Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΑ Π.Ι. ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Αγροτικοί γιατροί Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ: Αναπληρ. διοικήτρια ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΚΥ ΕΥΔΗΛΟΥ, Κάτοικοι Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου
ΘΕΜΑ: «Εφημερίες αγροτικών γιατρών των Π.Ι. Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου στο Κ.Υ. Ευδήλου»
Σχετικά με το υπ. Αρ. 2926/14-9-2012 έγγραφό σας, έχουμε να επισημάνουμε:
Οι αγροτικοί των Π.Ι. (αλλά και η αγροτικός του Κ.Υ.) θα εφημερεύουν στο Κ.Υ. χωρίς παρουσία ειδικευμένου ιατρού, πράγμα που αντίκειται στις σχετικές διατάξεις. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο παρανομείτε, αλλά εκθέτετε τους αγροτικούς σε κίνδυνο βάζοντάς τους να εργάζονται ακάλυπτοι.
2. Ο Ν. 1963/1991, τον οποίο παραποιείτε, λέει επί λέξει στην παρ.4 του άρθρου 20 «… οι αγροτικοί γιατροί, που υπηρετούν σε Π.Ι. και Κ.Υ., μπορούν να εφημερεύσουν στα Κ.Υ. τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τις εξαιρέσιμες ημέρες». Δεν αναφέρει πουθενά η παράγραφος αυτή τις λέξεις «σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπηρεσιακών αναγκών» που εσείς αυθαιρέτως προσθέτετε στο έγγραφό σας και οι οποίες παραποιούν το νόημα του νόμου. Επίσης, η λέξη «μπορούν» σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωμένοι να εφημερεύσουν, απλά τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν. Για εξαιρετικές περιπτώσεις υπηρεσιακών αναγκών, η παράγραφος 3 και όχι η παρ 4) του άρθρου 20 του Ν. 1963/1991 προβλέπει αποσπάσεις ιατρών και όχι απλά να πηγαίνουν για εφημερία.
3. Υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είναι ιατρός γενικής ιατρικής ή παθολόγος, ο οποίος κατέχει οργανική θέση Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του. (Ν 4025/2011, αρ 26, παρ. 2).
4. Στο ΦΕΚ 123/Α/15-07-1992, αρ.17, παρ. 2 ορίζεται ότι «Στα Κ.Υ. εφημερεύουν ιατροί που υπηρετούν σε αυτά και τους υγειονομικούς σταθμούς της περιοχής ευθύνης του, πλην των ιατρών που υπηρετούν σε υγειονομικούς σταθμούς 24ωρης ετοιμότητας».
5. Ο νόμος 2519/1997, αρ. 26 παρ. 1 ορίζει με σαφήνεια για τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υπαίθρου ότι «Οι διοριζόμενοι κατά την παράγραφο αυτή γιατροί δεν μετακινούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους».
ΖΗΤΑΜΕ:
Την απόσυρση της απόφασής σας για τροποποίηση εφημεριών καθώς δεν έχει νομικό έρεισμα. Κάλυψη όλων των κενών στα Π.Ι., το Κ.Υ. και το νοσοκομείο με προσλήψεις γιατρών και όχι με ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων Να μη μείνουν ούτε μια μέρα τα Π.Ι. Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου χωρίς τους γιατρούς τους. Να μας κοινοποιήσετε την απόφαση της οικίας ΥΠΕ για ορισμό των επιστημονικών υπευθύνων στο Κ.Υ. Ευδήλου, όπως ορίζει ο νόμος 4025/2011.
Δεδομένου ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει ανάλογα ζητήματα όπου αγροτικοί γιατροί έχουν δικαιωθεί ακόμη και δικαστικά, ζητάμε να αναθεωρήσετε άμεσα τη στάση σας. Τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα δεν επιλύονται με εξαναγκασμούς, επίδειξη πυγμής, ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής (μας κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα Παρασκευή την ώρα που κλείνει το πρωτόκολλο χωρίς δυνατότητα αντίλογου) ή ειρωνείες, ειδικά προς ανθρώπους που υπό αντίξοες συνθήκες αποδεικνύουν την αφοσίωση και την κατανόησή τους.
Θωμόπουλος Βασίλης
Μητσικώστα Θάλεια
Το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων