...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Mεγάλη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του Θριασίου πεδίο, καθώς η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, εξελίσσεται σε μία βιομηχανική περιοχή με υψηλή επικινδυνότητα. Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
Το 1982 η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), με την ονομασία «ΣΕΒΕΖΟ», με αφορμή το βιομηχανικό ατύχημα στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας, το 1976. Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας στις 8/1/1984. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1996 αντικαταστάθηκε από μια νέα οδηγία τη «ΣΕΒΕΖΟ 2». Τελικά η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τη νέα αυτή οδηγία στις 29 Μάρτη 2000.
Στην περιοχή είχαν συμβεί τα εργατικά δυστυχήματα των εκρήξεων στην ΠΕΤΡΟΛΑ – 14 νεκροί το 1992 και την ΠΥΡΚΑΛ – 3 νεκροί και 13 τραυματίες το 1995 και οι πυρκαγιές, τόσο του Ασπρόπυργου, όσο και οι πρόσφατες στη Δυτική Αττική, ξυπνούν μνήμες και το φόβο να έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις με αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις.
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας-ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θριάσιο για την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε χώρο δίπλα από το Θριάσιο νοσοκομείο: «Η σημερινή πυρκαγιά που ξέσπασε δίπλα στο Θριάσιο νοσοκομείο, σε ιδιωτική έκταση με δέντρα και ξερόχορτα και υπό την επίδραση ισχυρού ανέμου αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία μέριμνα για ουσιαστική αντιπυρική προστασία ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία η σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η άμεση επέμβαση των εργαζομένων που με λάστιχα και κουβάδες προσπάθησαν να περιορίσουν την κατάσταση αλλά και η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψαν τα χειρότερα. Προκαλεί όμως ερωτήματα γιατί εκτάσεις που γειτνιάζουν με το νοσοκομείο και με το στρατιωτικό αεροδρόμιο μπορούν ειδικά το καλοκαίρι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους να παραμένουν γεμάτες ξεροχόρτα και να θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές αλλά και κατοικημένες περιοχές.
Συγχαίρουμε τους συναδέλφους που με πρωτόβουλο πνεύμα ρίχτηκαν στη μάχη για να μην προσεγγίσει η φωτιά το νοσοκομείο.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για να διασφαλίζει την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων αλλά παραμένει προκλητικά αδιάφορο και ανίκανο στην προστασία των λαϊκών αναγκών. Πόσο δύσκολο ήταν πια να αποψιλωθούν οικόπεδα δίπλα στο νοσοκομείο και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο»;
Σχετικά θέματα
Εργαζόμενοι Θριάσιου νοσοκομείου: Ανάγκη λειτουργίας της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων
28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία