Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Σωματείο Εργαζομένων Nokia Siemens Networks Hellas

Προς κάθε σωματείο, ΜΜΕ, συνάδελφο, συναδέλφισσα
οι εργαζόμενοι της Nokia Siemens Networks Hellas εδώ και 3 εβδομάδες σχεδόν αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης της εταιρείας να προβεί στην απόλυση 21 συναδέλφων/ισσών μας. Τον περασμένο Νοέμβρη η εταιρεία (πολυεθνική) ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε την απόλυση του 23% του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως. Ύστερα από μερικούς μήνες αβεβαιότητας και φημολογίας, το σχέδιο αυτό άγγιξε και το τμήμα της Αθήνας. Την Τετάρτη 2 Μάη ανακοινώθηκε σε 21 συναδέλφους (18 με σύμβαση αορίστου και 3 με εξωτερική σύμβαση έργου, δηλ externals) πως απολύονται στο τέλος του μήνα. Οι externals απολύθηκαν αυθημερόν. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του σχεδίου μέχρι σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων της NSN προσπάθησε επανειλημμένα να ενημερωθεί επίσημα και υπεύθυνα από την τοπική διοίκηση για τις επιπτώσεις που θα είχαμε στην Αθήνα, αλλά η απάντηση που παίρναμε ήταν μονίμως η ίδια: «Όταν ξέρουμε κάτι θα ενημερωθείτε».
Στις 23 Απριλίου ύστερα από πρόσκληση της διοίκησης, συναντηθήκαμε με τη διεύθυνση της εταιρείας όπου μας ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των συναδέλφων μας που θα απολυθούν είναι γνωστός και ύστερα από ερωτήσεις μας, ειπώθηκε πως ο αριθμός αυτός είναι και κάτω του 5% του συνολικού εντόπιου δυναμικού, χωρίς να μας ανακοινωθεί πόσους ούτε ποιους ακριβώς συναδέλφους αφορά, παρά μόνο ότι στα μέσα περίπου του Μάη θα υπάρχουν περισσότερα. Η θέση μας ήταν και παραμένει να είναι να αρνηθούμε την αποδοχή των απολύσεων.
Το σωματείο μας χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση. Η Διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει στην διαδικασία της διαβούλευσης με το σύνολο των εργαζομένων -ως όφειλε- και παρέμενε, παραμένει κάθετη στην αρχική της απόφαση. Σημειωτέον ότι η θέση του τμήματος της εταιρείας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά δυσμενής είναι, με την οικονομική του κατάσταση να παραμένει ακόμη και σήμερα εύρωστη.
Προχωρήσαμε σε μία επιτυχημένη στάση εργασίας τη Δευτέρα 14 Μάη, ως μία πρώτη κίνηση του να διαμηνύσουμε την πλήρη άρνησή μας και βούλησή μας συλλογικά να αποτρέψουμε αυτές τις απολύσεις (επιπλέον η εταιρεία δεν δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να προβεί και σε νέες κατά τους επόμενους μήνες). Οι απολύσεις, έρχονται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας μας συνολικά, μαστιζόμενους από την ανεργία. Μία τέτοια απόφαση λοιπόν της εταιρείας για περικοπή προσωπικού μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτής για μείωση του δυναμικού της κατά 17.000 ανθρώπους διεθνώς, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το αίτημα και δικαίωμά μας για εργασία, για την απολύτως αναγκαία και αυτονόητη εξασφάλιση των όρων διαβίωσής μας. Επιπλέον, η εταιρεία προτίθεται να δώσει ουσιαστικά τα νόμιμα (των νόμων του μνημονίου) ως αποζημίωση (2 μισθοί επιπλέον), παρά το γεγονός ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απολύει μαζικά εργαζόμενους, δίνει πολλαπλάσια ποσά ως αποζημίωση αυτών.
Για την Τρίτη 22 Μάη και ώρα 12.00 έχει οριστεί συνάντηση μας με την εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας (Λ. Ηρακλείου 269 & 28ης Οκτωβρίου) έπειτα από προσφυγή του σωματείου μας, ώστε να διεκδικήσουμε και με αυτό το μέσο την προάσπιση των συμφερόντων μας και την ακύρωση των απολύσεων. Καλούμε όλους και όλες που θέλουν να βρεθούν αλληλέγγυοι προς εμάς να προσέλθουν εκεί.
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουμε νέα Γενική Συνέλευση ώστε να καθορίσουμε την περαιτέρω δράση μας. Μας είναι ξεκάθαρο, διαβάζοντας την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων, ακόμα και στα αυστηρά καθ ημάς, ότι η μαζικήσυμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας μας, να βρει τη στήριξη όλων των εργαζομένων της εταιρείας (αλλά και εκτός αυτής) έως τη δικαίωση μας.
Συναδελφικά,
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Nokia
Siemens Networks Hellas.