Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών ΨΝΑ : Οριακές οι συνθήκες λειτουργίας του ΨNA - επικίνδυνη και μη βιώσιμη η προσθήκη επιπλέον ανοιχτών εφημεριών


ANAKOINΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

(Σ.Ε.Ι.Ψ.Ν.Α.) ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 374 - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΤΚ: 12462

 Χαϊδάρι, 10/10/2023

ΘΕΜΑ:  Απαξίωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής με την προσθήκη επιπλέον ανοιχτών εφημεριών στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου 


  Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, το προσωπικό του και οι ασθενείς νοσηλευόμενοι σε αυτό, δέχονται την απαξίωση της κυβέρνησης. Tη στιγμή που η ήδη επιβαρυμένη από την υποστελέχωση λειτουργία του έχει φτάσει σε συνθήκες εξαθλίωσης και επισφαλούς εργασίας και νοσηλείας, δέχεται το τελειωτικό χτύπημα με την ανακοίνωση δια της κοινοποίησης του προγράμματος εφημεριών για τον μήνα Οκτώβριο της προσθήκη επιπλέον ανοιχτών εφημεριών (δηλαδή εφημεριών στις οποίες υποδέχεται νέα οξέα και επείγοντα περιστατικά). Αυτές έχουν το χαρακτήρα "πρωινού ωραρίου" σε συνεφημέρευση με την 1η ΥΠΕ και "για την υποστήριξη" αυτής, και αφορούν την εισαγωγή ακούσιων - και μόνο – περιστατικών (δηλαδή περιστατικών που πρέπει να εξεταστούν κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα). 

  Στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων του Νοσοκομείου μας οι απαντήσεις της Διοίκησης του ΨΝΑ Δαφνί και της 2ης ΥΠΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν την αλλαγή αυτή στο σύστημα εφημέρευσης ως "πιλοτική", με στόχο την επιβολή μιας τέτοιας εναλλακτικής τεχνικής "ανακατέματος της τράπουλας", με ελπίδα να γίνει καλύτερη και "τομεοποιημένη" η διαχείριση των περιστατικών. Παραδέχονται δηλαδή την προχειρότητα του σχεδιασμού και τη λογική "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται ", όπως αποδεικνύεται επανειλημμένα από την εκάστοτε η κυβέρνηση.

   Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι ως Σύλλογος τοποθετούμαστε κάθετα ενάντια στην αντιεπιστημονική διάκριση των περιστατικών σε εκούσια και ακούσια και την ανάληψη της περίθαλψης κατά υπεροχή των ακούσιων εισαγωγών στα Ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς κρίνουμε ως εξίσου σημαντικά τα περιστατικά, αναξερτήτως του τρόπου που καταφθάνουν στο νοσοκομείο. Επιπλέον να τονίσουμε ότι η εντατικοποίηση της εφημέρευσης του κρίσιμα υποστελεχωμένου ΨΝΑ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και δημιουργεί αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, αλλά και εργασίας για το προσωπικό. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2020, με παρόμοιο “πιλοτικό” τρόπο, οι εφημερίες του νοσοκομείου αυξήθηκαν από 8-9 το μήνα σε 10-11 το μήνα, με τις απαιτήσεις για να αντεπεξέλθουμε να αυξάνονται άρδην, αλλά το προσωπικό συνεχώς να μειώνεται. Αφορμή τότε υπήρξε η πανδημία COVID-19. Έκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ οι συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν. 

   Δεν τρέφουμε αυταπάτες λοιπόν περί “τομεοποίησης” και “πιλοτικών” προγραμμάτων, όταν το ΨΝΑ Δαφνί ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να δέχεται περιστατικά από ένα μεγάλο μέρος της χώρας και τα δήθεν “βραχυπρόθεσμα πειράματα” έρχονται για να μείνουν, χωρίς να ενδιαφέρονται αυτοί που τα επιβάλλουν για το αν είναι βιώσιμα για το πλαίσιο και χρήσιμα για τον εξυπηρετουμενο πληθυσμό. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου παρά την επανειλημμένη ενημέρωσή της για όλα τα παραπάνω εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια στα αυξανόμενα προβλήματα του νοσοκομείου και να εξυπηρετεί τα πολιτικά της συμφέροντα, και όχι τα συμφέροντα των ασθενών και του προσωπικού. 

   Οι εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιούνται στο ΨΝΑ αυτή τη στιγμή, γίνονται δίχως να είναι εφικτή σε όλη τη διάρκεια της εφημερίας η ολοκλήρωση του απαραίτητου οργανικού ελέγχου των εισαγόμενων ασθενών, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προσέρχεται συνήθως με αρκετά επιβαρυμένη σωματική υγεία, χρόνια ή ακόμη και οξέως απορρυθμισμένη, δεδομένου της ψυχικής τους κατάστασης και του συχνά υποβαθμισμένου κοινωνικού τους υποβάθρου, της φτώχειας και του εξαρθρωμενου πρωτοβαθμιου τομέα ψυχικής υγείας.

  Οι ελλείψεις σε προσωπικό αφορούν όλους τους κλάδους: το Μικροβιολογικό εργαστήριο που αδυνατεί να καλύψει 24 ωρη βάρδια, το Καρδιολογικό, το Χειρουργικό και το Ακτινολογικό εργαστήριο, που λειτουργούν με έναν ειδικό το καθένα, και όχι καθημερινά (το Καρδιολογικό πρόσφατα και μετά από μεγάλη πίεση στελεχώθηκε με έναν επιπλέον Καρδιολόγο) που προσπαθούν να καλύψουν το ΤΕΠ και ταυτόχρονα τα περιστατικά όλου του υπόλοιπου νοσοκομείου, την σταθερή απουσία αναισθησιολογου, το προσωπικό του Ψυχιατρικού κλάδου που καλείται να διαχειριστεί όλα τα πόστα του Δικτύου από τα τμήματα οξέων, τις εξωτερικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τα εξωτερικά ιατρεία και άλλα, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που σε βάρδιες των 2 ατόμων, καλείται να διαχειριστεί κλινικές 31 ασθενών. Ίδια υποστελέχωση ισχύει φυσικά για τους τραυματιοφορείς, τους τραπεζοκόμους, το προσωπικό καθαριότητας και τους διοικητικούς υπαλλήλους. 

  Ως Σύλλογος έχουμε ήδη δώσει ηχηρά το μήνυμα της αντίδρασής μας στο σχέδιο της κυβέρνησης με διαδοχικές στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις. Αιτούμαστε την απόσυρση των δύο επιπλέον εφημεριών στις 13 και 18 Οκτωβρίου, που θα εντείνουν αδιαμφισβήτητα την ήδη επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, κρίνοντας επικίνδυνους τους όρους ασφάλειας εφημέρευσης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Με μια τέτοια εξέλιξη θα  εντατικοποιηθεί η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών, όταν ήδη το Νοσοκομείο μας λειτουργεί κάτω από τα προβλεπόμενα  όρια ασφάλειας, κάτι που δημιουργείται από την τραγική εικόνα υποστελέχωσης σε όλους τους κλάδους και μάλιστα εντείνεται με την ανανέωση των συμβασιούχων να κρίνεται σε αμφισβήτηση. Στη βάση αυτή απαιτούμε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό σε όλους τους κλάδους και όλες τις δομές του, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες λειτουργίας του και να αποτραπεί η εκ νέου μεταβολή του σε μια δομή που θα προσομοιάζει απάνθρωπες εικόνες του παρελθόντος.