Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Έρχεται η ανάπτυξη (αν βρει ακτοπλοϊκό εισιτήριο)

Μας μετέφεραν τα παράπονά τους και το δημοσιεύουμε. Όπως μας ενημέρωσαν φίλοι - παθόντες, εδώ και μέρες στην Ικαρία τα δύο ΑΤΜ της Alpha bank (ένα στον Εύδηλο, το λιμάνι της βόρειας πλευράς του νησιού και ένα στο Γιαλισκάρι - περιοχή με τουριστική κίνηση) έχουν ξεμείνει από λεφτά τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου.

Επικοινώνησαν με τα κεντρικά της τράπεζας στον Άγιο Κήρυκο (εκεί και το ΑΤΜ τροφοδοτείται συνεχώς) και τους ενημέρωσαν ότι τα δύο "στεγνά" από χρήματα ΑΤΜ θα τροφοδοτηθούν μετά τις 17 Αυγούστου.


Αυτό γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητα του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας να τα εφοδιάζει, αλλά ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι που μετά από σχετική συμφωνία με την κεντρική διοίκηση της τράπεζας, έρχεται με το αυτοκίνητο - βαν που κουβαλάει τις κασετίνες με τα χρήματα, αλλά αυτόν τον καιρό δεν βρίσκει εισιτήριο για να έρθει με το καράβι!!!

Έτσι συμβαίνει το παράλογο η τράπεζα που απέχει 42χλμ από το ένα ΑΤΜ και 65χλμ από το άλλο, να μην μπορεί να κάνει πήγαινε - έλα 140χλμ για ανεφοδιασμό και να πρέπει να γίνει από την Αθήνα μέσω ακτοπλοΐας. Προηγήθηκε το άλλο παράλογο, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας στον Εύδηλο πριν δύο - τρία χρόνια.

Έτσι χειμώνα - καλοκαίρι όσοι μένουν στη βόρεια πλευρά πρέπει να περνάνε το βουνό για να κάνουν κάποια σοβαρή συναλλαγή. Βεβαίως μπορεί να υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει η ακτοπλοϊκή μεταφορά χρημάτων (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, κλπ) και πόσο θα κόστιζε αν γινόταν οδικώς από το τοπικό υποκατάστημα.

Έτσι οι λίγοι (λόγω της ιδιαίτερης περιόδου) τουρίστες που δεν το γνώριζαν (γιατί οι υπόλοιποι είχαν πάρει το μήνυμα από την προηγούμενη χρονιά, όχι όμως με τόσο θηριώδεις καθυστερήσεις) πρέπει για να μπορέσουν να παραμείνουν στο νησί, να τη βγάλουν με "ψωμί κι' ελιά".

Μπορούν βέβαια να πάνε οδικώς στην άλλη πλευρά του νησιού και να ξαναγυρίσουν. Δεν ξέρω αν θα χαρούν πολλοί εξ αυτών με αυτή την προοπτική, να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες των διακοπών τους και οι ντόπιοι της ανάγκες διαβίωσής τους.
.