Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

To ert.gr παρουσιάζει την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr και το sports.ert.gr...



Με αθλητικό στίβο τη θάλασσα, μέσα και έξω από αυτήν, η πλούσια σε δράση Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας, παρουσιάζεται σήμερα από το ert.gr. Για την ΕΟΥΔΑ μας απάντησε ο υπεύθυνος υποβρύχιας αλιείας, Νίκος Καμπάνης.



-Πότε ιδρύθηκε η ΕΟΥΔΑ και ποιοι ήταν οι λόγοι της ίδρυσής της;

-Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε στις 2 Ιουλίου του έτους 1952 από τα σωματεία 1) Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Αλιέων Αθηνών, 2) Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Αλιέων Χαλκίδας, 3) Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων Ηρακλείου Κρήτης, 4) Σύνδεσμο Φυσιολατρείας «Ήλιος – Αήρ Ύδωρ», 5) Ερασιτεχνικό Αλιευτικό Σύνδεσμο Σητείας Κρήτης και 6) Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων Παλαιού Φαλήρου και πήρε την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» – «Ε.Ο.Ε.Α.». Η αρχική έδρα των γραφείων της ήταν στην οδό Πανεπιστημίου 9 στην Αθήνα. Το έμβλημά της ήταν κυκλικό και έφερε αρχαϊκή παράσταση με απεικόνιση της κεφαλής του Ποσειδώνα, μιας τρίαινας και ενός ψαριού.

alieia-1021x576

Από την αρχή ασχολήθηκε με αγώνες αλιείας επιφανείας (καθετής, καλαμιδίου, συρτής) αλλά και ταχυπλόων σκαφών (κρις κραφτ, όπως τα έλεγαν τότε…). Πρώτος πρόεδρος και διατελέσας επί μακρό χρονικό διάστημα στο αξίωμα αυτό (έως το 1972) ήταν ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Θεοφάνης Βουτσαράς. Είναι κοινή ομολογία των ανθρώπων της εποχής του ότι ο Βουτσαράς είχε αληθινό πάθος με την Ομοσπονδία και ότι στα χρόνια που ηγήθηκε αυτής, όλες της οι δραστηριότητες απολάμβαναν υψηλότατου κύρους. Υπήρξε εμβληματική μορφή για την Υποβρύχια Δραστηριότητα στην Ελλάδα και μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του κολυμβητικό κύπελλο Μεγάλης Απόστασης (7 μιλίων), το οποίο στη συνέχεια έγινε και διεθνές).

Όπως και κάθε αθλητική ομοσπονδία, η Ε.Ο.Ε.Α. είχε τη δομή ενός σωματείου με μέλη αποκλειστικά και μόνο συλλόγους με αρχικό σκοπό «την επίδοσιν της ερασιτεχνικής αλιείας» ή και σωματεία, ιδρύματα και Σχολές με σκοπό «την ίδρυσιν τμήματος αλιείας». Τα σωματεία-μέλη είχαν δικαίωμα του εκλέγειν και οι εκπρόσωποί τους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Το 1959 γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας ο Όμιλος Φίλων Ακτής (Ο.Φ.Α.), ο οποίος θα αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων της και ο πρόεδρός του Κώστας Τότσικας θα διατελέσει επί δεκαετίες (1959 – 1987) αντιπρόεδρος του ΔΣ και ο συνήθης Αλυτάρχης όλων των μεγάλων ή μικρών αγωνιστικών εκδηλώσεών της.

Η ομοσπονδία διατήρησε από την αρχή στενούς δεσμούς με το πολεμικό (βασιλικό τότε) ναυτικό, λόγω των αξιωματικών που ήταν στο Δ.Σ. της, αλλά και της αρμοδιότητας του ναυτικού στις αυτόνομες καταδύσεις με την ανάπτυξη της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αλλά και τη διατήρηση θαλάμου αποσυμπίεσης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

84c42b9986b8cecdea81ed6abb66c108_XL


-Πόσα σωματεία και πόσα ενεργά μέλη έχει στη δύναμή της και ποια αθλήματα καλύπτει;

-Έχει στη δύναμή της 103 σωματεία. Τα αθλήματα που καλλιεργεί είναι τα ακόλουθα:


Α) Αθλήματα Υ/Β Δραστηριότητας
Υποβρύχια Αλιεία
Υποβρύχια Σκοποβολή
Β) Αθλήματα Άπνοιας
Δυναμική Άπνοια
Στατική Άπνοια
Jump Blue
Σταθερά Βάρη
Εναλλασσόμενα Βάρη
Free Immersion
Σκανδαλόπετρα

Γ) Αθλήματα Αλιείας Επιφανείας
Βολές Θαλασσίων Βαρών
Καθετή με το Χέρι από αγκυροβολημένο Σκάφος
Καθετή με Καλάμι από αγκυροβολημένο Σκάφος
Συρτή από Κινούμενο Σκάφος
Αλιεία από την Ακτή με καλάμι και Μηχανισμό
Αλιεία Κυπρίνου (εσωτερικά ύδατα)
Αλιεία σε Λίμνη με Φελό (εσωτερικά ύδατα)
Αλιεία με φελό
Big Game

Δ) Αθλήματα Υποβρύχιων Παιχνιδιών
Υποβρύχιο Ράγκμπι
Υποβρύχιο Χόκεϋ

Ε) Αθλήματα Υποβρύχιας Πλεύσης και Προσανατολισμού

ΣΤ) Αθλήματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
Κολύμβηση μετ’ Εμποδίων
Μεταφορά Ανδρείκελου με Πέδιλα/χωρίς Πέδιλα
Ρυμούλκηση Ανδρείκελου με Πέδιλα
Υπερδιάσωση
Ρίψη Σχοινιού
Σκυταλοδρομία Ανδρείκελου
Σκυταλοδρομία μετ’ Εμποδίων
Μικτή Σκυταλοδρομία
Σκυταλοδρομία Ρίψης Σχοινιού
Μικτή Διάσωση

f3b735e3300faff0e348331a5413d4d3_XL

-Υπάρχουν περιορισμοί σε όσους ασχολούνται με τα αθλήματα της ΕΟΥΔΑ, για παράδειγμα να μην είναι επαγγελματίες αλιείς, δύτες, κλπ;

-Όχι, ο καθένας μπορεί να αθληθεί και να μετάσχει ξέχωρα από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

-Τι «κερδίζει» ο ασχολούμενος με τα σπορ που καλύπτει η ομοσπονδία;

-Εκτός από τα γενικά προτερήματα που δίνει σε έναν αθλούμενο η ενασχόλησή του με την σωματική και πνευματική άσκηση, σε όλα τα δικά μας αθλήματα έχουμε επαφή με το νερό, πράγμα που τα καθιστά ξεχωριστά. Στα περισσότερα από τα δικά μας αθλήματα έχουμε δε ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το κράτημα της αναπνοής που τους προσδίδει μια τελείως ξεχωριστή και ειδική διάσταση. Είναι κοινώς παραδεδεγμένο ότι η ελεύθερη κατάδυση είναι μια μοναδική εμπειρία απαλλαγής από τις δυνάμεις της βαρύτητας που υπαγορεύουν την καθημερινότητά μας και συνεπώς μοναδικής αίσθησης ελευθερίας.

-Από την ενασχόληση των αθλουμένων με το θαλάσσιο στίβο, έχουν διαπιστωθεί αλλαγές τα τελευταία χρόνια στο θαλάσσιο περιβάλλον, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως ρύπανση, υπεραλίευση, συχνά και με μη νόμιμα μέσα, κλπ;

-Φυσικά, αυτό που διαχέεται ως γενική πληροφόρηση, εμείς το διαπιστώνουμε καθημερινά αθλούμενοι στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον. Είναι μια δυσάρεστη διαπίστωση, η οποία προβληματίζει όλους όσους έχουν οικολογική συνείδηση. Στο καταστατικό της Ομοσπονδίας μας ανάμεσα στους σκοπούς της αναφέρεται ότι συμβάλλει στην προστασία της υποθαλλάσιας πανίδας και χλωρίδας και γενικά του φυσικού πλούτου της χώρας μας πληροφορώντας το κοινό και τους αρμόδιους φορείς και καταθέτοντας προτάσεις αρμοδίως.




-Με ποια κριτήρια επιλέγεται μία θαλάσσια περιοχή για να διεξαχθεί μία αγωνιστική δραστηριότητα;

alieia-Τα κριτήρια είναι συνήθως η δυνατότητα μιας περιοχής να υποδεχθεί τους αθλητές και συμμετέχοντες από πλευράς υποδομών διαμονής και εστίασης, καιρικών συνθηκών, νοσοκομειακής ή ιατρικής υποστήριξης. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τη δραστηριότητα, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το είδος της ακτογραμμής που ταιριάζει σε συγκεκριμένο τύπο αγώνα ή εκδήλωσης σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του (σκάφη ή κολύμβης, εποχή κτλ.). Ακόμη ένας παράγοντας είναι η διάθεση της τοπικής κοινωνίας να υποδεχθεί μια δραστηριότητά μας και βέβαια η δυνατότητα τόνωση μιας ακριτικής τοπικής οικονομίας.

-Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και κατά συνέπεια και κόστος για να ασχοληθεί κανείς με τα σπορ που καλύπτει η ομοσπονδία;

Στα περισσότερα από τα σπορ που καλλιεργούμε απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός με αποκορύφωμα την αυτόνομη κατάδυση που αυτός είναι η πεμπτουσία της δραστηριότητας. Στα αθλήματα κατάδυσης απαιτούνται μάσκα αναπνευστήρας, μαχαίρι και πτερύγια κατ’ ελάχιστον ενώ στα αθλήματα άπνοιας, συνήθως απαιτείται η χρήση ισοθερμικής φόρμας. Στα αθλήματα αλιείας επιφανείας απαιτούνται καλάμια και πετονιές, ενώ στην υ/β αλιεία ψαροτούφεκο.

-Υπάρχουν διεθνείς συνεργασίες της ΕΟΥΔΑ και αν ναι ποιες είναι;

-Στις 22 Φεβρουαρίου 1952 ιδρύθηκε η Διεθνής Συνομοσπονδία Αθλητικής Αλιείας (Confédération Internationale de la Peche Sportive (C.I.P.S.) – International Confederation of Sport Fishing) και η τότε Ε.Ο.Ε.Α. είχε εγγραφεί μέλος της… Το 1959 στο Μονακό ιδρύεται η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας («World Confederation of Underwater Activities» – «C.M.A.S.»), συνεχίζοντας ουσιαστικά το έργο της Επιτροπής Υποβρύχιας Δραστηριότητας («Comité des Sports Sous-Marins» – «Underwater Sports Committee») της (C.I.P.S.) αποσχιζόμενη ουσιαστικά από αυτήν και η δική μας Ε.Ο.Ε.Α. ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά της μέλη.
Φυσικά παραμένει πάντα μέλος της (C.I.P.S.) για τα αγωνίσματα της αλιείας επιφανείας.

– Η χώρα μας με μεγάλη ακτογραμμή, προσελκύει ή μπορεί μελλοντικά να προσελκύσει σημαντικές διοργανώσεις αθλημάτων σαν αυτών που καλύπτει η ομοσπονδία;

Η χώρα μας δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο συναντήσεις κολυμβητηρίων μπόρεσε να διοργανώσει σε διεθνές επίπεδο και αυτές λιγοστές. Οι αιτίες δεν ενδιαφέρουν πλέον, αλλά φυσικά το γεγονός είναι δυσάρεστο. Η ουσία είναι ότι το ερώτημα είναι καίριο, καθώς πραγματικά η χώρα μας είναι ευλογημένη από απόψεως γεωμορφολογίας και με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν ευεργετικές ενέσεις οξυγόνου στην οικονομία της.

-Ποιες διοργανώσεις πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα;

-Στην κατεύθυνση της προηγούμενης απάντησης μας, και παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδία μας έχει πάψει να επιχορηγείται ουσιαστικά από το έτος 2010, εφέτος διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της το 30ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υ/Β Αλιείας της CMAS (παγκόσμια συνομοσπονδία). Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2016, στη Σύρο θα συναντηθούν 70 αθλητές από 23 χώρες για να διεκδικήσουν στα νερά μας τον τίτλο του καλύτερου υποβρυχίου αλιέα του πλανήτη. Η ομοσπονδία μας είναι υπερήφανη που κατάφερε να φέρει αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση στη χώρα μας και που θα δώσει και μια μικρή ώθηση στην οικονομία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στην εκπνοή της τουριστικής περιόδου.
Σε διεθνές επίπεδο μέσα στο 2016 έχουμε τις εκδηλώσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της CMAS (παγκόσμια συνομοσπονδία) http://www.cmas.org/events
Στο εσωτερικό μέτωπο διεξάγονται όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα των αθλημάτων μας που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.eoyda.gr/index.php/agones/programma-agonon

-Πώς μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με την ομοσπονδία και τους συλλόγους – μέλη της, ώστε να ενημερωθεί και ενδεχομένως και να γίνει μέλος κάποιου συλλόγου;

-Tα στοιχεία επικοινωνίας με την ΕΟΥΔΑ είναι τα ακόλουθα: Ευρυδάμαντος 40, Νέος Κόσμος, Αθήνα, 117 45
Τηλ. : 210 9819961 / 210 9823840
Fax : 210 9817558
Εmail: info@eoyda.gr

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος