Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ένα χρόνο πριν όταν είχε μεταδοθεί το ντοκμαντέρ για τους Ικαριώτες

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο στις 10/8/2019 μεταδόθηκε το Α' μέρος του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Πριν πάμε στο "ψαλίδι" που έφαγε το Β' μέρος, με αφορμή τα "γενέθλια" του Α' μέρους να υπενθυμίσουμε τα εξής:


-για 31 μήνες το υλικό παρέμενε αμοντάριστο παρά τις επίσημες πρωτοκολλημένες εκκλήσεις φορέων της Ικαρίας και του δημιουργού της έρευνας, να προχωρήσει. Οι διαμαρτυρίες ενόχλησαν μερικούς εντός του Ραδιομεγάρου. Μετά από πολλές υποσχέσεις και διάφορα "ακροβατικά" αλλά και τη βοήθεια προσώπων που ήθελαν να προχωρήσει η δουλειά, το υλικό μπήκε στο στούντιο για μοντάζ τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2019.

-το Α' μέρος προγραμματίστηκε για τις 17 Ιουλίου 2019 τιμητικά λόγω της εορτής της απελευθέρωσης του νησιού. Ακολούθως ακυρώθηκε η μετάδοσή του λόγω της έκτακτης μετάδοσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος υγρού στίβου, αν και υπήρχαν άλλες ώρες στο πρόγραμμα στις οποίες έπαιζαν  επαναλήψεις δεκαετιών.

-λίγες μέρες μετά μου ανακοινώθηκε (ανεπίσημα προφορικά και χωρίς εξήγηση) ότι δεν θα παίξει ποτέ ούτε το Α' ούτε το Β' μέρος.

-λίγες μέρες μετά μου ανακοινώθηκε (όπως και έγινε) ότι θα παίξει το Α΄μέρος στις 10/8/2019 και το Β' το φθινόπωρο.

-το φθινόπωρο μου ανακοινώθηκε ότι το Α' μέρος σε επανάληψη και το Β' σε πρώτη μετάδοση θα παιχτούν συνεχόμενα στις 28 Οκτωβρίου λόγω του ιστορικού τους χαρακτήρα που συνάδει με την εθνική επέτειο. Βγήκε δελτίο τύπου από την ΕΡΤ και άρχισε να μεταδίδεται και διαφημιστικό τρέιλερ στην τηλεόραση.

-την Παρασκευή 25/10/2019 αργά το απόγευμα χωρίς καμία ενημέρωσή μου, βγήκε δελτίο Τύπου της ΕΡΤ που ανακοίνωνε την αναβολή μετάδοσης χωρίς καμία εξήγηση και τελικά στη θέση του ντοκιμαντέρ και γενικά στο πρόγραμμα της μέρας μεταδόθηκαν αρκετές επαναλήψεις, αλλά και ντοκιμαντέρ για....το γιό του Μουσολίνι, όχι όμως και για τους προγόνους μας που υπέστησαν τα πάνδεινα από το φασισταριό στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολέμησαν και το νίκησαν.

-τόσο σε πρωτοκολλημένη επιστολή μου προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, όσο και σε αρκετές πρωτοκολλημένες επιστολές φορέων, αλλά και σε εξώδικο που έστειλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη - γραπτή - ενυπόγραφη απάντηση από τη διοίκηση της ΕΡΤ, που συνεχίζει να κρύβεται λες και ο οργανισμός που διευθύνει είναι το χωράφι του παππού της.

Θυμίζουμε ότι το υλικό αυτό - που συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη μετάδοσή του - είναι εσωτερική παραγωγή χαμηλού κόστους της ΕΡΤ, την ώρα που τριγύρω, δαπανώνται πολλαπλάσια χρήματα (από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες, για να μην ξεχνιόμαστε)  για αγορά ή παραγωγή τηλεοπτικού υλικού σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί και πολλές γράφουν σε δημοσιογραφικές στήλες και στα social media (δεν θα κρίνουμε εμείς το βάσιμο ή μη των λόγων τους) για ποσά που μπορούσαν να είναι μικρότερα.

Επαναλαμβάνω συνεχίζουμε να διεκδικούμε να μην μπει η ιστορική μνήμη στο ψυγείο........