενδεικνυόμενο ISOBOXκαι δεν συστήθηκε στο προσωπικό να χρησιμοποιήσει ειδικό εξοπλισμό.

 Δυστυχώς η ανευθυνότητα συνεχίστηκε και μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος, αφού η υπεύθυνη επιστημονικής λειτουργίας δεν εκτέλεσε καμία διαδικασία απολύμανσης στο Κ.Υ. και ούτε θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει το προσωπικό για το συμβάν. ‘Όταν υπάλληλος, ο οποίος ήρθε σε άμεση επαφή με το κρούσμα,αιτήθηκε να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, του ζητήθηκε σαν προϋπόθεση να υπογράψει κείμενο στο οποίο να αποδεικνύεται η υπαιτιότητα του ίδιου όσον αφορά την απουσία μέτρων προστασίας. Όταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανέφερε την πιθανότητα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ για λήψη οδηγιών, απειλήθηκε με απόλυση. 
Με αφορμή το περιστατικό αυτό εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας όχι μόνο για τον εγκληματικά ανεύθυνο τρόπο διαχείρισής του, αλλά και γενικότερα για την προσβλητική και προκλητική συμπεριφορά της επιστημονικής υπεύθυνης του Κ. Υ. η οποία δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.  
Ο εργασιακός εκφοβισμός στον οποίο υποβάλλει καθημερινά το προσωπικό καταπατώντας βασικές αρχές του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα προκαλεί τρομερές δυσκολίες στην ομαλή διεξαγωγή της εργασίας και καταστεί αδύνατη κάθε προσπάθεια συνεργασίας μαζί της.Εκτός από την εριστική συμπεριφορά που επιδεικνύει, διακρίνει τους υπαλλήλους σε κατηγορίες υποκινώντας συγκρούσεις, βάση ανέντιμων τακτικών που θυμίζουν αλλοτινές μη δημοκρατικές κοινωνίες.  
Οι προστατευτικές μάσκες (παρόλο που υπάρχει απόθεμα λόγω χορηγιών της τοπικής κοινωνίας) δεν διανέμονται σε όλους τους υπαλλήλους,καθότι γίνονται διακρίσεις ακόμη και σ’ αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο και πλέον υποχρεωτικό.
 Οι μάσκες, φυλάσσονται κρυμμένες με αυστηρή αριθμητική και ονομαστική καταμέτρηση και με τη σύσταση εβδομαδιαίας χρήσης τους. Η επιστημονική υπεύθυνη του Κ.Υ. προσθέτει κακεντρεχή σχόλια σε παρουσιολόγια υπαλλήλων και. αποφασίζει τη σύνταξη του νοσηλευτικού προγράμματος με άδικο τρόπο για την πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού. 

Παρερμηνεύει εσκεμμένα εγκυκλίους και νόμους και δεν διστάζει να συμπληρώσει ορίζουσες που δεν υφίστανται (όπως π.χ. στο ΔΑΑΔ208/07-08-20 προσθέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της δοκιμασίας ανίχνευσης κορωνοϊού την απομάκρυνση του υπαλλήλου από τον τόπο διαμονής του). 
Εμφανίζει συνεχώς ενστάσεις στα δικαιώματα του προσωπικού και συμπληρώνει τις αιτήσεις αδειών με εκβιαστικά σχόλια και μη προβλεπόμενες από το νόμο απαιτήσεις ενοχλώντας αναίτια και το προσωπικό της 2ης ΥΠΕ με θέματα που θα έπρεπε να διευθετούνται στο Κ.Υ.Όταν τελικά κάποιος υπάλληλος επιμείνει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του απειλείται με αρνητική αξιολόγηση.  
Το φορτισμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Κ.Υ. Ευδήλου παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα στους ασθενείς ειδικά όταν η επιστημονική υπεύθυνη τους αναγκάζει να παρίστανται στις απειλές προς το προσωπικό, εμπλέκοντάς τους ως μάρτυρες. Η συγκεκριμένη ακραία συμπεριφορά επεκτείνεται όλο και πιο συχνά και στους ασθενείς. Το αποτέλεσμα είναι μέρα με τη μέρα να μειώνεται η προσέλευση των κατοίκων στο Κ. Υ.καθώς το καθεστώς εκφοβισμού εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. 
Ειλικρινά λυπούμαστε που φτάνουμε στο σημείο να καταγγείλουμε τέτοιες συμπεριφορές και ιδιαίτερα για μία γιατρό που στο παρελθόν προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει συγκρουστεί σχεδόν με όλο το προσωπικό καθώς και με πλήθος ασθενών. Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, αγαπάμε τη δουλειά μας και νιώθουμε πως έχουμε χρέος να προστατέψουμε τον θεσμό του Κ. Υ. αλλά και τους ασθενείς
 Ελπίζουμε να μεριμνήσετε για την υπόθεση, όπως εσείς θεωρείτε καλύτερα. 
Με εκτίμηση  
Οι υπάλληλοι του Κ.Υ. Ευδήλου Ικαρίας