Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ!

...ανακοίνωση-αναδημοσίευση από το Blog του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ικαρίας...
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ!
ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ!
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου παράσταση διαμαρτυρίας στη Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων από εργαζόμενους του γηροκομείου Ικαρίας, εργαζόμενους του νοσοκομείου Ικαρίας και μελών της επιτροπής αλληλεγγύης του γηροκομείου. Στο ταξίδι αυτό από Ικαρία για Σάμο όπου και εδρεύει η Ι.Μ., μετείχαν 20 άτομα περίπου. Στην Σάμο, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου και όλοι μαζί προέβησαν σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Ι.Μ.. Η δυναμική που εκφράστηκε κατά την συνάντηση, η έκταση που έλαβε από τα ΜΜΕ και η μαζική απεύθυνση με προκήρυξη στην τοπική κοινωνία, έδωσαν το στίγμα και μετέδωσαν την πεποίθησή μας ότι το γηροκομείο της Ικαρίας, ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ, δεν πρόκειται να το αφήσουμε να κλείσει!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!
ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΝΠΔΔ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΝΑΣ»
Στην παραπάνω παρέμβαση μοιράστηκε η ακόλουθη προκήρυξη:
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ:
Ι.Μ. ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μ.Μ.Ε.
ΠΡΟΝΟΙΑ
Στις μνημονιακές ημέρες που ζούμε, όπου οι άνεργοι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια και τα κοινωνικά προβλήματα απλώνονται σαν χιονοστιβάδα, η ανάγκη για λειτουργία προνοιακών μονάδων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή την ανάγκη καλύπτει εν μέρει και η πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάσης Ελλάδος που σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ανοίγουν προνοιακά ιδρύματα.
Αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί και η παραχώρηση από το κράτος εκτάσεων και κτιρίων (πρώην στρατόπεδο 301 Αθήνας) προς την Αρχιεπισκοπή για ανάπτυξη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.
Η Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων λειτουργεί αντίστροφα, προχωρώντας στο κλείσιμο του μοναδικού προνοιακού ιδρύματος του νησιού μας, απολύοντας τους επί 15 συνεχή έτη εργαζόμενους και αδιαφορώντας για το μέλλον των ηλικιωμένων, με κύριο επιχείρημα την οικονομική αδυναμία της στην απρόσκοπτη λειτουργία του γηροκομείου. Ακριβώς επειδή η Ι.Μ. αδυνατεί να το λειτουργήσει όπως επανειλημμένα αναφέρει με γραπτές δηλώσεις προς τον Δήμο Ικαρίας, έρχεται ο Δήμος Ικαρίας αρωγός και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο υγείας-πρόνοιας (κος Μπόλαρης) δηλώνει ότι θα το λειτουργήσει ο ίδιος, εντάσσοντάς το στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ιωάννης Τσαρνάς».
Σημειώνουμε εδώ, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ι.Μ. παρότρυνε την εκάστοτε δημοτική αρχή να αναλάβει το γηροκομείο Ικαρίας. Δεν κατανοούμε λοιπόν γιατί τώρα δεν το παραχωρεί, τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει οικονομική δυσπραγία.
Απαιτούμε λοιπόν από την Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων
να παραιτηθεί από την διαχείριση του εκκλησιαστικού γηροκομείου να περάσουν η διαχείριση και η κυριότητα του ιδρύματος εξολοκλήρου στο Δήμο Ικαρίας, με απώτερο και τελικό στόχο την λειτουργία του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Δήμος Ικαρίας, οι εργαζόμενοι του γηροκομείου, σύλλογοι, φορείς και κάτοικοι του νησιού έχουμε εκφράσει και εκφράζουμε την απόφασή μας να μην αφήσουμε να κλείσει ούτε μία ώρα το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα του νησιού μας.
Άγιος Κήρυκος Ικαρίας, 6 Μαρτίου 2012.
EΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
Το αίτημα έγινε δεκτό από τη Μητρόπολη και το γηροκομείο θα μεταβιβαστεί στο Δήμο Ικαρίας.