Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Η θεατρική ομάδα Ικαρίας DUENDE στο ert.gr


 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...



Ένα σημαντικό Θεατρικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3-7 Ιουλίου στην Ικαρία στο στέκι της θεατρικής ομάδας DUENDE, με συμμετοχή θεατρικών ομάδων από άλλα νησιά του Αιγαίου. Από τους «οικοδεσπότες» μας μίλησε ο Βασίλης Λουκάς.





afisa_1-212x300 

Το ert.gr στα πλαίσια στήριξης των ερασιτεχνικών προσπαθειών στο χώρο του πολιτισμού, παρουσιάζει τμηματικά όλες τις θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στις θεατρικές εκδηλώσεις της Ικαρίας.
Η αυτοπαρουσίαση της Θ.Ο. DUENDE:

Η θεατρική ομάδα DUENDE είναι ένας ερασιτεχνικός θίασος από τις Ράχες Ικαρίας. Ιδρύθηκε ουσιαστικά τον Χειμώνα του 2002-2003 όταν μια παρέα από εκπαιδευτικούς και μόνιμους κάτοικους του νησιού διάβασαν και αποφάσισαν να ανεβάσουν την «Θαυμαστή Μπαλωματού» του Λόρκα. Από τον Λόρκα και την Ισπανία προέρχεται και το όνομα DUENDE που αποδίδεται στα Ελληνικά ως «ξωτικό» ή «τελώνιο» και σε μια πιο αναλυτική μετάφραση ως ο «δαίμονας της καλλιτεχνικής δημιουργίας που εκπορεύεται από τη φθαρτότητα της ύπαρξης».

Η DUENDE όπως και όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες της επαρχίας «αναπνέουν» τον ιδιαίτερο αέρα της περιοχής που δρουν και μεγαλώνουν. Έτσι, η DUENDE κληρονόμησε από την Ικαρία το πνεύμα δημοκρατίας, αυτοοργάνωσης, ανοχής καθώς και τους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού.
Η ΑΥΛΗ
Η ΑΥΛΗ
Στα 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της η DUENDE έχει ανεβάσει ήδη 18 θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κλασικά του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου. Πάνω από 100 κάτοικοι του νησιού, μόνιμοι ή προσωρινοί, έχουν συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στις παραστάσεις της ως ηθοποιοί ή συντελεστές. Εκπαιδευτικοί, μικροεπιχειρηματίες, εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, νοικοκυρές, οικοδόμοι, σερβιτόροι, ξυλουργοί, αγρότες και όλων των ειδών τα επαγγέλματα που ευδοκιμούν στο νησί.

Αυτή η συνύπαρξη ατόμων από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικές κουλτούρες έχει δώσει τον απαραίτητο αέρα ανανέωσης που είναι πολύτιμος για κάθε ερασιτεχνική ομάδα. Επίσης έχει κάνει την DUENDE μια ομάδα πλήρως ενταγμένη στην τοπική κοινωνία. Έτσι, σχεδόν όλες οι παραστάσεις της έχουν την αποδοχή και τη στήριξη του κοινού της Ικαρίας. Χωριά 100-200 κατοίκων έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια Μπρεχτ, Σέξπηρ, Ιονέσκο, Ουίλιαμς δηλαδή μεγάλα λαϊκά έργα. Το ότι η σχέση θεατρική ομάδα-τοπική κοινωνία είναι μια σχέση αμφίδρομη επιβεβαιώνεται χρονιά με τη χρονιά. Η Ικαρία «αιμοδοτεί» ποικιλοτρόπως  την DUENDE, η DUENDE αλλάζει την Ικαρία.

Με αυτή τη στήριξη του κοινού αλλά και με πολλή εθελοντική εργασία των μελών της η DUENDE έχει έναν αξιοζήλευτο εξοπλισμό σε φώτα, ηχητικά, σκηνικά, κοστούμια πάντα διαθέσιμο σε οποιοδήποτε πολιτιστικό δρώμενο του νησιού: Θεατρικές παραστάσεις ομάδων από άλλα μέρη, σχολικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.
ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
Όποιος γνωρίζει τα «θεατρικά» της Ικαρίας ξέρει πολύ καλά ότι το νησί πάσχει από έλλειψη υποδομών. Η Θ.Ο.DUENDE έχει παλέψει με τις μικρές της δυνάμεις να αντιπαρατεθεί στο πρόβλημα. Οι παραστάσεις της παρουσιάζονται σε αυλές σχολείων, πλατείες, θερινά σινεμά, αίθουσες συλλόγων. Πάνω από 30 διαφορετικοί χώροι στην Ικαρία έχουν φιλοξενήσει τις παραστάσεις της DUENDE. Αυτή η κουλτούρα «μπουλουκιού», η ρουτίνα «μεταφέρουμε-στήνουμε-παίζουμε-ξεστήνουμε» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της DUENDE και η συγκολλητική ουσία των μόνιμων μελών της.

Από το 2009 η Ομάδα κάνει πρόβες στο πρώην δημοτικό σχολείο Μανδριών, ένα χώρο που με πολύ εργασία έχει μετατρέψει σε ένα φιλόξενο στέκι. Τα τελευταία χρόνια, η αυλή του σχολείου έχει μετατραπεί σε ένα υπαίθριο θέατρο και εκεί θα είναι ο χώρος που θα γίνει η Θεατρική Συνάντηση Φιλίας.
Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΤΟΥ ΣΕΤΣΟΥΑΝ
Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΤΟΥ ΣΕΤΣΟΥΑΝ
Η τυπική ίδρυση της Ομάδας έγινε την Άνοιξη του 2007 όταν η Ομάδα έγινε νομικό πρόσωπο (σωματείο) με καταστατικό, Δ.Σ., απολογισμό κ.λπ. Βέβαια, αυτή η ίδρυση κάθε άλλο παρά τυπική ήταν, αφού μας έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

 Αυτή η επικοινωνία και η συνεύρεση με άλλες ομάδες νησιών του Αιγαίου έχει σπρώξει μπροστά την DUENDE όπως και όλες τις Ομάδες που συμμετέχουν. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, ότι η λέξη «Ερασιτεχνικό» έχει θετική έννοια (και είναι τίτλος τιμής) όταν αναφερόμαστε στο θέατρο.

Πολλές ομάδες στο Αιγαίο (και φανταζόμαστε και στην υπόλοιπη χώρα) έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά την υπόθεση του Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Εκπληκτικές σκηνοθεσίες, άψογες ερμηνείες, πρωτοποριακά σκηνικά, απαράμιλλης αξίας έργα δείχνουν ότι το Ερασιτεχνικό Θέατρο είναι συμπληρωματικό του Επαγγελματικού και όχι φτωχή απομίμησή του. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες σπρώχνουν όλες τις ομάδες για καλύτερα αποτελέσματα και ταυτοχρόνως κάνουν τις τοπικές κοινωνίες συμμετέχουσες και κοινωνούς υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Η ενασχόληση κάποιου με το Ερασιτεχνικό Θέατρο έχει πολλά οφέλη. Ένα από αυτά, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι η δημιουργία ισχυρών ανθρώπινων-φιλικών δεσμών μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης. Αυτές οι φιλικές σχέσεις απλώνουν μάλιστα και μεταξύ συντελεστών από διαφορετικές ομάδες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος διοργάνωσης της Θεατρικής Συνάντησης Φιλίας. Τέσσερις αιγαιοπελαγίτικες ομάδες  από τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, την Τήνο και την Κω μαζί με την DUENDE θα βρεθούν για 5 ημέρες στην Ικαρία, θα συσφίξουν τις ήδη στενές τους σχέσεις, θα ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς και θα δείξουν στο κοινό που θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις ότι το Ερασιτεχνικό Θέατρο είναι  χώρος όπου η συλλογική προσπάθεια παράγει ορατό αποτέλεσμα, η συνεργασία γεννάει την αισιοδοξία. Κάτι τόσο πολύτιμο για όλους μας.

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

afisa

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ DUENDE
ΕΤΟΣ α/α ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
2003 1 Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΠΑΛΩΜΑΤΟΥ FEDERICO-GARCIA LORCA
2004 2 ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ WHILLIAM SHAKESPEAR
2005 3 ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
2006 4 Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ BERTOLD BRECHT
2007 5 Ο ΔΡΑΚΟΣ ΕUGENI SHWARZ
2008 6 Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ/ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ EUGENE IONESCO / ANTON CHEKHOV
2009 7 ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ ERIC-EMMANUEL SCHMITT
2010 8 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ALEXANDRE OSTROVSKY
2011 9 O ΜΠΙΝΤΕΡΜΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΜΑΧ FRISCH

10 ΛΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ DARIO FO – FRANKA RAME
2012 11 ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

12 ΠΩΣ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΕΤΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ SΑΜΜΥ FAYAD
2013 13 ΑΝ ΕΣΥ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΪΤΑΝΗ

14 Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ TEΝNESSΕΕ WHILLIAMS
2014 15 O ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝ BERTOLD BRECHT

16 ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ / ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ Γ. ΡΙΤΣΟΥ / Ι. ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
2015 17 BLACK OUT JACK SHARKEY 

Επιμέλεια – οργάνωση αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος


Σχετικές ειδήσεις:

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου στο ert.gr – 30 χρόνια πολιτιστικής δράσης 

Το ert.gr παρουσιάζει τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι»

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου στο ert.gr – 30 χρόνια πολιτιστικής δράσης

Το ert.gr παρουσιάζει την acta – Θεατρικό Εργαστήριο Κω

Tο «Θεατροποιείο» της Τήνου στο www.ert.gr

Θεατρικό Φεστιβάλ με ερασιτεχνικές ομάδες του Αιγαίου στην Ικαρία από 3 έως 7 Ιουλίου

H Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στο www.ert.gr