Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τη Δευτέρα 28 Μάη, ύστερα από απόφαση του Διασωματειακού. Την ίδια μέρα, οργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Η απεργία είναι προειδοποιητική “για την υπογραφή ΣΣΕ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιχειρούμενη εκ μέρους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας αποδόμηση κάθε εργασιακού δικαιώματος”, αναφέρει η ανακοίνωση του Διασωματειακού το οποίο επίσης προτείνει “την κλιμάκωση της απεργίας σε περίπτωση που συνεχιστεί η εργοδοτική αδιαλλαξία.
Δηλώνουμε στους εργοδότες ότι θα μας βρουν απέναντί τους δυναμικά, αν επιλέξουν να μην προχωρήσουν στην υπογραφή ΣΣΕ ή καταγγείλουν τις ισχύουσες και επιχειρήσουν να τορπιλίσουν την ισχύ, υπόσταση και την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με προώθηση υποδεέστερων ατομικών συμβάσεων, χωρίς την ισχύ των κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων μας”.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε η τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 22/5. Παρότι η ηγεσία της Ενωσης δεν την είχε προετοιμάσει ενώ κήρυξε μόλις 5ωρη στάση εργασίας που δεν βοηθάει τη συμμετοχή, η συνέλευση συγκέντρωσε εκατοντάδες εργαζόμενους που ήθελαν να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης. Οσοι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μεγαλοδημοσιογράφοι σηκώθηκαν στο βήμα για να συκοφαντήσουν τις απεργίες ως “τυφλές” ή ακόμα πιο προκλητικά ως “εκτροπή”, γιουχαΐστηκαν μαζικά.
Μια σειρά εργαζόμενοι πήραν το λόγο για να τονίσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι τα κλεισίματα και οι απολύσεις, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, οι ατομικές συμβάσεις, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία, αλλά και να κάνουν κριτική στην αδράνεια και την αδυναμία των Ενώσεων να οργανώσουν τον αγώνα. Συγκινητικές ήταν από αυτή την άποψη οι τοποθετησεις που έκαναν η Μιμή Τουφεξή, η Αννα Μήτρου, η Γεωργία Μυλωνάκη.
“Εκτροπή δεν είναι οι απεργίες, αλλά η μνημονιακή προπαγάνδα και λασπολογία όλων των ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, οι συκοφαντίες των κινητοποιήσεων, οι απολύσεις, η ανεργία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις”, είπε ο Νάσος Μπράτσος από τους Financial Crimes, “Διάβασα στην ανακοίνωση του Διασωματειακού ότι η απεργία στις 28/5 είναι προειδοποιητική. Αναρωτιέμαι αν οι εργοδότες μας προειδοποιούν για όσα κάνουν ή αν δεχόμαστε μια επίθεση διαρκείας.
Επειδή έχουμε μια επίθεση διαρκείας, αν θέλει κανείς ουσιαστικά να απαντήσει, μόνο με απεργιακή διάρκεια μπορεί να το πετύχει. Η πρόταση μελών του μεικτού κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζει την οργάνωση από τη βάση, την περιφρούρηση, την εξωστρέφειά της με συνέλευση και συγκέντρωση στην Αθήνα και την κλιμάκωσή της μετά τις 28/5. Να την υιοθετήσουμε και να αποφασίσουμε και απεργιακή επιτροπή για την οργάνωσή της και την κλιμάκωσή της”.
“Θα καταθέσω τρεις προτάσεις που αν γίνουν δεκτές, θα αποσύρουμε τη στήριξή μας από την απεργία”, είπε ο Γιώργος Παυλόπουλος από το Αριστερό ΜΜΕτωπο, “Είπε ο Τσαλαπάτης ότι προτείνει να κάνουμε απεργία το σαββατοκύριακο και ότι όλα τα άλλα είναι φύκια με μεταξωτές κορδέλες. Αν επιμένει στην πρότασή του, εμείς συμφωνούμε. Είπε κάποιος, πώς είναι δυνατό οι δημοσιογράφοι να δεχτούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρχει ενημέρωση. Προτείνουμε τότε να μη γίνει απεργία, αλλά τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ και σε όλους τους σταθμούς να περάσουν στον έλεγχο των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά είναι μέσα προπαγάνδας του μνημονίου. Κάποιοι επίσης μίλησαν για τους ανέργους. Ας έρθουν τότε να παραδώσουν εθελοντικά τα γραφεία τύπου και τα χιλιάδες ευρώ που παίρνουν πάνω από τις συμβάσεις. Δε το κάνουν γιατί είναι κομμάτι του συστήματος εξουσίας και έθρεψαν όσα αποδοκίμασε ο κόσμος. Γι'αυτό εμείς επιμένουμε όχι μόνο στην απεργία της 28ης Μάη αλλά προτείνουμε και στηρίζουμε την απεργία διαρκείας, μέχρι να νικήσουμε”.
Ευκαιρία
“Αν δεν διεκδικήσουμε τώρα το ελάχιστο που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις οποίες οι εργοδότες καταργούν μονομερώς, πότε θα τις διεκδικήσουμε;”, είπε ο Μωυσής Λίτσης, απεργός στην Ελευθεροτυπία και μέλος των Financial Crimes, “Σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΕΣΗΕΑ. Τώρα είναι η ευκαιρία, γιατί ζούμε στην προεκλογική περίοδο και θα δείξουμε στην όποια μελλοντική κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ, όχι μόνο ως δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αλλά σαν εργαζόμενοι συνολικά. Κάποιοι καλοπροαίρετα λένε πού πάμε αφού όλα τα Μέσα έχουν ζημιές. Μήπως φταίμε οι εργαζόμενοι για την κρίση; Ξεχνάμε τα 600 δις ευρώ που πήραν οι περισσότεροι Όμιλοι ΜΜΕ όταν μπήκαν στο χρηματιστηριο; Εγώ όταν γυρίσω στο σπίτι όντας ένα χρόνο απλήρωτος από την Ελευθεροτυπία, πρέπει να σκαρφιστώ πώς θα ζήσω εγώ και τα παιδιά μου. Δε νομίζω ότι υπάρχει εργοδότης που σπάζει το κεφάλι του για το πως θα πληρώσει το φροντιστήριο...
Δεν γίνονται απεργίες όμως με SMS. Δε γίνονται συνελεύσεις με στάση εργασίας που τελειώνει στις 3 και μισή. Πρέπει να πάμε στα μαγιαζιά, να ξεσηκώσουμε το κόσμο για την απεργία... Πρέπει να γίνουν επαναλαμβανόμενες απεργίες με σύσσωμο τον κλάδο, με συζήτηση πραγματική, με απεργιακή περιφρούρηση, με εκλογή απεργιακής επιτροπής και με απεργιακή ενημέρωση. Ας βγάλουμε επιτέλους την Αδέσμευτη Γνώμη. Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βγάλουμε εφημερίδα απεργών με πολύ μεγάλη επιτυχία και χωρίς κανένα αφεντικό στο κεφάλι μας”. Η πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας θα τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη της ΕΣΗΕΑ στις προγραμματισμένες, για τις 5 και 6 Ιούνη, ψηφοφορίες για έγκριση οικονομικού και διοικητικού απολογισμού.
Όχι βήμα για τους Νεοναζί(φωτο από το Άουσβιτς)
Ψήφισμα καταδίκης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν οι Financial Crimes στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.
“Καταθέτω ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής”, είπε στην τοποθέτησή του ο Νάσος Μπράτσος, “Οι συνάδελφοι που αναρωτιούνται αν πρέπει να τους βγάζουμε στα Μέσα για να ξεσκεπάζονται, κάνουν λάθος. Οι απόψεις τους ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι από τους ίδιους, αλλά από τη συγκυβέρνηση. Αυτές τις πολιτικές και απόψεις έλεγαν και έτσι τους εξέθρεψαν. Επιπλέον, οι νεοναζί είναι ψεύτες. Ποτέ κανένας τους δε θα βγει στα κανάλια να πει ότι είναι υπέρ του Αουσβιτς. Οταν τα ΜΜΕ τους δίνουν βήμα, το μόνο που γίνεται είναι να ισχυροποιούν τον σκληρό πυρήνα τους, γι' αυτό μετά αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις σε απεργούς και σε άλλα κομμάτια του κινήματος. Χρειάζεται να αποφασίσει η συνέλευση καμιά κάλυψη από τα ΜΜΕ για τη νεοναζιστική δολοφονική συμμορία, αντίθετα κάλυψη από την Ενωση σε όποιον συνάδελφο αρνηθεί να τους δώσει βήμα και δεχτεί εργοδοτική επίθεση”.
“Επιτρέψτε μου να πω ένα κατάπτυστο παράδειγμα για την ποιότητα της ενημέρωσης”, συμπλήρωσε ο Μωυσής Λίτσης, “Να εμφανίζεται ο νεοναζιστής Μιχαλολιάκος σε εκπομπή και να λέει ότι δεν υπήρξαν φούρνοι στο Αουσβιτς. Μία προσβολή στα εκατομμύρια θύματα και προσβολή προσωπική για τους προγόνους που έχω χάσει στα κολαστήρια του θανάτου. Αυτή την ενημέρωση θέλουμε; Οχι”.