Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάμιας Ικαρίας-Φούρνων για την σημερινή 38η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. (Αναδημοσίευση από το www.ikariamag.gr)
Το Νοέμβρη του 1973 ο ηρωϊκός αγώνας της νεολαίας και του «εχθρού λαού» χάλασε τα σχέδια της τότε «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Τριανταοχτώ χρόνια μετά, τα συνθήματα της μεγάλης φοιτητικής και λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όχι απλά παραμένουν επίκαιρα, αλλά συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες απαιτήσεις του κόσμου της ζωντανής εργασίας, του «99%» που αντιστέκεται στην απαίτηση του 1% να ζήσει σε συνθήκες κοινωνικής βαρβαρότητας.
ΨΩΜΙ
Με την ανεργία να χτυπάει την πόρτα κάθε οικογένειας, τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, τους μισθούς να μετατρέπονται σε επιδόματα ελεημοσύνης, και «λεφτά να υπάρχουν» για τις τράπεζες, αλλά όχι για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ψωμί λείπει από χιλιάδες οικογένειες και παιδιά στα αστικά κέντρα λιποθυμούν στο σχολειό τους από υποσιτισμό.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σχολεία συγχωνεύονται ή καταργούνται. Οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα, τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από φωτοτυπίες, τα σχολεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες τους. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο καταργείται για να αντικατασταθεί από κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αναλώσιμων εργαλειακών δεξιοτήτων.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Με τα απανωτά μνημόνια και τα νομοσχέδια που τα συνοδεύουν έχουν υποθηκεύσει τη χώρα και έχουν εξαθλιώσει τον λαό. Οποιαδήποτε διαδήλωση πολιτών καταστέλλεται με βία και χημικά όπλα απαγορευμένα σε καιρό πολέμου. Χωρίς εκλογές και πέρα από κάθε συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα επιβάλλεται μια κυβέρνηση, αποτελούμενη από ανθρώπους που έχουν ταχθεί υπέρ των εξαντλητικών μέτρων λιτότητας και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, για να επιβάλλει μια πολιτική ήδη απονομιμοποιημένη από την εργαζόμενη πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν και υπέρμαχοι της στρατιωτικής δικτατορίας προτείνοντας μέτρα που θυμίζουν την τότε εποχή.
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική ολιγαρχία του πλούτου, οι πολιτικοί της εκφραστές και υπάλληλοι και οι σημερινοί Μαστοράκηδες των σύγχρονων ΥΕΝΕΔ λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο• γιατί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον όπου το σύνθημα «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα γίνει πραγματικότητα. Πιάνοντας το νήμα από τη μεγάλη 48ωρη απεργία στις 19-20 Οκτώβρη, από τις λαϊκές παρελάσεις της 28ης και απ’ όλες τις εκδηλώσεις αγώνα και ανυπακοής που προκάλεσαν την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης και με τις σημαίες του Νοέμβρη του ’73, συνεχίζουμε τον ενωτικό, πολύμορφο και παρατεταμένο αγώνα υπεράσπισης της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΥΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ - ΕΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ