Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δίστομο: «Πέταξαν» στον ουρανό 57 λευκά μπαλόνια για τα ισάριθμα παιδιά που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μερικές φορές η φύση μας εντυπωσιάζει με παράξενες εικόνες ή φαινόμενα που δημιουργεί: Ιδιαίτερα όταν αυτά ''δένουν'' με βιώματα, με συναισθήματα, με συμβολισμούς που μας ξεπερνούν.

Έτσι εντυπωσιασμένοι και ξαφνιασμένοι ένιωσαν την Πέμπτη δεκάδες μαθητές και των τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας (από Δίστομο, Αράχωβα, Αντίκυρα, Παραλία Διστόμου, Στείρι) που συμμετείχαν στους Σχολικούς Αγώνες στην Παραλία Διστόμου στην Μνήμη των 57 παιδιών θυμάτων των Γερμανών ναζιστών κατά την Σφαγή του Διστόμου, πριν 80 χρόνια.

Και πως να μην ένιωθαν όλοι το ίδιο - και δάσκαλοι, εθελοντές και γονείς στις εξέδρες- όταν είδαν ότι τα 57 λευκά μπαλόνια- ψυχές που άφησαν οι μαθητές, αυτά, όπως και ένα περιστέρι που άφησε ελεύθερο ο μικρός Λουκάς, «τράβηξαν» προς τα βόρεια, προς τον τόπο που βρήκαν άγριο θάνατο, μαζί με γονείς, παππούδες, γείτονες. Κι αυτό παρά την άπνοια, με υπόνοια μάλιστα ελαφρού αέρα προς νότο. Εικόνα που λειτούργησε συνειρμικά σε πάρα πολλούς και σχολιάστηκε από μικρούς και μεγάλους.«Η καρδιά μου σφίχτηκε από την εικόνα» εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, ο οποίος, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και μέλη του ΔΣ και των Κ.Σ., μίλησε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το νόημα της 80ης Επετείου της Σφαγής του Διστόμου και το επίκαιρο μήνυμα που έχει και σήμερα.
Κατά τα άλλα οι Αγώνες στο Στάδιο της Παραλίας Διστόμου, είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα Στίβου και η οργάνωση ήταν εξαιρετική στην οποία μεγάλη ήταν η συμβολή όλων των εθελοντών.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται το Σάββατο με μια σημαντική Ημερίδα για τις γερμανικές διεκδικήσεις στο Θέατρο Πειραιά και την Κυριακή με τον 40ο Δρόμο Θυσίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου

Nέα Προκήρυξη 40ου Δρόμου Θυσίας Μαρτυρικού Διστόμου – Διεξάγεται στις 2 Ιουνίου 2024

Το Δίστομο ζει μέσα στις ψυχές των γενιών που ακολουθούν – Η Μαρία Νιόλια μιλάει στο www.ertnews.gr