Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

H ''Νικαριά μου'' στον ΙΑΝΟ

Το ραντεβού ήταν για τις 7.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο του ΙΑΝΟΥ η ημέρα φάνταζε ιδανική μερικές εβδομάδες πριν, και όμως αυτή η μέρα ήταν τόσο έντονη στα πολιτικά δρώμενα-ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση-πολλαπλές πολιτικές συγκεντρώσεις στη γύρω περιοχή της Σταδίου- που καθήλωσε την Αθήνα και καθυστέρησε την έναρξη της παρουσίασης του Ντοκιμαντέρ ''Νικαριά μου'' μια δημιουργία του Ικάριου Σπύρου Τέσκου. Με μια μικρή (δικαιολογημένη για τα δεδομένα της Ικαρίας) καθυστέρηση κατά τις 8.30 ξεκίνησε το λόγο του ο Βασίλης Χατζηιακώβου που μας καλησπέρισε από την μεριά του ΙΑΝΟΥ στο ιστορικό πλέον ''πατάρι'' του Βιβλιοπωλείου.
Παρόντες οι ομιλητές Χριστόδουλος Σταυρινάδης - Δήμαρχος Ικαρίας ο Μάκης Καβουριάρης και ο Γιώργος Κόκκινος συγγραφέα του βιβλίου για την Παραδοσιακή κατοικία της Ικαρίας. Πρέπει να αναφερθεί πως ο κύριος Κόκκινος παρευρέθη στην θέση του κ.Ηλία Γιαννίρη ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας λόγω υποχρεώσεων του που τον κράτησαν εκτός Αθηνών.
Εξέχουσες προσωπικότητες από την Ικαρία βρέθηκαν στο κοινό που τίμησε τον Σπύρο Τέσκο από τη Πολιτιστική ζωή της Ικαρίας και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας. Ξεχωριστή η ομιλία του κ.Καβουριάρη που μας συνεπήρε με τη μοναδική του περιγραφή της Ικαριακής κοινωνίας έτσι όπως φαίνεται μέσα από τις περίτεχνες σκηνές του κ.Τέσκου και την αφήγηση των πρωταγωνιστών της ταινίας όπως είναι ο κ.Γιώργος Στενός.
Ο κύριος Κόκκινος περιέγραψε μέσα από τις οικιστικές του γνώσεις τη κατανομή της Ικαριακής κοινωνίας και πως διαμορφώνονταν τους τελευταίους αιώνες μέσω των οικισμών και των κτισμάτων του νησιού που βοήθησαν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στην δημιουργία της Ικαριακής κιβωτού όπου ο πληθυσμός κρύφτηκε τους δύσκολους χρόνους της Πειρατείας.
Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ.Σταυρινάδης παρόλο που ξεκίνησε πρώτος την ομιλία του με ένα κείμενο που διάβασε στο κοινό μοιράστηκε μετά από τον κ.Κόκκινο εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με την θέση της γυναίκας στην Ικαρία, την Μητριαρχική δομή που είχε ο Ικαριώτης στην οικογένεια, το ρόλο που παίζει το Καφενείο στην Ικαρία, πως δένει τους ανθρώπους και αναπτύσσει την αδελφικότητα και την συμπαράσταση, βασικό στοιχείο που προβάλλει ο κ.Τέσκος στο έργο του.Η αποίμενη κτηνοτροφία ήταν ένα ακόμα θέμα που θίχτηκε από τον Δήμαρχο που όπως είπε διαφαίνεται μέσα από το ''Νικαριά μου'' η σημασία του να παίρνεις από τα ζώα μέσω της τυροκομίας όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά έτσι ώστε να αυξάνεται το κέρδος του κτηνοτρόφου με λιγότερα ζώα.
Ενδιάμεσα από τα σχόλια των ομιλητών το κοινό απόλαυσε σκηνές από την ταινία με τις μοναδικές σκηνές που απεικονίζουν κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού και αποσπάσματα από τους πρωταγωνιστές της ταινίας να μετέχουν και να σχολιάζουν τα πανάρχαια δρώμενα της Νικαριάς όπως είναι το Μνημόσυνο, έθιμο γύρω από το οποίο κυρίως περιστρέφεται η δημιουργία του κ.Τέσκου.
Μοναδικά ευχάριστη ήταν η μουσική έκπληξη που μας επιφύλαξε για το φινάλε ο Βαγγέλης Φάμπας με την κιθάρα του -που έχει γράψει και την μουσική για το Ντοκιμαντέρ- μαζί με την φωνή της Ηλέκτρας Παπασιμάκη. Μας ταξίδεψαν με μουσικές από την Ικαριά σε απόδοση μπορώ να σχολιάσω... ατμοσφαιρική. Ιδιαίτερα ευχάριστη εντύπωση μας έκανε η Αμπελοκουτσούρα και ο τρόπος ερμηνείας της Ηλέκτρας. Η φωνή της η οποία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σίγουρα αποτελεί μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες που έχει βγάλει η Ικαρία.
Το μόνο που θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε για το έργο του Σπύρου Τέσκου είναι πως κοσμεί τον Ικαριακό πολιτισμό η ύπαρξη τέτοιων προσπαθειών που μεταφέρουν με τον πλέον καλύτερο τρόπο την ''Νικαριά μας'' εκτός των ακτών της... Θέλουμε να ελπίζουμε πως η δουλειά του Ικάριου σκηνοθέτη θα επεκταθεί και σε άλλα έθιμα του τόπου μας, με την ίδια ποιότητα στη δουλειά του η οποία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης του προσήλωσης, αγάπης στο νησί και στο μεγάλο του ταλέντο.
για την Ικαριακή Ραδιοφωνία
Πετρίτης
http://www.youtube.com/watch?v=5xFsofBDMGQ&feature=player_embedded