Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Απόσπασμα πρακτικού Γ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...
Σάββατο, 10 Μάρτιος 2012
7 ΜΑΡΤΗ 2012
Την Τετάρτη 7/3/2012 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβοστάμου Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Η Συνέλευση, με προσέλευση 24 συναδέλφων, είχε απαρτία, καθότι ήταν επαναληπτική της Συνέλευσης της 29ης Φλεβάρη που αναβλήθηκε, καθώς δεν είχε απαρτία.
Στη Συνέλευση παρευρέθηκε ο συνάδελφος Νίκος Παπασπύρος, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Μετά από πλούσια συζήτηση, και με βάση την εισήγηση του Δ.Σ. του Συλλόγου, αλλά και προτάσεις συναδέλφων, ομόφωνα ψηφίστηκαν τα ακόλουθα:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Δεν είναι υπερβολή πως ως εκπαιδευτικοί και ως εργαζόμενοι διάγουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για τη ζωή και το μέλλον μας, για τη δουλειά μας, τα παιδιά μας, για την τύχη του δημόσιου σχολείου.
Δρομολογείται από την Τρόικα και τη δοτή Κυβέρνηση Παπαδήμου η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο Μνημόνιο με το οποίο συνεχίζεται η κοινωνική καταστροφή που ξεκίνησε με το πρώτο Μνημόνιο, τις επικαιροποιήσεις του και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ισοπεδώνονται τα εργασιακά δικαιώματα, γυρίζοντας τον κόσμο της εργασίας στον 19ο αιώνα, διαλύεται η δημόσια Υγεία και Παιδεία, καταργείται και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ενταφιάζεται οριστικά ό,τι απέμεινε από το ασφαλιστικό σύστημα. Την ίδια ώρα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21% του εργατικού δυναμικού, μετρώντας πια πάνω από 1.000.000 άνεργους στην Ελλάδα του 2012, οι άστεγοι στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι αρκετές χιλιάδες και οι σιτιζόμενοι στα διάφορα συσσίτια ακόμα περισσότερες χιλιάδες, ενώ η πραγματικότητα των πεινασμένων παιδιών στα σχολεία της χώρας είναι υπαρκτή.
Και συνεχίζουν κάθε βδομάδα οι κρατούντες με εκβιασμούς, μαύρη προπαγάνδα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ιδεολογική τρομοκρατία, να παίρνουν νέα μέτρα, να κόβουν ξανά μισθούς και συντάξεις, να επιβάλλουν νέα χαράτσια, να σχεδιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, να μαυρίζουν όλο και περισσότερο τη ζωή μας, το δημόσιο σχολείο και το μέλλον των παιδιών μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Απορρίπτουμε την εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί:
1. Αποσιωπά εντελώς το ζήτημα της αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και υπουργείο προωθούν την αξιολόγηση ως μοχλό για τις απολύσεις και στην εκπαίδευση. Δημιουργεί έτσι, όρους συναίνεσης και όχι ρήξης και ανυπακοής με την προώθησή της.
2. Δεν προτείνει καμιά συγκεκριμένη κινητοποίηση, απεργιακή ή άλλη, απλά αναφέρεται γενικώς σε «πανεργατικό κίνημα» που θα «παρεμβαίνει αγωνιστικά».
3. Προτείνει στους Συλλόγους τα αυτονόητα: να αναλάβουν την πρωτοβουλία να αποφασίσουν τις μορφές δράσης στην περιοχή τους. Oι Σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει, εκ συστάσεώς τους, αυτή την πρωτοβουλία, δεν περίμεναν σχετικές παραινέσεις από τη ΔΟΕ. Μοναδικός σκοπός του κύκλου των ΓΣ και της ολομέλειας προέδρων -εξ ορισμού- είναι να αποφασιστεί συγκεκριμένο αγωνιστικό ? απεργιακό πλαίσιο, κοινό για όλο τον κλάδο. Με δυο λόγια, ενώ μαίνεται ο κοινωνικός πόλεμος που έχουν κηρύξει στους εργαζόμενους κυβέρνηση και τρόικα, το ΔΣ της ΔΟΕ με την εισήγησή του, δεν θέτει ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα και δεν προτείνει καμιά, μα καμιά συγκεκριμένη απεργιακή αλλά ούτε ευρύτερα αγωνιστική δράση.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Με πρόσφατες δηλώσεις της η Υπουργός Παιδείας, που τις ακολούθησαν εγκύκλιοι με χρονοδιαγράμματα και δράσεις για το στήσιμο του αξιολογικού μηχανισμού, προετοιμάζει εφιαλτικά σχέδια ενάντια στους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο. Πρόκειται για μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που συνεχίζεται με την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, την περικοπή των μισθών και την απαξίωση των εκπαιδευτικών και με όπλο την αξιολόγηση εντείνεται σε έναν πραγματικό διωγμό στην εκπαίδευση: 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή το 1/3 του συνόλου, 15.000-30.000 για φέτος, πρόκειται να απολυθούν μέσω της αξιολόγησης. Αλλά και με το νέο μισθολόγιο θέτουν άμεσα σε εφαρμογή την αξιολόγηση για να συνδυαστούν οι μισθοί πείνας με την διαμόρφωση για όλους μας ενός καθεστώτος μισθολογικής καθήλωσης, ισόβιας ομηρίας, χειραγώγησης και υποταγής. Ετοιμάζονται, ακόμα: μαζική κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο κάθε σχολείου και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών· το νομοσχέδιο για το νέο ρόλο των διευθυντών, ως μάνατζερ και αξιολογητών· αύξηση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου· νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων και μόνιμη στάση πληρωμών για κάθε σχολείο με πρόσχημα τις «κακές» επιδόσεις στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. «Επιδόσεις» που θα καθορίζουν τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, το μαθητικό πληθυσμό, το προσωπικό, τα πάντα! Που σημαίνει: νέος κύκλος με καταργήσεις σχολείων, συμπτύξεις, μειώσεις οργανικών θέσεων, συρρίκνωση εκπαιδευτικού έργου, απολύσεις.
Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί τον κεντρικό μηχανισμό για την εγκατάλειψη και αποψίλωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή μας με τη χρέωση στην πλάτη μας όλων των ευθυνών της βάρβαρης κοινωνικής πραγματικότητας, τη χειραγώγηση, την υποταγή, την τρομοκράτησή μας με την προοπτική των μαζικών απολύσεων. Στο «νέο» σχολείο η υπουργός θέλει εκπαιδευτικούς πειθήνιους, υπηκόους, υποταγμένους. Εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική της τρόϊκα, διαλύει το δημόσιο σχολείο. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του κυβερνητικού κομματικού κρατικού συνδικαλισμού στη ΔΟΕ, που όχι μόνο δεν οργανώνει την αντίσταση των εκπαιδευτικών για να μην περάσει η αξιολόγηση, αλλά συναινεί και είναι συνένοχη στη βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου εξουσίας και προκλητικά λέει ότι η αξιολόγηση είναι θέση του κλάδου.
Η θέση της Γ.Σ, που είναι η και διαχρονική θέση του συλλόγου, είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια και δίνουμε και τώρα τη μάχη για να μην περάσει, να τη μπλοκάρουμε στην πράξη, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της άθλιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Γι' αυτό:
Η Γ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε από κοινού συλλογική αντίσταση για να μην περάσουν τα εφιαλτικά, για το μέλλον μας, σχέδια του υπουργείου Παιδείας και της συγκυβέρνησης. Καλούμε τους συναδέλφους για την υπεράσπιση του συλλογικού μας «όχι στην αξιολόγηση» και στα προγράμματα της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Ο Σύλλογος καλύπτει κάθε συνάδελφο και κάθε σύλλογο διδασκόντων σ? αυτή την κατεύθυνση. Ο Σύλλογος το επόμενο διάστημα θα καλέσει τους Διευθυντές των σχολείων, καθώς και τους σχολικούς συμβούλους για να τους γνωστοποιήσει τις θέσεις του συλλόγου ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και να τους καλέσει να πάρουν θέση στο πλευρό του εκπαιδευτικού κινήματος κόντρα στα σχέδια του νέου επιθεωρητισμού, του κανιβαλισμού και των απολύσεων. Καλούμε τη ΔΟΕ να στηριχθεί στις διαθέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων, να πάψει να στηρίζει την αξιολόγηση και να συντονιστεί με τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών συλλόγων για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Η μόνη απάντηση, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι η γενική πολιτική απεργία διαρκείας για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, η Κυβέρνηση που την εφαρμόζει αλλά και κάθε άλλη που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.
Πρώτο βήμα ο λαϊκός ξεσηκωμός τις ημέρες εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Τιμάμε τους αγωνιστές του '21 με τους σύγχρονους αγώνες για «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Την αμέσως επόμενη εβδομάδα ο κλάδος των εκπαιδευτικών συμβάλλει με πενθήμερη ή τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση. Την τελευταία μέρα να γίνουν Γ.Σ. με στόχο τη συνέχισή της με επαναλαμβανόμενες μορφές. Την πρόταση αυτή την απευθύνουμε σε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να αποκτήσει διακλαδικά τουλάχιστον χαρακτηριστικά.
Ενότητα και αγωνιστική αναβάπτιση του συνδικάτου. Να αποκτήσει η Ομοσπονδία ταξικό προσανατολισμό, να εγκαταλείψει τις πολιτικές συναίνεσης και συνδιαλλαγής. Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά και να αποζημιώνονται τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ βάσει αποδείξεων. Να μειωθεί η συνδρομή της ΔΟΕ. Ούτε δεκάρα στο συνδικάτο από ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά ή κρατικά προγράμματα = όχι στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τη συνδιαλλαγή.
Σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το θέμα των απολύσεων ή προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις απολύσεις ή προχωρήσει σε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με στόχο τον «εξορθολογισμό»-απολύσεις κηρύττουμε άμεσα απεργιακό μπλακ άουτ στην εκπαίδευση και Γ.Σ. σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς της Β΄/θμιας. Κοινές συνελεύσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ, με αιχμή τα ζητήματα της δανειακής σύμβασης, τις απολύσεις, την αξιολόγηση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Να ανατραπεί ΤΩΡΑ αυτή η πολιτική, η Κυβέρνηση που την εφαρμόζει, αλλά και κάθε άλλη που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.
Να καταργηθεί το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά. Κατάργηση - απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για τις περικοπές στους μισθούς, την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία. Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση - δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν 12χρονο βασικό σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση, θα τα μάθει να εξηγούν και να αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα.
Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια. Να καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 (μισθολόγιο - βαθμολόγιο) Όχι στη διοικητική αναδιάρθρωση και τους διευθυντές-μάνατζερ. Αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων και ανάδειξή του σε κυρίαρχο όργανο του Σχολείου. Όχι στην αξιολόγηση και τις απολύσεις - ακώλυτη μισθολογική, βαθμολογική εξέλιξη. Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση. Καμία συγχώνευση σχολείου - μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων - κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο. Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν χορήγηση των βιβλίων στους μαθητές.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο ενωτικό αγώνα με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού (Σύλλογοι Γονέων, ΕΛΜΕ, μαθητές) για την αποκατάσταση της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία και την εξασφάλιση πάγιας λύσης στο πλαίσιο του αιτήματος «Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών». Συμμετέχουμε στη συνάντηση του Συλλόγου με την ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων την Παρασκευή 9 Μάρτη στις 7μ.μ. στο Λύκειο Ευδήλου.
Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να προχωρήσουν σε δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας την 25η Μαρτίου. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσουν όλα τα Ολοήμερα Τμήματα των Δημοτικών Σχολείων που φέτος είναι σε «αναστολή λειτουργίας». Στηρίζουμε την προσπάθεια για Δίκτυο Ανταλλακτικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ικαρία. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο Γηροκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα στο νησί.
Καλούμε τους συναδέλφους να πλαισιώσουν την Πολιτιστική Ομάδα του Συλλόγου για να διερευνηθεί η δυνατότητα και να υλοποιηθούν πολιτιστικές δράσεις (και σε συνεργασία με άλλους φορείς και πρωτοβουλίες (όπως π.χ. η Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο). Καλούμε την ΕΛΜΕ να συνδιοργανώσουμε το επόμενο διάστημα κοινή συζήτηση-συνέλευση ή/και ανοιχτή εκδήλωση για την Παιδεία.
Mπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!
Είμαστε πολλοί, είναι λίγοι και ανεπιθύμητοι.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Φώτης Μαντζώρος Λεμονιά Ευστρατουδάκη