Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας για τα γεγονότα της Ανθήλης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας
Δελτίο Τύπου
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012
Η ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως αυτή των Ρομά στην Ανθήλη είναι ένα ακόμα όπλο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου υπέρ του Μνημονίου και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.
Η ελληνική κοινωνία εξοντώνεται συστηματικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια από τις αδίστακτες νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές των απανωτών Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων σχεδίων και των Εφαρμοστικών Νόμων. Οι επιλογές του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που υλοποιούνται από την τρικομματική συγκυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέλυσαν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, αφάνισαν το κοινωνικό κράτος, διέλυσαν τη δημόσια υγεία και παιδεία και εκτίναξαν την ανεργία στο 25% (1.300.000 άνεργοι), ενώ οδήγησαν 3.000 συμπολίτες μας στην αυτοκτονία.
Η συγκυβέρνηση με σκοπό να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει το λαό από τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει τη μία κοινωνική τάξη ενάντια στην άλλη, τον ένα κλάδο εργαζομένων ενάντια στον άλλο, ώστε να μην υπάρξει μαζική συλλογική αντίσταση στις δολοφονικές της πολιτικές.
Έτσι η συγκυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες όπως τους μετανάστες, τους ρομά και βέβαια τους συνδικαλιστές και τους αγωνιστές της αριστεράς (ενώ ανέχεται τις ανθρωποφαγικές πρακτικές παρακρατικών (τώρα και κοινοβουλειτικών) συμμοριών), για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για όλα όσα του συμβαίνουν δεν ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, και το αγριο-καπιταλιστικό πολιτικο-οικονομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα πιο αδύναμα και φτωχά στρώματα της κοινωνίας.
Η Δημοτική Αρχή της Λαμίας, υλοποιώντας την πολιτική γραμμή αποπροσανατολισμού και κατακερματισμού του λαού, προσπαθεί να πείσει τους Λαμιώτες ότι για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της Ανθήλης ευθύνονται οι ρομά που διαμένουν στην άκρη του χωριού. Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή που όφειλε εδώ και χρόνια να έχει βρει πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία στο χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των ρομά της πόλης μας και να τους βοηθήσει να αποτινάξουν την φτώχεια και τη δυστυχία τους με συντεταγμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμβίωση αυτή, καταδικάζουμε απερίφραστα τις λογικές που ακούστηκαν από κάποιους κατοίκους στη λαϊκή συνέλευση για την «εξαφάνιση» των ρομά (εφαρμόζοντας λογικές ταγμάτων εφόδου-ασφαλείας) ή ακόμα και τη μεταφορά-εξορία τους σε κάποια άλλη γωνιά της πόλης. Η πραγματική αιτία της ανέχειάς των κατοίκων της Ανθήλης, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι αγρότες, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, καθώς και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των Μνημονίων, που οδήγησαν σε μείωση κατά 60% των λειτουργικών δαπανών των Δήμων, με αποτέλεσμα την αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσει πολιτικές παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και αρμονικής ένταξης ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες. Όσο εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές, τόσο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν θα οξύνεται.
Όσον αφορά την παρουσία στην Ανθήλη της ναζιστικής συμμορίας της χρυσής αυγής, ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι η τελευταία λύση που διαθέτει το καπιταλιστικό σύστημα, όταν βρίσκεται σε βαθειά δομική κρίση όπως τώρα. Διότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και το μακρύ του χέρι όταν αυτός φτάνει στα όριά του. Ο φασισμός, όπως έλεγε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ είναι «η πιο ωμή και καταπιεστική μορφή του καπιταλισμού, είναι ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός». Στοχοποιεί οτιδήποτε δεν ταιριάζει με την αρρωστημένη «αισθητική» του, θέλει να δημιουργήσει μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία (και να καταργήσει την ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη δημοκρατία) και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να ανατρέψει τις υφιστάμενες σχέσεις παραγωγής και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους καπιταλιστές.
Για αυτό το λόγο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας καλεί στην άμεση συγκρότηση ενός μετώπου διεκδίκησης δημοκρατικών ελευθεριών, εργαζόμενων και ανέργων, που θα αμφισβητεί και θα ανατρέπει στις γειτονιές τον φασισμό και την πολιτική που τον γεννά, πριν οι σκηνές μίσους και βίας γίνουν καθημερινότητα, πριν συνηθίσουμε στη μισαλλοδοξία και το φόβο.
Ο φασισμός πρέπει να ηττηθεί με μαζικό αγώνα και αλληλεγγύη, με κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών! Η μόνη σωτηρία για το λαό και τη νεολαία, αλλά και ο δρόμος για να ηττηθεί μια για πάντα ο φασισμός, που είναι υπηρέτης του κεφαλαίου και των τραπεζών, είναι ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και η ανατροπή των Μνημονίων και της Τρόικας, η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
http://www.antarsyafthiotidas.blogspot.gr/
Δείτε και εδώ, γιατί εκείνες τις μέρες έτυχε και βρεθήκαμε στη Λαμία.