Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Εθνικός Λυκίας - Νέας Μάκρης: Με Μικρασιάτικη ρίζα από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα στα γήπεδα της Αττικής

 

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
 

Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η Νέα Μάκρη από τα όσα εξελίσσονταν την ίδια περίοδο του Μεσοπολέμου και μετά  τη Μικρασιατική καταστροφή, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η πλούσια αθλητική κουλτούρα που είχαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τους τόπους που ξεριζώθηκαν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.


Ομάδες στην πλειοψηφία τους ανεπίσημες, αλλά τι σημασία έχει, αυτό έδιναν σάρκα και οστά στα όνειρα των νέων της εποχής και στην ανάγκη τους για αθλητισμό και ψυχαγωγία. Έτσι γεννήθηκε και ο Εθνικός Νέας Μάκρης και μετέπειτα Εθνικός Λυκίας - Νέας Μάκρης για να υπάρχει σαφής αναφορά στην περιοχή προέλευσης.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης, δεν αμέλησε να συμπεριλάβει την αναφορά και στον αθλητισμό, στην καταγραφή και διάσωση της ιστορίας των Μικρασιατών στην περιοχή.


Στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου του Συλλόγου για το έτος 2018, όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου Δέσποινα Μ. Δαμιανού, αναφέρονται τα εξής:

«Η ίδρυση του "Εθνικού Νέας Μάκρης" εντάσσεται στην ανάγκη των νέων για άθληση και κοινωνικοποίηση, που χαρακτηρίζει την εφηβεία και τη νεότητα. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την μικρασιατική ταυτότητα του αθλητικού σωματείου, το οποίο ξεκινά επίσημα τη δραστηριότητά του το 1946, αν και προετοιμάζεται από τη δεκαετία του ’30, και μπορεί να ενταχθεί στη σαρωτική ορμή δημιουργίας πλήθους μικρασιατικών σωματείων και συλλόγων με αθλητική ή ευρύτερα πολιτιστική και κοινωνική κατεύθυνση, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύονται στην περίοδο του μεσοπολέμου.


Μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες από την έλευση των προσφύγων και την εγκατάστασή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα οι αθλητικοί σύλλογοι ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο μεταλαμπαδεύοντας το αθλητικό σωματειακό πνεύμα των Σμυρναϊκών συλλόγων (Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλωνα Σμύρνης, Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος, Αρμενικός Σύλλογος Σμύρνης) στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά (Καισαριανή, Βύρωνας, Ν Φιλαδέλφεια, Δραπετσώνα, Κοκκινιά κ.ά). Η ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας, του τύπου αλλά και η στήριξη από πολιτικούς, οι οποίοι βλέπουν στους φιλάθλους ένα κοινό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την πολιτική τους σταδιοδρομία, ενισχύει την τάση πολλαπλασιασμού των αθλητικών σωματείων κατά κύριο λόγο ποδοσφαιρικών. Το ποδόσφαιρο έχει ήδη γίνει το προσφιλέστερο λαϊκό άθλημα.


Η Νέα Μάκρη βρίσκεται χωροταξικά στην περιφέρεια της Αττικής, όπου τα κύματα των αλλαγών φθάνουν με χρονική καθυστέρηση. Η αθλητική έκφραση της κοινωνικής ζωής των Μακρηνών προσφύγων είναι παραδοσιακά συνυφασμένη με τους λαϊκούς αγώνες πάλης και ιπποδρομιών που γίνονταν στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών (Πάσχα) στη Μ. Ασία. Μετά το 1922 κατά διαστήματα επαναλαμβάνονται οι λαϊκοί αγώνες πάλης, που μεταφέρθηκαν από τους ενήλικες πρόσφυγες, στην κεντρική πλατεία της Ν. Μάκρης με ντόπιους παλαιστές όπως ο Γιάννης Καραγιάννης. Ωστόσο το ποδόσφαιρο κατακτά τους νέους ως αγώνισμα.

Οι συνθήκες της αγροτικής φτώχειας και οι προσπάθειες τακτοποίησης της ζωής των προσφύγων καθυστέρησαν τη δημιουργία οργανωμένου αθλητικού σωματείου. Συν τω χρόνω, όταν η Νέα Μάκρη βγήκε από τα δεινά του πολέμου και του εμφύλιου που ακολούθησε, οργάνωσε το 1946 την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του “Εθνικού Ν Μάκρης}. Εκτός από τους ποδοσφαιριστές την ομάδα βοήθησαν άνθρωποι που πίστευαν στο αθλητικό πνεύμα και την πρόοδο. Στην πορεία του ο "Εθνικός" αντιμετώπισε δυσκολίες εξ αιτίας ποικίλων παραγόντων που επηρέαζαν τη δράση του. Κάθε φορά όμως κατάφερε να ανασυσταίνεται και να συνεχίζει. Σ’ αυτή την έκδοση αποτυπώνεται φωτογραφικά η πρώτη περίοδος του “Εθνικού” (1946-1960/68).


Σημαντικά στοιχεία αναφέρει στο εξαιρετικό του βιβλίο για την ιστορία της περιοχής, «Η ιστορία της Νέας Μάκρης Αττικής (1923-1990)» (εκδόσεις Λεξίτυπον, ISBN 9789606823909), ο συγγραφέας Μιχ. Π. Δελησάββας, διασώζοντας προφορικές αφηγήσεις παλαιών παικτών.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι νεαροί της εποχής άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο από το 1938. Το πρώτο παιχνίδι που έκαναν ήταν με την Τριγλία Ραφήνας (πρόσφυγες κι αυτοί). «Μετά μας έπιασε η κατοχή, ο εμφύλιος και το 1946 πια ξεκινήσαμε να ιδρύσουμε το σωματείο με την επωνυμία "Εθνικός Ν. Μάκρης" (Κυρ. Τσακυργιάννης). Η ομάδα επισήμως ιδρύθηκε το 1946.


Η "εμφάνιση" ήταν μπλούζα με φαρδιές ρίγες μπλε και άσπρες και άσπρο παντελονάκι. Ως πρώτος χώρος διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων λειτούργησε η πλατεία της Ν. Μάκρης, που έτσι κι αλλιώς επιτελούσε πολλούς ρόλους. Μετά το 1952, ο χώρος των ποδοσφαιρικών συναντήσεων ήταν πίσω από το εργοστάσιο πορσελάνης, που παραχώρησε ο Τριανταφυλλόπουλος, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, μετά από αίτημα των ποδοσφαιριστών, κάποιοι από τους οποίους ήταν εργάτες στο εργοστάσιο. Μετά το ’50 με ενέργειες πατριωτών η ομάδα απέκτησε ως προπονητή το Γιώργο Γάσπαρη (Μικρασιάτη επίσης), παλιά δόξα της ΑΕΚ».



Και σε ένα άλλο σημείο: «Οι παίκτες παράλληλα με τα προς το ζην φρόντιζαν συχνά να ενισχύουν και οι ίδιοι οικονομικά την ομάδα. "Πηγαίναμε, ρίχναμε πλάκες σε οικοδομές, βουτούσαμε να πιάσουμε το σταυρό στη θάλασσα και δίναμε τα λεφτά στο σωματείο" (Κυριάκ. Παπόγλου)».



Κοινά λοιπόν τα στοιχεία στο θέμα της συγκρότησης και της λειτουργίας, όχι μόνο σε ομάδες με κυρίαρχο το μικρασιατικό στοιχεία, αλλά ερασιτεχνικές – λαϊκές που εξέφραζαν περιοχές και κοινωνικές ομάδες. Όπως οι Μικρασιάτες της Νέας Μάκρης στήριξαν την ομάδα και μάζευαν χρήματα γι' αυτήν, έτσι και οι λιγνιτωρύχοι της Ραφήνας διαμόρφωσαν με προσωπική εργασία το γήπεδο της Θύελλας Διασταύρωσης Ραφήνας, οι Μικρασιάτες της Πάτρας με προσωπική εργασία το γήπεδο του Ολυμπιακού Πατρών, κλπ.


Στις μέρες μας ο Εθνικός Λυκίας – Νέας Μάκρης συμμετέχει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, διατηρεί τμήματα υποδομών, αλλά και τμήμα στίβου και συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία.

Πηγές φωτο: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών-Λιβισιανών Ν. Μάκρης, FB Εθνικού Λυκίας-Ν. Μάκρης, αρχείο Ν. Μπράτσου (εργοστάσιο πορσελάνης)

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

 

Μην χάσετε

Κυριακή 23 Ιουλίου 2022: Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Μάκρη

Kυριακή 31 Iουλίου 2022: Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών – Λιβισιανών Ν. Μάκρης στο www.ertnews.gr