Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου από την Επιτροπή στήριξης Γηροκομείου Ικαρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για απόλυτα ηθικούς και ανθρώπινα νόμιμους λόγους θα είμαστε όλοι εκεί.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαθεοφάνους, ασχολείται για πρώτη φορά με το Γηροκομείο Ικαρίας, αναλαμβάνοντας, όπως φαίνεται, στο δελτίο να στηρίξει την απόφαση της Ι.Μ.Σάμου να το κλείσει!!
Το δελτίο τύπου που δημοσίευσε στις 7/9/2012, με το οποίο ο κ.Αντιπεριφερειάρχης κοινοποιεί την απόφασή του να το κλείσει, προκαλεί αγανάκτηση στο σύνολο της Ικαριακής κοινωνίας και στο Δήμο Ικαρίας που δεν είχε ενημέρωση για την απόφαση αυτή και περιμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να αναλάβει τη λειτουργία του.
Ο κ.Παπαθεοφάνους επικαλείται ελλείψεις, (στατικότητα του κτιρίου, έλλειψη φορέα διαχείρισης!!), «…που καθιστούν την έκδοση άδειας λειτουργίας του αδύνατη». Σαν να απευθύνεται σε ηλίθιους, αναμασάει ένα απ’ τα επιχειρήματα του μητροπολίτη Σάμου το οποίο έχει καταρριφτεί από τον Μάη του 2011. Πόσος κυνισμός και υποκρισία απαιτούνται για να ισχυρίζεται κάποιος πως η Ικαρία θα αποκτήσει σύντομα (!) πρότυπη (!) μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, την στιγμή που η πρόνοια κατεδαφίζεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ή γίνεται βορά στις κάθε λογής κρατικοδίαιτες Μ.Κ.Ο.;
Όποιος λάβει γνώση όλων των δελτίων τύπου της Ι.Μ.Σάμου για το θέμα, θα δυσκολευτεί να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους το κλείνει:
-Στις 3/5/2011, αναφέρει τρεις λόγους που προβαίνει στο κλείσιμο του Γηροκομείου για να καταλήξει στο ίδιο κείμενο σελ.3 « Η επαναλειτουργία του Γηροκομείου επαφίεται στην Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής που πρέπει να στείλει το ένα εκατομμύριο Δολάρια μαζί με τους τόκους 6 χρόνων…»
-Στις 25/5/2011,αποφασίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του.
-Στις 15/11/2011,αποφασίζει ξανά τη διακοπή της λειτουργίας του επικαλούμενη οικονομικούς λόγους παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που η ίδια παραθέτει δείχνουν τον προϋπολογισμό του 2011 πλεονασματικό και παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να παίρνει ηλικιωμένους, ενώ υπάρχουν αιτήσεις.
-Την 1/2/2012,απολύει τους εργαζόμενους αλλά με τους ηλικιωμένους να παραμένουν μέσα. Στη συνέχεια ενημερώνει το Δήμο Ικαρίας ότι θα συνεχίσει να το λειτουργεί μέχρι το Πάσχα αλλά χωρίς εργαζόμενους!!
-Στις 8/3/2012,το παραχωρεί εξολοκλήρου στο Δήμο Ικαρίας που μπορεί να αναλάβει άμεσα τη λειτουργία του όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου.
-Με νέο δελτίο τύπου βάζει προϋποθέσεις έτσι που να δυσκολεύουν την άμεση ανάληψη της λειτουργίας του από τον Δήμο.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα δελτία τύπου της ίδιας της Ι.Μ., ο κύριος λόγος που επιδιώκει το κλείσιμο του γηροκομείου φαίνεται να είναι η δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η απραξία του Δήμου και η άρνηση του μέχρι τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, στηρίζοντας με αποφασιστικότητα ηλικιωμένους και εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που έχει από τον Φλεβάρη την θετική γνώμη αλλά και τη δέσμευση για οικονομική στήριξη από τον υπουργό υγείας πρόνοιας, διευκολύνει την Ι.Μ. Σάμου και τώρα την Περιφέρεια που διά του κ. Παπαθεοφάνους ανέλαβε να τελειώσει το «έγκλημα» και να κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα στο νησί.
Μπροστά σ’ αυτή την πρακτική που αδιαφορεί παντελώς για τις κοινωνικές ανάγκες και που επί της ουσίας στηρίζει την πιο σκληρή και αδίστακτη πολιτική που εφαρμόζεται απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, άμυνά μας είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική απάντηση.
Οι εργαζόμενοι του γηροκομείου με την στήριξη της επιτροπής, σωματείων συλλόγων, εκατοντάδων πολιτών, 8 μήνες τώρα παρ’ ότι απολυμένοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, περιμένοντας τον Δήμο Ικαρίας να αναλάβει τη λειτουργία του όπως ομόφωνα αποφάσισε στο Δ.Σ. στις 27/4/2012. Με απόλυτα ηθική στάση αλλά και απόλυτα νόμιμοι απέναντι στις ανάγκες των ηλικιωμένων, με την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση εκατοντάδων Ικαριωτών, όπως αυτή εκδηλώθηκε και στην εκδήλωση στις 19/8/2012, με την σημαντική υποστήριξη συνανθρώπου μας εκτός Ικαρίας, εξακολουθούν με απόλυτη υπευθυνότητα, να λειτουργούν το Γηροκομείο Ικαρίας καταθέτοντας, όχι μόνο τεράστιο χρόνο και σωματική κούραση αλλά την ίδια την ψυχή τους.
Απέναντι σ’ αυτή τη συλλογική και απόλυτα υπεύθυνη προσπάθεια, οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του Γηροκομείου, όχι μόνο κωφεύουν, εθελοτυφλούν, κωλυσιεργούν αλλά παίρνουν και αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία και τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.
Λέμε στον κ. Παπαθεοφάνους ότι το λιγότερο που είχε να κάνει όλο αυτό το διάστημα, το ηθικόν και νόμιμον, ήταν να στηρίξει τον Δήμο Ικαρίας να υλοποιήσει την απόφασή του να το λειτουργήσει, καλύπτοντας όλες τις υποτιθέμενες εκκρεμότητες. Λέμε υποτιθέμενες γιατί σαν πολίτες τούτης της χώρας έχουμε άμεση γνώση περί του ηθικού και νόμιμου. Καθόλου ηθικό και νόμιμο δεν είναι να πετάξεις έξω από το ίδρυμα τους ηλικιωμένους που οι ίδιοι μαζί με τους απανταχού συμπατριώτες τους, το έφτιαξαν και το λειτουργούν και που καμιά χάρη δεν τους γίνεται αφού πληρώνουν εκεί, το σύνολο της σύνταξης που τους έχει ορίσει το κράτος για να ζουν, το οποίο πλήρωναν δεκαετίες στα καταληστευμένα σήμερα από το ίδιο το κράτος ασφαλιστικά τους ταμεία. Αν η υλοποίηση της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη είναι ηθική και νόμιμη, τότε τί είναι ανήθικο και παράνομο;
-Ζητάμε από τον Αντιπεριφερειάρχη να ανακαλέσει τώρα την απόφασή του.
-Απαιτούμε από το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ικαριακή κοινωνία, παίρνοντας τις αποφάσεις εκείνες που απαιτούνται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας του γηροκομείου Ικαρίας.
-Ζητάμε από τον Δήμο Ικαρίας να ορίσει έκτακτο Δ.Σ. για να υλοποιήσει την απόφαση που έχει πάρει να αναλάβει την λειτουργία του Γηροκομείου, την οποία έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να στηρίξουν άμεσα το υπουργείο υγείας πρόνοιας, η περιφέρεια Β. Αιγαίου και η περιφερειακή ενότητα Σάμου.
-Ζητάμε από τη βουλευτή του νομού, η οποία επέδειξε πρόσφατα προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον του γηροκομείου, να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.
-Καλούμε κόμματα, συλλόγους, σωματεία και όλους τους φορείς να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα για τη σωτηρία του γηροκομείου ΜΑΣ.
Αν παρά όλα αυτά ο κ. Παπαθεοφάνους επιμένει στην απόφασή του να κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα του νησιού και νομιμοποιείται να το κάνει, τον περιμένουμε. Για απόλυτα ηθικούς και ανθρώπινα νόμιμους λόγους θα είμαστε όλοι εκεί.
Επιτροπή στήριξης Γηροκομείου Ικαρίας. 8/9/2012
2)ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-συζήτηση στον ΕΥΔΗΛΟ με θέμα «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ» την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 20:30 μ.μ. στο καφενείο του ΑΝΤΑΡΑΚΗ (Αβγάς) στην πλατεία Ευδήλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ