Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις και «παρενέργειες»


Πριν την ανακοίνωση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ να πούμε ότι η επαναφορά των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι αυτή που άλλαξε το τοπίο. Το πρώτο βήμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι δεν μας επιτρέπουν οι θεσμοί (η τρόικα με άλλο όνομα) και οι προσλήψεις εκείνης της εποχής έγιναν με εργολαβίες ορισμένου χρόνου. 

Μετά ήρθε η ΝΔ που την ελαστικότητα την έχει σημαία της και το ξεχείλωσε τελείως. Μαζί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, είχαμε και τα παρελκόμενα, δηλαδή όχι αυξήσεις στους μισθούς με το επιχείρημα (από χείλη συνδικαλιστών που τελικά το αποδέχτηκαν κιόλας) ότι η κυβέρνηση είπε ότι αν τις δώσει θα ζητάνε και άλλοι, αλλά με την παροχή κουπονιών σίτισης-τροφείων, τα οποία ΔΕΝ έδωσε στους συμβασιούχους «εργολάβους».  

Και για να συντηρούν το διαίρει και βασίλευε οι συμβάσεις έργου  έχουν απολαβές πάνω από τους μισθούς των εργαζομένων αρίστου χρόνου. Έτσι οι αορίστου να στραβοκοιτούν τους συμβασιούχους και οι συμβασιούχοι (λόγω της μη καταβολής τροφείων) να στραβοκοιτούν τους αορίστου χρόνου. Παλιά και γνωστή τακτική.

Τώρα η μη ανανέωση δηλαδή η απόλυση. Όχι μόνο ζητάμε όλοι και όλες να επανέλθει, αλλά να γίνει αιχμή του δόρατος η διεκδίκηση με έργα και κινητοποιήσεις και όχι με ανακοινώσεις, της κατάργησης των μπλοκακίων και της δημιουργίας κανονικών θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Και μερικοί/ες να αναζητάνε το εργασιακό τους μέλλον στις συνελεύσεις των εργαζομένων και όχι με φρούδες ελπίδες σε πρόσωπα που θα το «τακτοποιήσουν». Και επίσης με αλληλεγγύη στα στρώματα εργαζομένων της κοινωνίας που αγωνίζονται, μαζί με τους εργάτες, όχι με τους κυβερνητικούς παρατρεχαμενους.

Όπως θα στρώσουμε έτσι και θα  κοιμηθούμε...

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η ΕΡΤ μετά από άλλη μία χρονιά μαζικών προσλήψεων και νέων μικτών παραγωγών αποφάσισε να κάνει οικονομία;, κόβοντας τη σύμβαση μιας ικανότατης και χαμηλόμισθης μάλιστα νεαρής ρεπόρτερ. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την απομάκρυνση της συναδέλφου μας από το ελεύθερο ρεπορτάζ, της οποίας η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, την ίδια ώρα που εγκρίθηκαν μαζικά 287 συμβάσεις. Η διοίκηση της ΕΡΤ επιλέγει να κόψει μία μάχιμη ρεπόρτερ, προβάλλοντας αντικρουόμενες και το σημαντικότερο μη πειστικές εξηγήσεις:

Α) Την ανάγκη περικοπών. Η δημιουργία του νέου, αμιγώς ενημερωτικού καναλιού ertnews, επέφερε πληθώρα νέων προσλήψεων τους τελευταίους μήνες, είτε άμεσων με μπλοκάκια, είτε μέσω εργολαβικών εταιρειών. Είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων θα επιτευχθεί με το κόψιμο της σύμβασης μίας χαμηλόμισθης ρεπόρτερ από το τμήμα του ελεύθερου ρεπορτάζ που έχει διαχρονικά τις μεγαλύτερες ανάγκες (οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, δεν αποδέχθηκαν τους όρους που τους προτάθηκαν).

Β) Η διοίκηση κάνει επίσης αόριστες επικλήσεις σε… αξιολόγηση, χωρίς μάλιστα να ισχυρίζεται ότι η συνάδελφος δεν είναι επαρκής. Τουναντίον.

Αναρωτιόμαστε ποιο ήταν τελικά το κριτήριο βάσει του οποίου αποφασίστηκε η μη ανανέωση της σύμβασης. Για εμάς πάντως τους συναδέλφους της, η συγκεκριμένη ρεπόρτερ είναι κατά κοινή ομολογία ικανότατη, έχει διαχειριστεί δύσκολα θέματα δουλεύοντας πάρα πολύ συχνά υπερωριακά (οι συμβασιούχοι δεν αποζημιώνονται για τις υπερωρίες τους). Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη έχει και 40 ΡΕΠΟ υπόλοιπο που εγείρει το ερώτημα: πως δημιουργήθηκαν από μια εργαζόμενη που δεν είναι απαραίτητη; Μάλιστα με το ήθος και την εργατικότητά της  έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας. Η καθημερινή παρουσία της, άλλωστε, στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης της ΕΡΤ μιλά από μόνη της.

Ζητάμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης της δημοσιογράφου. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να κινήσουν τις διαδικασίες για να γίνουν επιτέλους ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ προσλήψεις με σαφή κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Η ΕΡΤ σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό και αυτό για όποιον αντιλαμβάνεται την έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της είναι άκρως προβληματικό. Δεν είναι μόνο θέμα εργασιακής δικαιοσύνης, είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει αδέσμευτη ενημέρωση με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και ανθρώπους σε ομηρία.

Δημήτρης Καϊμάς - Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Ραδιοφώνου και Διαδικτύου

Νίκος Κορόβηλας - Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Τηλεόρασης