Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ειρηνοδρομία: Τιμώντας τη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη με αγώνα δρόμου και πολιτιστικές εκδηλώσεις

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Θεσμός που ρίζωσε τα «Παναγούλεια» στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής, που γίνονται στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια του Αγίου Δημητρίου. Το κεντρικό της σύνθημα είναι: «Τρέχουμε για την ειρήνη, ζωντανεύουμε την ελπίδα».


Ο συνδυασμός εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, με το ραγδαία αναπτυσσόμενο δρομικό κίνημα, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, έτσι τα «Παναγούλεια» και η «Ειρηνοδρομία» που γίνεται στα πλαίσιά τους, όχι μόνο ρίζωσαν, αλλά χαρακτηρίζονται και από μαζική συμμετοχή.



Όπως αναφέρει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου: «Tα Παναγούλεια καθιερώθηκαν στην πόλη του Αγίου Δημητρίου από τη δεκαετία του 1980 επί δημαρχίας Γεωργίου Μπουκογιάννη και αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα θεσμοθετημένη εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη.
Πρόκειται για ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στην πόλη μας με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, υπέρ των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.
Τη δεύτερη ημέρα των Παναγουλειών, διεξάγεται πάντοτε η Ειρηνοδρομία, ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων».



Επίσης ο Δήμος επισημαίνει πως: «Πρόκειται για μια σειρά δρομικών αγωνισμάτων 2,5χλμ, 5χλμ, 10χλμ,1000m AMEA. Τα 10χλμ, μάλιστα είναι πιστοποιημένη διαδρομή που έχει ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, προσελκύοντας δρομείς από την Αττική, την υπόλοιπη Επικράτεια, αλλά και από το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας, μια γιορτή, με αθλητικό και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, που έχει αγκαλιαστεί από πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών, φορέων και σωματείων που τιμούν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους, το κεντρικό μας σύνθημα «Τρέχουμε για την ειρήνη, ζωντανεύουμε την ελπίδα».

Η Ειρηνοδρομία, που πραγματοποιείται πάντα την τελευταία ημέρα των Παναγουλείων, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αττικής, τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας».




Ο Αλέξανδρος Παναγούλης ήταν σφοδρός αντίπαλος της χούντας των συνταγματαρχών και το 1968 έκανε απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου, μια θαρραλέα πράξη που τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Απέτυχε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αν και υπέστη φρικτά βασανιστήρια ποτέ δεν μαρτύρησε κάποια ονόματα. Και στη φυλακή έγραψε τα καλύτερά του ποιήματα στους τοίχους του κελιού ή σε μικροσκοπικά χαρτάκια, χρησιμοποιώντας συχνά για μελάνι το αίμα του. Απελευθερώθηκε το 1973 βάσει της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους.


Αυτοεξορίζεται εκ νέου, αυτή τη φορά στη Φλωρεντία της Ιταλίας και επαναδραστηριοποιείται στην Αντίσταση, ερχόμενος κρυφά στην Ελλάδα, όπου και οργανώνει ομάδες αντίστασης. Το 1974, στη Μεταπολίτευση εκλέγεται βουλευτής. Την Πρωτομαγιά του 1976, σε ηλικία 38 ετών, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, λίγες μέρες πριν από την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα Ασφαλείας της χούντας.

Χρησιμοποιήθηκε με πηγή το Δήμο Αγίου Δημητρίου, φωτογραφικό υλικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις, με την επισήμανση ότι τη διετία του εγκλεισμού από την πανδημία, η διοργάνωση, όπως και τόσες άλλες, δεν είχε πραγματοποιηθεί.


Η διοργάνωση του 2024

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών ο Δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στην Ειρηνοδρομία, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα θεσμό της πόλης μας τον οποίο ως νέα διοίκηση, όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά θα επιδιώξουμε να τον ενισχύσουμε και να τον διευρύνουμε.  Αποδίδουμε φόρο τιμής στον αγωνιστή της δημοκρατίας Αλέξανδρο Παναγούλη. Φέτος τα έσοδα από την εκδήλωση θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των σχολείων του δήμου».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Ευάγγελος Μπούρης επεσήμανε: «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην Ειρηνοδρομία 2024, η οποία πραγματοποιείται για καλό σκοπό. Τρέχουμε για τα παιδιά μας! Τρέχουμε για έναν καλύτερο κόσμο».

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει:

Αγώνα Δρόμου 10 χλμ.

Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. (αγώνας και για μαθητές γυμνασίων & λυκείων)

Αγώνα Δρόμου 2,5 χλμ. (αγώνας και για μαθητές δημοτικού σχολείου)

1000μ. διαδρομή ευαισθησίας για ΑΜΕΑ

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού και επίκεντρο όλων των παράλληλων εκδηλώσεων είναι το Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, που θα γίνει το σημείο αναφορά σε αυτήν την γιορτή ειρήνης, αλληλεγγύης και συμμετοχής.

Τους αγώνες διοργανώνει το  Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τα αθλητικά σωματεία ΟΦΚΑ «Οδυσσέας» και Πήγασος Αγίου Δημητρίου, ενώ τελούν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.).

Η Ειρηνοδρομία διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη και έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Δείτε τους όρους των αγώνων και δηλώστε συμμετοχή  στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eirinodromia.gr/registration.html

Eπιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις

«Παναγούλεια 2023»: Στις 6 και 7 Μαΐου στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις «Παναγούλεια 2022» με την «Ειρηνοδρομία 2022»

“Παναγούλεια 2018” & Ειρηνοδρομία – Εκδηλώσεις στο Δήμο Αγ.Δημητρίου

Ειρηνοδρομία 2018! Τρέχουμε για την Ειρήνη, Ζωντανεύουμε την Ελπίδα!

«Τρέχουμε για την ειρήνη, ζωντανεύουμε την ελπίδα»

«Ειρηνοδρομία 2019»: «Τρέχουμε για την ειρήνη, με τη φλόγα στην καρδιά»

«Ειρηνοδρομία 2018» στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη

Στις 14 Μαΐου η Ειρηνοδρομία «Παναγούλεια 2017»

«Παναγούλεια 2016» με τη διοργάνωση της «Ειρηνοδρομίας 2016» στις 15 Μαΐου (vid)

Η απόπειρα Παναγούλη κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου το 1968 (video)